Dahiatsu charade newspress
Dahiatsu charade newspress

Denne stjeles mest

Gjett hvilken bilmodell vi snakker om:

Det er neppe den spinkle symaskin-sangen fra de tresylindrede motorene som lokker norske biltyver til å stjele Daihatsu Charade.

Men den enkle bilen fra Japan (som rett nok også ble levert med fire sylindre) troner faktisk på topp over stjålne biler i Norge, ifølge tall fra forsikringsselskapet If.

Kanskje låsesystemet

- Det er veldig vanskelig å si hvorfor Daihatsu Charade blir mest stjålet. Det kan jo ha noe med låsesystemet, eller at den er interessant i andre deler av verden, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i If til Fædrelandsvennen.

Selv om det nå tynnes i rekkene av Charade-eksemplarer i vår del av verden, er altså 1,46 prosent av Charadene som er forsikret hos If utsatt for brekkjern, knuster ruter og tyvkobling av starteren.

Spør Benny om Daihatsu Charade

Audi 100

Alt i alt er det nok mer fristende å sette seg inn i en Audi 100 2,3. Kanskje har til og med en og annen biltyv vært lokket av den brummende femmersangen?

Det er nok andre faktorer som er sterkere; som at bilen er gammel, relativt enkel å bryte inn i, og med fravær av startsperre, mulig å koble. Tallenes tale for Audi 100 2,3 er at 1,25 prosent av bilene har vært utsatt for innbrudd.

Les om Mercedes Vito som også er biltyv-favoritt

Gammelt, gammelt

På de neste plassene finnes også gamle biler: Audi 80 2,0/2,0S, Nissan Patrol og Toyota Carina II GLI.

Fraværet av startsperre gir altså markant høyere risiko for tyveri. De fleste biler etter 2000 er utstyrt med sperre, og da er man nesten helt avhengig av bilens startnøkkel for å kunne kjøre den.

Eksporteres

Ifølge If ender biler som stjeles enten som delebiler, eller de får nytt liv i andre deler av verden. Mange havner i Øst-Europa eller i afrikanske land.

- Biler transporteres ut av landet i containere, og om de ikke går på båt blir de kjørt ut av landet. Det er svært mange grunner til at biler stjeles, og for oss er fokus på eksport av biler sier Frostad.

3 sylindre, men ikke så rar som Charade: VW Polo 1,2

Det begynner å bli noen år siden denne var nybil - og spesielt skarpt kan vel bildet av Charade heller ikke bedkyldes for å være.
Det begynner å bli noen år siden denne var nybil - og spesielt skarpt kan vel bildet av Charade heller ikke bedkyldes for å være.

Disse bilene stjeles mest:

Daihatsu Charade

Audi 100 2,3

Audi 80 2,0/2,0S

Nissan Patrol

Toyota Carina II GLI

Ford Escort 1,6

Audi A4 1,8 5VT Quattro

Opel Kadett 1,6 S Audi 80 1,8S

Jeep Cherokee 6 syl stasjonsvogn

Jeep Cherokee 6 syl vare

Audi 100 2,0

Audi TT