Derfor bør du ikke selge bilen din på avbetaling

Noen kjøpere kan det nok være smartest å holde seg unna.

Å selge bilen til privatperson, på avbetaling   det kan være risikosport uansett hvor god og vanntett kontrakt man har.   Styr unna, er rådet fra Brooms bilekspert.
Å selge bilen til privatperson, på avbetaling det kan være risikosport uansett hvor god og vanntett kontrakt man har. Styr unna, er rådet fra Brooms bilekspert.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei har en bil jeg skal selge, for 10.000 kroner. Så var det noen som ville ha den, men ikke hadde råd til å betale alt på en gang og ville ha den på avbetaling.

Så jeg lurer på om det finnes noen skikkelig kontrakt på noe sånt?

Benny svarer:

Hei du! Noen standardkontrakt for avbetaling av bil mellom private har jeg ikke hørt om noen gang, men det er naturligvis ikke noe problem å lage en slik kontrakt selv.

Det er bare viktig å være nøye med å angi hva det gjelder, hvor mye som skal betales og ikke minst når det skal betales. Jeg ville også tatt med at du kan ta tilbake bilen når som helst hvis kjøper ikke overholder fristene.

Men når det er sagt, må jeg si at dette er noe jeg vil fraråde på det sterkeste. Og her snakker jeg av egen erfaring.

Jeg gjorde nemlig akkurat noe slikt for mange år siden. Skulle hjelpe en kollega som slet økonomisk, samtidig som jeg hadde en bil jeg ikke brukte. Han fikk overta den til svært gunstig pris og skulle få betale den gjennom flere avdrag.

Jeg så aldri noe til pengene – og visste også at det ikke var noe å hente hvis jeg hadde gått videre med saken.

LES OGSÅ: Bilselgeren avslørte svindel i siste liten

Dyrt og tidkrevende

Og her er kjernen av problemet. Folk som ber om å få avbetaling på en billig bruktbil, har sannsynligvis ikke verdens mest ryddige økonomi (for å si det forsiktig). Det naturlige her er jo å låne pengene i banken, eventuelt få et lån fra familie/noen man kjenner. Det er jo også en form for avbetaling.

Med en skriftlig avtale vil du kunne ha alt det juridiske på stell, men det er nå dessverre ikke alltid nok.

Hvis kjøper slutter å betale avdragene, kan det uansett gi deg en masse problemer.

Du risikerer i verste fall å gå rettens vei, og da kan det fort bli både veldig kostbart og veldig tidkrevende for deg. Og som sagt: Jeg vil tro det er gode muligheter for at det ikke er noe å hente hos kjøperen uansett, og da står du der både uten bil – og uten penger.

Mitt råd er at du takker pent nei og ber kjøperen finne en annen måte å skaffe pengene på. Så kan du jo eventuelt tilby et lite prisavslag hvis det ordner seg, da tror jeg du kommer både bedre og ikke minst mye tryggere ut av dette.

Lykke til videre!

LES OGSÅ: Top Gear slaktet bil – det ble ikke populært


Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Vi har testet den store familiedrømmen


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: