Denne "parkeringsboten" får folk til å smile

Du må bare krysse fingrene for at du får den!

Trafikkbetjent i Fredrikstad kommune, Avni Salihu, viser fram 'boten' som du håper å få på bilen din ... (ILLUSTRASJONSFOTO)
Trafikkbetjent i Fredrikstad kommune, Avni Salihu, viser fram "boten" som du håper å få på bilen din ... (ILLUSTRASJONSFOTO)

Du har sikkert opplevd det noen ganger, du også. Du kommer til bilen og delikat plassert under vindusviskeren ligger det en knallgul stripe. Du skjønner med en gang at dette ikke er gode nyheter.

Som regel stemmer dette førsteinntrykket – du har pådratt deg en sur ekstrakostnad.

Men det er ikke alltid det er slik. Fredrikstad kommune har nemlig startet med et helt nytt system – som gjør at du ikke ALLTID trenger å banne i bilen hele veien hjem – selv om du har fått "bot" ...

Fikk parkeringsbot etter ETT minutt

Forholdet til bilistene

Som regel har jo parkeringsvaktene en grunn til å legge igjen gebyret sitt, enten du har parkert feil eller ikke betalt. Så det er i bunn og grunn vår egen feil at vi må betale ekstra.

Men ofte tenker vi nok gjerne på parkeringsvaktene som både slu og kyniske – og at det eneste som gjelder er å få inn penger.

I Fredrikstad kommune påstås det imidlertid at pengene ikke er så viktig. Og de går nå ut med tiltak for både å bedre forholdet mellom parkeringsvakter og bilister – og samtidig håndheve veitrafikkloven.

LES OGSÅ: Se nøye på denne boten ...

Ikke bot

Det nye systemet går ganske enkelt ut på at vaktene innimellom legger ut en gul lapp som IKKE inneholder noen bot. I stedet får bilisten en hyggelig beskjed der det står følgende:

«Vi registrerer at din parkering bryter med trafikklovgivningen og Parkeringsforskriften. Fredrikstad ønsker å fremstå som en ryddig by med fokus på miljø og sikkerhet, ikke minst for de myke trafikantene.

Denne gangen har vi imidlertid valgt å ikke gi deg kontrollavgift/parkeringsgebyr for overtredelsen. Vi oppfordrer deg til neste gang å benytte en av våre mange parkeringshus i Fredrikstad sentrum. Ha en god dag.»

Fikk parkeringsbot på akuttoppdrag

Godt mottatt

Det er nå gått rundt tre måneder med det nye system i bruk. Virksomhetsleder i parkering og transport i kommunen, Frode Samuelsen, sier følgende om publikums reaksjoner på prøveprosjektet:

– Det blir godt mottatt. Og det er jo ikke så rart ...

Samuelsen påpeker imidlertid at det ikke er hver dag det brukes en slik hyggelig bot.

– De gangene vi velger å gi en advarsel, i form av denne gule lappen, skjer det som oftest der det kan være tvil om på brudd på Vegtrafikkloven. Vurderer trafikkbetjentene den enkelte overtredelsen som klar, ilegges tilleggsavgift eller gebyr på vanlig måte.

Det er dessuten kun kunder som ikke tidligere er registrert som parkeringssyndere som får den hyggelig "boten".

Får bot på sin egen tomt

Trykkekostnader

– Hvem var det som tok initiativ til denne ordningen?

– Dette er et tiltaket vi har fundert ut selv her i kommunen.

– Taper dere mye inntekter på å legge ut advarsler i stedet for ordentlige bøter?

– Nei, tiltaket har ingen økonomisk konsekvens av særlig karakter som resultat av tapte inntekter. Da har faktisk trykkekostnadene vært en større bøyg.

– Gledelig overraskelse

For Samuelsen og co. er ikke det å få inn mest mulig penger målet, men heller å få bilistene til å respektere reglene.

Og responsen ute blant innbyggerne har altså vært positiv. En av dem som har hatt advarsel, men ingen bot er Joachim Brueland.

– Jeg trodde umiddelbart det var en bot, derfor var det en veldig gledelig overraskelse da jeg fikk se hva som faktisk sto på lappen, sier han til Fredriksstad Blad.

LES OGSÅ: Eieren av denne BMW-en skylder 7 mill. i parkeringsbøter!