Utrykningspolitiet skal ha ekstra fokus på bilbeltekontroller over hele landet denne uken. Foto: Scanpix.
Utrykningspolitiet skal ha ekstra fokus på bilbeltekontroller over hele landet denne uken. Foto: Scanpix.

Denne uken skal UP aksjonere 

40 prosent av de som omkommer i trafikken bruker ikke bilbelte.

40 år har gått siden det ble påbudt å bruke bilbelte for fører og forsetepassasjer i alle personbiler. For 30 år siden ble dette utvidet til å også gjelde passasjerer i baksetet.

Tellinger fra Statens vegvesen viser at mer enn 95 prosent av oss bruker belte når vi kjører eller er passasjer i en personbil.

Samtidig viser det seg at så mye som fire av ti drepte i trafikkulykker ikke brukte sikkerhetsbeltet. Derfor har man fortsatt fokus på å kontrollere dette – og nå er det klart for en aksjon fra Utrykningspolitiets side.

Forebygge alvorlige ulykker

På sin egen Facebook-side går UP nå ut med informasjon om dette. Kontrollaktiviteten skal gjennomføres denne uken, kontrolltemaet blir også gjennomført i andre europeiske land i regi av TISPOL (Europeisk trafikkpolitisamarbeid).

– Kontrollvirksomheten har som hovedformål å redusere antallet drepte og hardt skadde på norske veier. Til tross for høy bruksfrekvens av bilbelte blant personbiltrafikantene, er det over 40 prosent av omkomne i personbil/varebil som ikke brukte bilbelte (UP-studie). Målsettingen med politiets kontrollaktivitet er å forebygge alvorlige ulykker som fører til drepte og hardt skadde på norske veier på grunn av manglende bruk av verneutstyr. Politiet forebygger også gjennom å reagere overfor fører som ikke bruker bilbelte eller som ikke sikrer barn forsvarlig, skriver Utrykningspolitiet.

LES OGSÅ: Holdt på å sprenge UP i lufta

Menn ofte involvert

Blir du stoppet uten bilbelte. får du 1.500 kroner i gebyr, denne satsen har for øvrig vært uendret de siste seks årene. Er det usikrede passasjerer under 15 år i bilen, blir føreren anmeldt.

Det er flere forhold som går igjen i dødsulykker der den drepte ikke brukte bilbelte. Menn i alderen 18-30 er ofte involvert. Rus og høy hastighet går også igjen i flere ulykker.

Moren så UP utenfor skolen – så torpederte hun hele kontrollen