Denne gravemaskinen er fjernstyrt

Du har kanskje kjørt fjernstyrt lekebil? Men hva med en fjernstyrt gravemaskin – i full størrelse!

PS gravemaskin
PS gravemaskin

Hvor i Norge må man til for å finne selskapet som er «gal» nok til å lage gigantiske fjernstyrte gravemaskiner? Jo, selvsagt hjembygda til Kjell Aukrust – Alvdal i Hedmark.

Der befinner Brødrene Gjermundshaug Anlegg AS seg.

Hjem til Norge

– Vi lette faktisk i hele verden for å finne tak i teknologi som gjorde det mulig å arbeide presist med fjernstyrte gravemaskiner og dumpere. Men vi måtte hjem til Norge for å finne samarbeidspartnere som muliggjorde dette, sier Jan Inge Gjermundshaug til retten.no

Det er i forbindelse med tilbakeføringen av Hjerkinn skytefelt at de fjernstyrte sværingene har sett dagens lys.

Forurenset masse

Prosjektet er inne i fase 1. Det betyr fjerning av tunge anlegg og eksplosivrydding i hele skytefeltet. Brødrene Gjermundshaug skal fjerne 80.000 kubikkmeter masse fra områdene Haukberget 1 og 2, til Storranden.

Det er forurenset løsmasse med mulige eksplosiver i som skal fjernes. Det krever førerløse maskiner.

Il Tempo Gigante

Brødrene Gjermundshaug tok på seg oppgaven og har i løpet av sommeren utviklet banebrytende maskinteknologi. I en stålcontainer flere kilometer unna maskinene sitter maskinførerne.

- Vi er jo fra samme bygd som Kjell Aukrust. Og i Il Tempo Gigante var det montert en smart boks. I våre maskiner er det nå mange slike bokser, sa Jan Inge Gjermundshaug i innledningen til pressedagen onsdag.

Les mer om saken, se bildeserie og sjekk ut flere videoer på retten.no:

PS-Gjerm025
PS-Gjerm025