Derfor er gamle varebiler ofte så dyre

Plutselig stoppet prisfallet.

Eldre Toyota HiAce er blant bilene som går fort unna på bruktmarkedet   til gode priser. Det er nemlig sug i markedet etter rimelige varebiler.
Eldre Toyota HiAce er blant bilene som går fort unna på bruktmarkedet til gode priser. Det er nemlig sug i markedet etter rimelige varebiler.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny vi har i et drøyt år planlagt sommerhytte og om ikke lenge starter byggingen. Jeg skal gjøre mye selv og dette er bare to timer unna, derfor er planen å ta mange turer opp og ned når vi er i gang med selve byggeprosessen.

Jeg har tenkt på å kjøpe en godt voksen varebil og bruke den til byggebil. Men av en eller annen grunn ser det ut som disse er nesten kunstig dyre på bruktmarkedet, gjerne dyrere enn tilsvarende personbiler, selv om de var mye billigere som nybiler. Jeg undrer meg nå hva dette kan skyldes, vet du svaret? Hilsen Bjørn.

Benny svarer:

Hei Bjørn. Skjønner at du stusser litt på dette, og slik har det vært i mange, mange år. Varebilene har gjerne et ganske normalt verdifall i starten, men så stopper de opp og blir liksom ikke rimeligere.

Det har nok flere årsaker, men den viktigste er at det er mange som rett og slett ønsker seg og trenger en billig varebil. Dermed er det stor etterspørsel i dette prissjiktet.

Dette er typisk småbedrifter, små butikker/kiosker, de som driver med utkjøring av varer osv. Og kanskje særlig relativt nystartede bedrifter, når man ikke har penger til å ta de helt store kostnadene.

I mange år har det også vært en eksport av gamle varebiler, særlig til Afrika. Jeg vet ikke hvordan det er akkurat nå, men jeg har opp gjennom årene hørt om mange oppkjøpere som nærmest har støvsuget markedet for gamle varebiler som så har blitt skipet til Afrika og fått et nytt liv der.

Ombygd varebil – her kan du spare mye penger!

Stasjonsvogn i stedet?

Dessuten er det jo også slik at mange varebiler blir "utslitt" tidlig og forsvinner til høggeren lenge før personbilene gjør. De går gjerne langt, kanskje med tung last og i mange tilfeller også med flere sjåfører. Sånt tærer på en bil.

Jeg tror det er smart å lete litt utenfor storbyene og også se på biler som kanskje ikke har toppet salgslistene som nye. Da gjør du det beste kjøpene.

Eventuelt kan det også være smart å se på en stor stasjonsvogn av eldre modell. Når du legger ned baksetet her, får du veldig mye plass. Og med en solid takgrind og kanskje også hengerfeste, bør det være mulig å få med seg veldig mye.

Lykke til med både bilvalg og hyttebygging!

LES OGSÅ: Bjørn har hatt 500 Toyota Hiace!


Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Topp 10 varebil – dette er de aller beste

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: