Denne raringen ble starten på en stor suksess

25 år siden den første masseproduserte hybridbilen kom fra Toyota.

Føste generasjon Toyota Prius var en bil som virkelig skilte seg ut fra mengden. Den skulle også bli starten på en svært viktig teknologisatsning fra Toyota
Føste generasjon Toyota Prius var en bil som virkelig skilte seg ut fra mengden. Den skulle også bli starten på en svært viktig teknologisatsning fra Toyota

Frank Williksen er veteranen i Broom-redaksjonen. Han har jobbet som biljournalist i over 55 år og har testet et stort antall biler i inn- og utland.

Noen biler husker han bedre enn andre. Nå deler Frank minnene med alle Brooms lesere. Denne gang handler det om Toyota Prius 1997 – den første hybriden i en lang, lang rekke fra en av verdens største bilprodusenter.

Når en så stor og viktig aktør som Toyota melder om nyheter, spisser både media og bilkunder ører – hva kommer de med nå? Den japanske giganten har rett nok ikke alltid vært aller først ute med teknologiske nyvinninger, men når ting skjer, er det verdt å legge merke til.

Mange har vært overrasket over hvor lang tid det tok før Toyota lanserte sin første elbil. Men nå er den endelig her – og flere modeller er på gang.

Derfor er dette en av de beste bruktbilene

Hybrid – hva er nå det?

Da er det nesten litt paradoksalt å tenke på at Toyota faktisk var veldig tidlig ute med elektrifisering. Allerede i 1997, for 25 år siden, lanserte de den første masseproduserte hybridbilen med første generasjon Prius. Det var hensynet til miljøet – gjennom reduserte utslipp – som var motivasjonen for utvikling av denne nye teknologien, fikk vi vite.

Og så løp vi hjem for å slå opp i fremmedordboken – hybrid? Hva betydde nå egentlig det? Jo, Kunnskapsforlagets blå utgave av «Fremmedord og synonymer» fra 1998 ga svaret: «Individ eller plante oppstått ved krysning mellom to forskjellige arter, bastard.» Bastard, ja – tenk det! Noen henvisning i retning av teknikk, langt mindre biler, var ikke å finne her...

Et glimt fra førerplassen i Ur-Priusen - veldig annerledes og uvant her også... Foto: Shutterstock
Et glimt fra førerplassen i Ur-Priusen - veldig annerledes og uvant her også... Foto: Shutterstock

Ekstrem kileform

Men noe skal barnet som kjent hete, og krysning er jo greit nok i betydningen to forskjellige drivlinjer i samarbeid. Hybrid ble da også raskt et innarbeidet begrep, først og fremst takket være Toyota, som i løpet av noen år hadde hybridisert hele modellrekken sin. Salgstallene antydet da både klart og tydelig at kundene satte pris på den nye løsningen.

Andre generasjon Prius dukket opp i 2003. Den var større enn ur-Priusen, men mest iøynefallende var det helt nye, moderne og aerodynamiske designet bilen hadde fått. En ganske ekstrem kileform gjorde det lett å gjenkjenne modellen – nesten uansett hvor stor avstanden var.

Bestselgeren er helt ny - nå er den i Norge

Plass til sju

Mens første generasjon solgte moderat, bare litt under 125.000 biler, rullet det ut 1,2 millioner biler av serie 2 i perioden 2003 – 2009; gjennombruddet var et faktum. I denne utgaven ble Prius dessuten kåret til Årets Bil i Europa i 2005.

Dermed ble det nesten ingen designmessige forandringer med serie 3, som kom i 2009 og ble produsert til 2015. Den var riktignok litt større enn forgjengeren, og litt sterkere, med 1,8 liters bensinmotor og 134 hk. I tillegg bød modellserien nå på en ladbar hybrid og «storebror» +Seven med plass til sju personer.

Den aller første Prius-modellen var langt fra noen design-bombe. Foto: Toyota
Den aller første Prius-modellen var langt fra noen design-bombe. Foto: Toyota

World Green Car

Ny generasjon kom i 2015. Designet var fortsatt lite endret, men hadde fått noen innslag fra hydrogen-modellen Murai, noe som absolutt løftet det utvendige inntrykket litt.

Også denne utgaven kunne leveres som ladbar hybrid, og den som valgte modellen AWD-I ,fikk også med en elektrisk motor til bakhjulene, slik at bilen hadde firehjulstrekk i lavere hastigheter.

I 2017 ble denne modellen tildelt prisen World Green Car.

Spennende detalj fra første Prius var den midtstilte skjermen som blant annet viste energiflyten i bilen. Foto: Toyota
Spennende detalj fra første Prius var den midtstilte skjermen som blant annet viste energiflyten i bilen. Foto: Toyota

Ingen designbombe

Også dagens Prius ser fortsatt ut som en Prius. Den er bitte litt større enn forgjengeren, og har i nyeste generasjon bagasjerom på ca. 500 liter. Bilen er pusset opp litt både inn- og utvendig, og det er kanskje interiøret som er mest merkbart endret. Effekten er imidlertid den samme som i foregående generasjon, med en såkalt systemeffekt på 122 hk. Ladbar hybrid og firehjulstrekk inngår fortsatt i utvalget.

Den aller første Prius-modellen, som ruslet og gikk fra 1997 til 2003, var ingen designbombe. Snarere høstet bilen atskillige negative kommentarer for sitt ganske «satte» utseende.

Typisk for bilen var den høye hekken. Foto: Shutterstock
Typisk for bilen var den høye hekken. Foto: Shutterstock

Ingen ladekabler

Grå og uspennende var den utvendig, og stort bedre ble det ikke når man satte seg inn. Men her var det jo fremtiden som talte. Behovet for å ta klimautfordringene på alvor var i ferd med å feste seg hos stadig flere, og en slik erkjennelse gjorde det også lettere å akseptere et bildesign som var litt annerledes – og ikke bare diktert ut fra hva som pr definisjon til enhver tid er vakkert.

Som hybrid-begrepet forteller, har altså Prius to motorer – en bensinmotor og en elektrisk motor. Bilen lader batteriene mens du kjører, blant annet ved bremsing. Siden dette er en fullhybrid, er det ingen ladekabler eller ladestasjoner å bekymre seg om.

En godbit for deg som ikke vil ha SUV eller elbil

Gikk billig

Den første Toyota Prius hadde en 4-sylindret rekkemotor på 1,5 liter med en effekt på 58 hk. I tillegg hadde bilen altså en elmotor med 30 kW (41 hk). Mens bensinmotorens største dreiemoment var 102 Nm, leverte elmotoren hele 305 Nm. Systemeffekten ble dermed ikke så verst, og ytelsene var på det jevne – men heller ikke mer. Det betydde akselerasjon 0-100 på drøyt 113 sekunder, og toppfart 160 km/t.

Ifølge Toyota klarte bilen seg med et snittforbruk på 0,36 l/mil, noe som i det minste var oppsiktsvekkende gunstig.

Ur-Prius var 4,27 m lang og 1,70 m bred. Høyden var 1,49 m og akselavstanden 2,55 m. Bilen hadde en egenvekt på ca. 1.240 kg, og tillatt totalvekt var 1.515 kg.

Det er lite som minner om den første utgaven i dagens Prius-design. Foto: Toyota
Det er lite som minner om den første utgaven i dagens Prius-design. Foto: Toyota

Pluss – og minus

En av hybrid-fordelene som alltid ble understreket litt ekstra, var de reduserte klimagass-utslippene når bilen brukte bare el-motoren. Prius kunne kjøres på bare bensinmotor, bare elmotor eller med begge motorer samtidig. Under normal kjøring styrte bilen selv kraftfordelingen, og i lave hastigheter ville den normalt gå på el-motoren.

Et viktig poeng ellers, var at man med en hybridbil ikke behøvde ha noen rekkeviddeangst, fordi bilen hadde en forbrenningsmotor i tillegg til elmotoren. Derimot ble det ikke snakket like mye om at man i hybridbilen har to motortyper som skal vedlikeholdes samtidig, noe som selvsagt kan slå ut på vedlikeholdskontoen.

Vi testet - kjørte halvparten av turen på strøm

Video: Denne mannen har ikke veldig sans for hybridbiler