Uten bilnøkkelen kommer du ikke langt - blir den borte kan du være i skikkelig ferie-trøbbel.
Uten bilnøkkelen kommer du ikke langt - blir den borte kan du være i skikkelig ferie-trøbbel.

Derfor bør du ta med mer enn én på ferie

Én av tre har havnet i nøkkel-knipa.

Den er liten. Den er lett å miste. Den kan være veldig kostbar. Ikke minst kan den stelle til masse trøbbel om den forsvinner. Det er bilnøkkelen vi snakker om.

Du kjenner sikkert følelsen, ja nærmest panikken som oppstår når du febrilsk leter og klapper på lommene – på desperat jakt etter nøkkelen. Og ikke minst lettelsen når du endelig finner den i en lomme der du ikke pleier å ha den.

Én av tre mister nøkkelen

Men hva skjer den dagen du ikke finner den? For akkurat det er det mange som opplever. Særlig i disse dager når titusenvis av norske familier pakker bilen og drar på ferietur.

En undersøkelse som ble gjort for en tid tilbake viser at så mange som 30 prosent har opplevd å miste bilnøkkelen. Noe som kan bli en både dyr og frustrerende opplevelse og som gir grunn til å passe ekstra godt på den.

En gang var bilnøkkelen et lite stykke stål med ett par slisser i, og noen tagger på. Disse kunne man ganske enkelt få slipt hos en låsesmed, eller hos en skomaker med nøkkelsliping som attåt-næring, for en hundrelapp.

Tidlig på 90-tallet skjedde det noe. Da kom biler med integrert alarm og startperre. Bilene skulle bli vanskeligere å stjele. Da ble det verre også for de med ærlige hensikter, som bare hadde mistet sin. Siden har det ballet ytterligere på seg. Mange av dagens biler har såkalte smart-nøkler som man ikke en gang behøver å ta opp av veska / lomma for åpne bilen og som kanskje lagrer både seteinnstillinger og ønsket rattposisjon. Enkelt og deilig – så lenge nøkkelen er på plass ...

Slik unngår du å få ødelagt campingferien

Det har skjedd mye med bilnøklene de siste tiårene. Den til høyre er fra 80-tallet, den i midten fra 2000-tallet med startsperre og den helt til venstre er en helt ny smart-nøkkel.
Det har skjedd mye med bilnøklene de siste tiårene. Den til høyre er fra 80-tallet, den i midten fra 2000-tallet med startsperre og den helt til venstre er en helt ny smart-nøkkel.

Kan bli dyrt

Blir den borte derimot, kan fort et lite helvete være løst. Selvfølgelig koster disse smarte nøklene en del penger. Låsesmeder finnes knapt mer og de har i alle fall ikke avanserte nøkler om du skulle finne en. Her er det fort merkeforhandler som gjelder, så får man bare håpe at de har den på lager. Skal du først miste nøkkelen bør du ikke gjøre det i helgen, eller utenfor åpningstiden. Det kan fort ende med ufrivillig hotellovernatting, om du finner et ledig rom.

I tillegg til en pris på selve nøkkelen som fort kan beløpe seg til 7.000-8.000 kroner, må bilen taues inn på verksted, for koding slik at bil og ny nøkkel kan «snakke sammen». Dette koster fort også ett par tusen kroner. I tillegg kommer venting, frustrasjon og potensielle planer som fort kan gå i vasken, i tillegg til tusenlappene. Det er ikke den beste starten på en hyggelig familieferie.

Denne campingbilen er helt unik

Ta det alltid med to

Om man er av den litt vimsete typen, tilbyr nå enkelte forsikringsselskaper egen nøkkel-forsikring, andre har det inkludert i kaskoen. Sjekk før du drar på ferie.

Men vårt enkle ferietips er allikevel å først sjekke at begge bilens nøkler virker som de skal og så å ta med begge to på ferieturen. Det gjør det vesentlig mye billigere og enklere om det verste skulle skje og du havner i nøkkel-knipa.

Les også: Denne bilen har mange nordmenn et nært forhold til

Video: – Elbiler kommer aldri til å fungere...