Denne gjør 0-100 på 3,1 sekunder

Tar over etter Mercedes-Benz SLR

McLaren har skilt lag med Mercedes sidenden forrige superbilen Mercedes Benz SLR McLaren, og kommet opp med MP4 12C. Det mangler ikke på kreftene i den nye superbilen. Foto: McLaren/ANB
McLaren har skilt lag med Mercedes sidenden forrige superbilen Mercedes Benz SLR McLaren, og kommet opp med MP4 12C. Det mangler ikke på kreftene i den nye superbilen. Foto: McLaren/ANB

Da McLaren slapp de første bildene av MP4-12C i fjor var det av en bil farget i gull. Neppe tilfeldig, for ambisjonene er å vippe eventuelle utfordrere ned av superbil-tronen. Den vil McLaren ha helt for seg selv.

Mye har vært kjent rundt bilen som tar over for Mercedes-Benz SLR McLaren. De har blant annet løftet teknologi fra formel 1-bilene til McLaren, og vektreduksjon har stått i sentrum når ingeniørene har utviklet MP4-12C. Blant annet er hele sittekapselen helstøpt i karbon.

Rask starter

Noe som derimot har vært en hemmelighet er ytelsene. Vi har vist at motoren yter 600 hestekrefter, men ikke hvor potent disse er. Det kan siste.no nå fortelle oss:

Motoren er på 600 hk, mens bilen har en totalvekt på 1.434 kilo. Dermed er det 0,46 hk fordelt på hver kilo, noe som burde holde for de fleste. Legger vi til et dreiemoment på 600 Nm skjønner vi at denne bilen flytter på seg i et vannvittig tempo.

(artikkelen fortsetter under bildet)

McLaren MP4-12C 02
McLaren MP4-12C 02

Og McLaren har tallene klare. 0 til 100 km/t fyker unna på 3,3 sekunder, og er bilen i tillegg skodd med «spesialdekkene» Corsa går det unna på 3,1 sekunder.

Dobler vi antall kilometer i timen klokkes den gylne drømmemaskinen inn på det en relativt grei familiebil klarer opp til 100 km/t, 9,1 sekunder. Med spesialdekk gjøres dette unna på 8,9, hevder McLaren.

400 meter gjøres unna på 10,9 sekunder, mens 0 til en kilometer ikke tar mer enn 19,6 sekunder.

Kjapp stopper

Ikke bare akselerer MP4-12C svimlende fort. Det går unna motsatt vei også. Altså bremsetiden. Fra 200 km/t til 0 bruker den 123 meter, mens den kun trenger 30,5 meter til å stoppe fra 100 km/t.

Kraftpluggen som driver råskapen er en midtstilt 3,8-liters V8-motor, og girkassen som er hentet fra formel 1 er utstyrt med sju gir. Nåla peker ikke på rødt før du når 8.500 omdreininger, og toppfarten oppgis til 330 km/t.

Bilen kommer for salg i år, og de fleste av oss trenger ikke å bry oss om prisen. Vi har ikke råd likevel.

McLaren har satt seg som mål å bygge 1.000 biler i året. Så får vi se om salget går like raskt som bilen...

Les mer om bil og motor på siste.no

Se også: Jan Erik kjører Mercedes SLR