Derfor har det blitt mye vanskeligere å være biltyv

Men at noen biler ikke kan stjeles – det er bare tull!

Denne yrkesgruppen har fått det langt tøffere med årene   heldigvis!
Denne yrkesgruppen har fått det langt tøffere med årene heldigvis!

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. I min ungdom var det slik at man kunne stikke av med nesten hva som helst av biler hvis man hadde et minimum av kunnskap. Gjerne var det bare å koble noen ledninger i tenningslåsen, så startet bilen og man kunne kjøre av gårde. Jeg husker selv at naboen gjorde det, da nøkkelen hans brakk. Kjørte lenge rundt med bare noen ledninger hengende løse i bilen.

Nå har vel dette blitt veldig mye vanskeligere etter hva jeg skjønner, men hva er det egentlig som er forskjellen? Stemmer det at moderne biler rett og slett ikke kan stjeles? Hilsen fra Raymond.

Benny svarer:

Hei Raymond. Det var nok langt enklere å være biltyv i gamle dager, ja. En ting er dette med å koble tenningen. Det var ofte en smal sak og noe mange kunne, ikke bare de med uærlige hensikter.

Jeg husker også mange eksempler på hva som skjedde etter hvert som bilnøklene ble slitt. Da kunne de plutselig brukes i en rekke biler av samme merke. Det var bare å prøve seg fram – forbløffende ofte kunne man både åpne og starte andre biler med sin egen nøkkel.

Heldigvis fikk bilprodusentene mer fokus på dette etter hvert. De laget mer avanserte nøkler og ett stort gjennombrudd var rattlåsen. Det var jo ikke så veldig mye poeng i å stjele en bil hvis man ikke kunne svinge noen vei! Alarm ble også vanlig etter hvert.

Senere kom startsperren og etter hvert en rekke tekniske innretninger som gjorde det mer og mer vanskelig å stjele bilene.

Luksus-Mercedesen ble stjålet – så hadde eieren flaks!

Stjeler gamle biler

Et nytt gjennombrudd kom da bilprodusentene triumferende kunne gå ut og si at fra nå var det umulig å stjele en bil – uten å ha originalnøkkelen. Det hørtes jo for så vidt både bra og troverdig ut det – men dessverre var det nok ikke så enkelt.

Det er jo gjerne slik at de som har uærlige hensikter også tilegner seg kunnskap og finner smutthull. Det har skjedd også her. Det finnes en rekke metoder å komme rundt sikkerhetssystemene på, og det har vi sett også på dette området.

I starten opplevde mange bileiere som hadde fått stjålet bilen sin å bli mistenkeliggjort og nærmeste stemplet som svindlere. Heldigvis ble det snart klart at det var systemene som sviktet – og teknologien som ikke var vanntett likevel.

Men tilbake til spørsmålet ditt: Ja, det har heldigvis blitt mye vanskeligere å være biltyv. Det vi nå også ser er at det stjeles relativt sett mye mer av gamle biler enn av nye, rett og slett fordi disse er mye enklere å stikke av med.

Heldigvis er det noen ting man kan gjøre for å sikre seg her. Alarm og en god rattlås kan være svært effektivt. Da vil nok biltyvene i mange tilfeller gå forbi din bil – og heller lete etter noen andre som ikke har dette utstyret på plass.

LES OGSÅ: Kalte seg selv "Norges nest beste biltyv"

Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Så lett er det å stjele bilen din

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: