Derfor heter det selvmordsdører

Forklaringen er kanskje ikke helt som du skulle tro?

Rolls Royce Phantom
Rolls Royce Phantom

Nei det er ikke fordi det er så mye lettere å ta selvmord - i hvert fall ikke med vilje!

I forrige sending av Broom Live påpekte Jan Erik at Opel Meriva har selvmordsdører bak. Vi fikk en haug med spørsmål om hva selvmordsdører er - og hvorfor det heter det. Her kommer forklaringen.

Opel_Meriva
Opel_Meriva

Er dette bra design? Brooms designekspert går Volvo S60 i sømmene:

Hva er selvmordsdører?

Dette er dører der opphenget sitter bak, mot hekken av bilen, i stedet for foran. Det vil si at du åpner døren bakover.

Hvorfor heter det selvmordsdører?

Uttrykket oppsto antagelig på 1930-tallet, og det er flere teorier rundt hvorfor dørene blir kalt selvmordsdører - her får du tre av dem:

1) Biler var ikke alltid det de er i dag. Det betyr at mye var dårligere før. Også dørene, og lukkemekanismene. Har du en selvmordsdør, en dør som altså åpner bakover, kan det være ganske ugunstig i motvind hvis døren skulle være litt på gløtt. Da kunne vinden ta tak i døra og rive den opp, hvis du kombinerer dette med heftig svinkjøring og manglende sikkerhetsbelte (sikkerhetsbeltet er jo en ganske ny oppfinnelse), så kunne du rett og slett dette ut - og derav ta selvmord. Om enn litt ufrivillig.

2) Biler var som sagt ikke helt det de er i dag, og det gjaldt også viktige komponenter som bremser og styring. Fikk man problemer med en eller begge av disse komponentene - og husk at bilene heller ikke gikk like fort på 1930-tallet som de gjør i dag - så kunne man alltids kaste seg ut. Å være inni en bil når det smalt var i hvert fall ikke særlig lurt. Det fantes hverken sikkerhetsbelte eller deformasjonssoner.

Problemet når man kaster seg ut av en bil med selvmordsdører - altså dører som åpner bakover - er at man må kaste seg så langt at man ikke hekter i døra. Akkurat det er ikke så lett, og dermed kunne man bli dratt med allikevel. Det kunne resultere i selvmord, heller ikke dette av den frivillige arten.

3) Som nevnt var ikke uvesentlige sikkerhetsdetaljer som sikkerhetsbelter og deformasjonssoner fortsatt en del tiår unna. Da var det mange som mente at biler med selvmordsdører ikke tålte å bli truffet bakfra - at dette medførte at dørene åpnet seg og at coupéen ble presset sammen som et trekkspill, som resulterte i selvmord for de som satt inne i bilen - enda et ufrivillig ett altså.

Les også: Dette er de 10 bilene med rareste dører

Finnes det noen moderne biler med selvmordsdører?

Mazda_RX-8
Mazda_RX-8

Les om Mazda RX-8 her

Ja det gjør det, men dette gjelder kun bakdørene. Før i tiden var det vanlig med selvmordsdører også på todørs-karosserier - og det finner vi ikke lenger. Eller...? Vent litt!

Oppdatert: Broom-leser Kim Andre påpeker, med rette, at Rolls Royce Phantom Coupe og Drophead Coupe er en ny todørs bil med selvmordsdører, og det stemmer. Så dette får være unntaket som bekrefter regelen.

Har Broom noen eksempler på noen moderne biler med selvmordsdører?

Ja det har vi. Vi kan nevne biler som Opel Meriva, Rolls-Royce Phantom og Mazda RX-8.

Er du enig i dette? Se hva Brooms designekspert mener er tidenes fem beste bildesign