IKKE PENSJONSKLAR: Volvo V90 har etter hvert blitt et svært velkjent syn på norske veier. Sju år har gått siden lanseringen, likevel er det ingen planer om å pensjonere bilen ennå.
IKKE PENSJONSKLAR: Volvo V90 har etter hvert blitt et svært velkjent syn på norske veier. Sju år har gått siden lanseringen, likevel er det ingen planer om å pensjonere bilen ennå.

Derfor har dette blitt en bil for spesielt interesserte

Hvor bra er egentlig Volvo V90 sju år etter lanseringen?

Elbilene er i ferd med å ta fullstendig over på det norske bilmarkedet. I starten av året ligger andelen rundt 80 prosent. Det er ventet at den vil stige opp mot 90 prosent utover i 2023.

Det betyr at det blir mindre og mindre igjen til ikke-elbilene. De eneste som nå har en viss markedsandel å snakke om er de ladbare hybridene. Her er det også fortsatt en god del modeller å velge mellom.

En av dem som holder det ladbare trøkket oppe, er Volvo. På tampen av fjoråret gikk de ut med nyheten om at de fryser prisene på de ladbare hybridene sine. Disse blir altså forskånet for avgiftsøkningen som kom fra nyttår. Det kan fort vise seg å bli viktig når stadig flere kunder går for elbil.

Brudd med tradisjonene

De fleste tenker kanskje på SUV-ene XC60 og XC90 når vi sier ladbar hybrid-Volvo, men stasjonsvogna V90 holder fortsatt koken, sju år etter at vi i Broom så den første gang på verdenspremieren i Stockholm.

V90 var et ganske solid brudd med Volvos stasjonsvogntradisjoner. Der det til da hadde handlet om firkantet design og mest mulig plass, var V90 langt mer designorientert. Bilen var dessuten et solid steg oppover i premiumretning, det gjenspeilte seg også i prisene.

Vil at du skal ha det bedre i bilen enn i godstolen hjemme

PREMIERE: Her har V90 akkurat hatt verdensdebut, i Stockholm. Vi i Broom var der og rapporterte hjem om nykommeren.
PREMIERE: Her har V90 akkurat hatt verdensdebut, i Stockholm. Vi i Broom var der og rapporterte hjem om nykommeren.

Nærmer seg en million

Overgangen til elektrifisering påvirker sterkt hvilke modeller som blir prioritert rundt om hos de ulike bilmerkene. Volvo er fortsatt en relativt liten bilprodusent, det betyr også at de må prioritere hardt.

Derfor er det heller ingen erstatter rundt hjørnet, selv om V90 virkelig begynner å dra på årene. Spørsmålet blir da hvordan bilen står seg nå, såpass lenge etter premieren. Er dette fortsatt en bil som er verdt å ta med i betraktningen, hvis du bokstavelig talt går mot strømmen og skal velge noe annet enn elbil i 2023?

Denne testbilen heter Recharge T6. Den har 350 hestekrefter og en startpris på 869.800 kroner. Importøren har krysset av for en del ekstrautstyr, dermed ender vi på solide (eller som noen kanskje vil tenke: ublue) 918.656 kroner.

Designmessig er det i alle fall ingen tvil om at bilen ikke lenger er ny. Her spiller det også inn at Volvo har vært særdeles forsiktige med visuelle endringer underveis. De har tydeligvis tenkt at her traff de blinken ved første forsøk – og holdt seg til det. Resultatet er at du knapt ser forskjell på 2023-modellen og bilen som ble vist i 2016.

S90 ble først avslørt av en "biltyv"

LIKT: Volvo har vært svært forsiktige med å endre på V90, du skal være god hvis du ser mange forskjeller på denne og bilen som debuterte i 2016.
LIKT: Volvo har vært svært forsiktige med å endre på V90, du skal være god hvis du ser mange forskjeller på denne og bilen som debuterte i 2016.

Tidløst og klassisk

Her spiller det naturligvis også inn at det ruller flere tusen V90 på norske veier nå. Nyhetens interesse er så til de grader over. Da er det ikke mange som kommer til å tenke «Wow, har de kjøpt seg en V90», hvis det plutselig en dag står et flunkende nytt eksemplar på gårdsplassen.

Det samme gjelder interiøret som virkelig vakte oppsikt da vi så det første gang i storebror-SUV XC90. Her tok Volvo et virkelig solid steg oppover. Også her har det bare vært svært forsiktig finpuss underveis, dessuten en ny infotainment-løsning i samarbeid med Google.

SETETREKK: Ikke noe tull – dette er ull!
SETETREKK: Ikke noe tull – dette er ull!

Hvordan ser det ut i dag? Forbausende bra, synes vi. Interiørdesignet er på ingen måte utagerende eller preget av skjerm-bonanzaen vi finner hos enkelte konkurrenter. Dette er mer tidløst og klassisk, med mange lekre og fine detaljer.

Vi har også veldig sans for ullstoffet i seter og dørsider. Dette kommer nå i mange dyrere biler. I Volvoen ser det knallbra ut. Men hadde jeg fortsatt hatt små unger med regnbukser og sølete støvler og ikke helt kontroll over hva som havner hvor i setene – ja, da tror jeg nok jeg ville valgt noe annet.

Stoffsetene forsvant – men nå har de blitt moteriktige igjen

VELKJENT: Interiørdesignet vakte oppsikt da det kom, nå har vi forlengst blitt veldig vant til dette.
VELKJENT: Interiørdesignet vakte oppsikt da det kom, nå har vi forlengst blitt veldig vant til dette.

Stort bagasjerom, men...

Forsetene fortjener et STORT pluss. De er ganske harde, men uten at det på noen måte blir ukomfortabelt. Her kan du sitte i veldig mange mil, uten å bli sliten.

GODE: V90 har forseter i toppklasse.
GODE: V90 har forseter i toppklasse.

Plassen er svært god både foran og i baksetet. Bagasjerommet svelger unna 551 liter. Ikke noe dårlig tall, men vi har snakket med flere V90-eiere som har kommet fra V70/XC70 og kjapt funnet ut at V90 til praktisk bruk har ganske mye mindre plass.

Bilen er lav, bakluka skrår for å gi et mer sporty design og kantene er heller ikke så rette som i de tradisjonell Volvo-stasjonsvognene. Det gir i sum mindre plass å stable på, særlig i høyden.

551 LITER: Bagasjerommet har flere smarte løsninger. Men noen stable i høyden-mester er dette ikke.
551 LITER: Bagasjerommet har flere smarte løsninger. Men noen stable i høyden-mester er dette ikke.

Hestekrefter

Kjøreegenskapene til V90 har alltid vært litt enten-eller. Er du først og fremst ute etter en komfortabel stasjonsvogn, er dette et veldig riktig valg. Her er det storbilfølelse, svært god støydemping og et understell som er satt opp for nettopp: Komfort.

Er du derimot ute etter en stasjonsvogn som også elsker aktiv svingkjøring, skal du se etter noe annet. På det området trives Volvoen rett og slett ikke så godt. Det understrekes ytterligere av myk vinterdekkgummi på denne årstiden.

T6-merket på bakluka forteller at dette er den minste av Volvos to hydrid-drivliner. T6 betyr altså 350 hestekrefter. En 2-liters bensinmotor jobber sammen med en elmotor.

Advarer mot utstyr som kommer i stadig flere biler

FRONTEN: Karakteristisk Volvo-front, med de såkalte Tors hammer-lyktene.
FRONTEN: Karakteristisk Volvo-front, med de såkalte Tors hammer-lyktene.

Går langt på strøm

T6 og den kraftigere T8 fikk en omfattende oppgradering for et par år siden. Her doblet Volvo nesten batterikapasiteten, opp til 14,9 kWt. Det ga en solid rekkeviddeøkning. T6 klarer offisielt 88 kilometer på strøm. Har du et noenlunde normalt kjøremønster i hverdagene og passer på å lade – da blir det ikke store utgifter til bensin.

350 hestekrefter gir et veldig pent kraftoverskudd. Vi synes også drivlinja kler bilen godt. Dette er mer enn nok trøkk til det resten av bilen innbyr til. Slik sett er T6 et naturlig valg på V90.

KUN LADBAR: Bensin- og diesel er ute – nå er det ladbar hybrid som gjelder for Volvo V90 i Norge.
KUN LADBAR: Bensin- og diesel er ute – nå er det ladbar hybrid som gjelder for Volvo V90 i Norge.

Det beste av to verdener?

Vi var innom prisen helt i starten. 918.000 kroner er naturligvis mye penger for en bil som ikke lenger fremstår som veldig ny. Derfor skal du nok også være i kategorien «spesielt interessert» for å velge denne. Vi nordmenn kjøper nesten ikke stasjonsvogner lenger, men samtidig: Vil du ha denne biltypen, finnes det per i dag ingen elektriske stasjonsvogner som konkurrerer direkte mot V90. Det gir Volvoen et lite fortrinn.

Ladbar hybrid eller ikke: Det er et tema som engasjerer sterkt. Noen ser på dette som det beste av to verdener: Elbil til all småkjøring og null rekkeviddeangst på langtur. Mens skeptikerne hevder det er meningsløst å dytte to drivlinjer inn i én og samme bil – og mener dette er en overgangsløsning som egentlig er avlegs allerede.

Vi tenker egne behov og preferanser er det som bør veie tyngst her. Men kjøper du en ladbar hybrid i dag, bør du også være klar over at den kanskje ikke blir så lett å selge til en OK pris om tre til fem år. Overgangen til elbiler har gått fort i Norge, lite tyder på at dette vil stoppe opp.

Kan være kjempesmart, men ikke for alle

SALGSFALL: Stasjonsvognene har gått helt av moten de siste årene, det merkes også hos Volvo.
SALGSFALL: Stasjonsvognene har gått helt av moten de siste årene, det merkes også hos Volvo.

Mange brukte på markedet

Tilbake til Volvoen: Det er mye som imponerer her, på en bil som altså har blitt sju år. Komfort, interiørkvalitet, seter og ytelser er fortsatt i toppsjiktet. Volvo gjorde også noe veldig smart da de økte batteristørrelsen betydelig, uten at selve batteripakken ble større.

Det som trekker ned for mange vil nok være at bilen er gammel og temmelig konservativ på flere områder. Vi er litt overrasket over at Volvo ikke har tatt noen flere grep på designet, både utvendig og innvendig. Men igjen: Det handler nok i stor grad om at de er fornøyde med utgangspunktet. Og så går mye av fokus og utviklingsbudsjetter hos Volvo nå til elektrifisering.

En helt ny og elektrisk V90 er på vei, men rett rundt hjørnet er den ikke. Dermed skal dagens modell være med oss videre, sannsynligvis i minst to år til. Vi tar nok ingen råsjans om vi spår at salget i Norge vil være svært begrenset framover, mange positive egenskaper til tross.

PS: Vurderer du brukt V90 i stedet, er det mye å velge mellom. I skrivende stund ligger det 503 eksemplarer på bruktmarkedet. Prisene starter på rundt 200.000 kroner. Da snakker vi tidlige eksemplarer som gjerne har gått svært langt.

Går du opp til 350.000 kroner, er det svært mye å velge mellom. Da kan du også få biler med kilometerstand et stykke under 100.000.

V90 fikk en skikkelig opptur på bruktmarkedet

Volvo V90 Recharge T6

Motor: 2-liter + elmotor

Drivstoff: Bensin

Systemeffekt: 350 hk / 659 Nm

0-100 km/t: 5,5 sekunder

Toppfart: 180 km/t (sperret)

Batteri/lading:

Batteripakke: 14,9 kWt

Rekkevidde strøm (WLTP): 88 kilometer

Mål, vekt og volum:

Lengde x bredde x høyde: 494 x 189 x 147 cm

Bagasjerom: 551/1.517 liter

Vekt: 2.096 kilo

Tilhengervekt: 2.100 kilo

Pris:

Fra: 869.800 kroner

Testbil: 918.656 kroner

Video: Debuterte i fjor – denne blir viktig for Volvo