Denne SUV-en venter mange på

Det kommer stadig nye små-SUV-er. Audi Q3 blir en av de lekreste.

Audi Q3 2012 001_736328ab
Audi Q3 2012 001_736328ab

SUV-ene har blitt spådd nord og ned i flere år allerede - men det er det vanskelig å se på salgsstatistikkene. Stadig mer miljøfokus gjør imidlertid at vi ser en klar dreining fra de største SUV-ene - og til mindre og mer snertne modeller.

Stadig flere bilprodusenter satser på denne klassen. Japanerne var også her tidlig ute. Men så har de andre strømmet til og gjort konkurransen beinhard. Og tøffere skal det bli.

BMW X1 er allerede her, Mini kommer med sin Countryman senere i år, vi har akkurat vært på lanseringen av Mitsubishi ASX - og rundt hjørnet er biler fra Land Rover, Mercedes - og Audi.

Og nettopp Audi Q3 er en bil mange forventer seg mye av. Audi traff ikke helt med Q7 (først og fremst på grunn av dårlig timing), men Q5 har blitt en stor suksess og i kjølvannet av den er målet å kapre mange kunder i klassen under med Q3.

Konseptbil

Q3 er en del av den kommende nye A3-generasjonen - en modellrekke der Audi virkelig slår på stortromma.

Allerede i 2007 viste Audi konseptbilen Cross Coupè på bilutstillingen i Shanghai. Den er utgangspunktet for Q3. Disse data-illustrasjonene er basert på Cross Coupè pluss spionbilder av Q3 som har dukket opp underveis.

Les mer om storbror Q5 i Brooms nybil-guide - klikk her:

Stjeler plass

Audi-designerne har fått lov til å boltre seg og lage en av de mest sporty SUV-ene på markedet så langt. Særlig er den coupè-lignende hekken elegant.

Den stjeler plass fra både baksetet og bagasjerommet. Men det får den lov til. Her er nemlig ikke plassen det viktigste, det får andre medlemmer av VW-familien ta seg av. Design blir helt klart viktig i denne klassen - særlig når du skal selge biler som koster mer enn ikke-status konkurrentene.

Mye Tiguan-teknikk

Den skarpe fronten, diger grill og høy "hoftelinje" forsterker følelsen av sportslig bil.

Under skallet er mye teknikk hentet fra VW Tiguan. De to deler plattform og dette er selvfølgelig svært gunstig for utviklingsbudsjettet. VW tar ut seriøse stordriftsfordeler internt - og det skal vi få merke mye til i årene som kommer.

"Få biler i klassen er like gjennomført som Tiguan". Les testen vår her:

Også forhjulstrekk

Q3 vil neppe ha fokus på terrengegenskaper. Her snakker vi helt "vanlig" quattro-system uten noen form for sperrer. Sannsynligvis vil den også komme i en versjon med bare forhjulstrekk. På mange markededer er det mest etterspurt.

Interiørmessig er det snakk om en forsiktig opp-tøffet versjon av det kommende A3-interiøret. Og lista over tilgjengelig ekstratutstyr blir garantert lang!

Her kan du bruke lang tid (og mye penger) på å skreddersy din Q3.

Bilen er her i 2012. Og vi regner med at det både vil komme flere spionbilder og kanskje litt mer informasjon om bilen utover høsten.

Sjekk duellen mellom Tiguan og CR-V. Klikk her:

Audi Q3 - på markedet i 2011 (Foto: Scoopy)
Audi Q3 - på markedet i 2011 (Foto: Scoopy)