Hyundai ix35 krasjtest (Foto: www.euroncap.com)
Hyundai ix35 krasjtest (Foto: www.euroncap.com)

Denne SUV-en får fem stjerner

Fire nye biler har gjennomgått krasjtester. Se hvilken karakter de fikk.

EURO NCAPs kollisjonstester har forlengst blitt bransjestandard og er en uhyre viktig målestokk for bilfabrikkantene.

Toppscore her er verdifullt - mens dårlige karakterer for en helt ny bilmodell kan få alvorlige konsekvenser for salget.

En rekke kategorier

Nå har EURO NCAP akkurat sluppet resultatene for fire nylig krasjtestede bilmodeller: Nemlig SUV-en Hyundai ix35, hybridcoupeen Honda CR-Z, mellomklassebilen Citroën C4 og småbilen Suzuki Swift.

Og her har tydeligvis alle produsentene gjort hjemmeleksa skikkelig. Alle fire får nemlig fem stjerner som er det beste resulatet en bil kan få.

Bilene testes i en rekke kategorier. Her er kjapt oppsummert hvordan de gjør det i noen av disse:

Hyundai ix35:

Hyundais nye SUV får 90 av 100 mulige poeng for beskyttelse av voksne. Den gir svært god beskyttelse ved frontkollisjon, men er ikke like bra ved sidekollisjoner. Beskyttelse av barn: 88 av 100 poeng. "Safety Assist" er en vurdering av aktive og passive sikkerhetssystemer. Her må iX35 nøye seg med 71 av 100 poeng. Det trekkes blant annet fordi den ikke har beltevarslere for baksetet og heller ikke hastighetsbegrenser.

Mest SUV for pengene? Les testen av ix35 her

Citroën C4:

Også C4 får 90 av 100 poeng for beskyttelsen av voksne. Den scorer bra på det meste, unntatt for whiplash-skadet ved påkjørsel bakfra. Beskyttelse av barn: 85 av 100 peng. På "Safety Assist" får C4 imponerende 97 av 100 poeng. C4 får for øvrig svak score på beskyttelse av fotjengere ved påkjørsel.

Les mer om nye Citroën C4 her:

Suzuki Swift:

Den lille Suzukien er faktisk den beste av disse fire i beskyttelse av voksne. Her får den hele 94 av 100 poeng. På beskyttelse av barn scorer den 82 av 100. "Safety Assist" gir 71 av 100 mulige poeng. Også Swift "mangler" beltevarsler for baksete og hastighetsbegrenser.

Klarer du å se at Swift er ny? Joda, det er den!

Honda CR-Z

Verdens første hybridcoupe klarer også fem stjerner. Den er nest best av disse på beskyttelse av voksne, 93 av 100 poeng. Beskyttelse av barn: 80 av 100 poeng. Skal du først bli påkjørt av en bil, er det ikke dumt å "velge" CR-Z til det formålet. Den er nemlig snilleste av alle disse i en slik situasjon. i "Safety Assist" oppnår CR-Z 86 av 100 poeng.

Kult konsept: Les testen av CR-Z her: