Denne fotoboksen er bilistenes store skrekk

Og nå kommer den tilbake

Mobil fotoboks  (Foto: Vägverket, Sverige )
Mobil fotoboks (Foto: Vägverket, Sverige )

205 bilister i 30-sona forbi tollstasjonen ble mellom 2000 og 4000 kroner fattigere da boksen 11. oktober var plassert ut der. 648 biler ble kontrollert og altså 205 felt. En så høy andel fartssyndere gjør at det svenske politiet kommer til å kjøre den mobile fotoboksen tilbake til Eda flere ganger. Det skriver glåmdalen.no

36 km/t og 2000,- i bot

– Ja, det er helt sikkert at den vil bli brukt mer ved tullstasjonen i Eda. Den store fordelen med mobile fotobokser er at de kan plasseres der vi ser det er problemer med å overholde farten, sier Håkan Eriksson, sjef for trafikkpolitiet i Värmland.

Glåmdalen har vært i kontakt med en bilist som fikk 2000 kroner i bot for å ha kjørt i 36 kilometer i timen.

Fraktes på henger

Foreløpig har Värmlandspolitiet bare én mobil fotoboks. Boksene ser ut som vanlige fastmonterte bokser, men forskjellen er at de fraktes rundt på en tilhenger. Eriksson medgir at det ble ekstra mange overtredelser da boksen var i Eda sist. Han vil naturlig nok ikke røpe neste gang grensehandlerne og andre blir kontrollert akkurat der, men påpeker at det varsles med skilt også når mobile fotobokser tas i bruk.

– Jeg vil ikke si at grensetrafikken spesielt blir kontrollert med den mobile boksen. Den brukes over hele länet, sier han.

Merarbeid hos norsk politi

Den store fangsten 11. oktober betydde også mer jobb for det norske politiet. Når det er nordmenn som blir tatt, er det deres respektive nærpoliti som har oppgaven med å innkalle fartsovertrederen for å få tatt kopi av førerkortet og sjekke at dette bildet stemmer med bildet som fotoboksen har tatt. Så er det opp til svensk politi å inndra boten til fordel for den svenske statskassen.

Trafikkansvarlig ved Eidskog lensmannskontor, Gudmund Haagensen, bekrefter at besøket av den mobile fotoboksen ga et betydelig merarbeid.

– Ja, det ble mye på en gang, men det er den samme prosedyren som gjelder når nordmenn blir tatt i de ordinære fotoboksene mellom grensen og Arvika. Det er en del av det samarbeidet som norsk og svensk politi har, sier Haagensen.

Vi tar ofte etter

Han kaller fotoboksene for «nymoderne radarer» etter at det gamle radarsystemet ble kuttet ut for noen år siden fordi det kostet for mye å gi systemet nødvendig oppgradering.

– Er det planer om å innføre mobile fotobokser på norsk side også?

– Det har jeg aldri hørt om. Men når svenskene har prøvd ut noe nytt, pleier gjerne vi å følge etter, sier Haagensen.

Flere bil og motorsaker fra glåmdalen.no finner du her:

Les også: Her står alle fotoboksene