Kubisten.
Kubisten.

Denne er made in Toten

Slik blir resultatet når en kunstmaler lager sin egen bil.

- Vemodig, men fint at den blir tatt vare på. Jeg er glad for at kommunen tar hånd om bilen. En god løsning, sier Ulla Bagge Heggsum til Oppland Arbeiderblad om bilen mannen lagde på 1940-tallet.

Kunstmaler Ingvar Heggsum (1918 - 2008) gikk i gang med å skape sin kunstbil i 1946. Da plukket han fra hverandre karosseriet på en Chevrolet 1925-modell, og begynte oppbyggingen av bilen på sin egen måte. Bilen er snekret sammen av treplater, som er belagt med galvaniserte jernplater. Platen er skrudd og loddet. Tre år seinere var bilen ferdig.

En måned før Ingvar Heggsum døde, skrev han et brev til ordføreren i Vestre Toten og tilbød bilen. Ingen andre forpliktelser skulle følge med for kommunen, enn å ta vare på den og helst vise den fram for folk.

1950-tallet

Kubisten-02
Kubisten-02

Sist bilen ble vist fram for publikum var på våren 1989, da den deltok på en utstilling på Peder Balke-senteret. I Oppland Arbeiderblads julenummer samme år var det en reportasje om bilen og dens historie.

- Vi brukte bilen mye på 1950-tallet. Vi kjørte ned ved Vøringsfossen, var i Rjukan og i Dalen i Telemark. Da jeg skulle ta Hurtigruta til Nord-Norge i 1959, kjørte Ingvar meg til Bergen, forteller Ulla Bagge Heggsum idet en delegasjon fra Vestre Toten kommune er hjemme hos henne og henter Kubisten.

- Det var utrolig mye folk som kom for å snakke med oss, når vi kom kjørende med denne bilen, sier hun.

Bremser

Hun forteller at etter et opphold i Nord-Norge på fire år for kunstnerparet, var det ikke mulig å få skiltene tilbake på bilen, som hadde stått lagret hjemme på Bøverbru. Bilen, som blant annet har mekaniske bremser, tilfredsstilte ikke lenger de tekniske krav.

Det var på første halvdel av 1960-tallet. Siden da har bilen stått lagret i garasjen.

Vi har hatt den litt ut og inn av garasjen. Seinest for ganske få år siden for å snu den med fronten ut mot garasjeporten, forteller Ulla Bagge Heggsum.

Kubist-interiør
Kubist-interiør

Når Vestre Toten kommunes seniorrådgiver Paul Ravlo med bistand kommer til Heggsum, står bilen oppjekket på fire bukker. Luft blir fylt i smale, gamle dekk. Bilen blir jekket ned og trillet ut på gardsplassen. Merkelig nok holder dekkene på lufta. Under oppsyn fra veteranbilentusiast Rolf Selmer Hansen blir Kubisten tauet opp på Gjøvik bilbergings lastebil.

En spesiell bil. Den finnes jo i bare ett eksemplar. Jeg er glad for at den blir tatt vare på. Jeg husker at Ingvar og Ulla kjørte rundt i denne bilen i gamle dager, forteller Selmer Hansen.

Ulla Bagge Heggsum sier at fargene på bilen er de samme i dag som de alltid har vært. Hun forteller at på gode sommerdager rullet de taket bakover, så de fikk Kubisten som kabriolet.

Kunstverk

- Jeg har en del fotografier og papirer på bilen. Dere kan få alt når jeg har funnet fram og samlet det, sier Ulla Bagge Heggsum til Paul Ravlo. Slik dokumentasjon vil Ravlo gjerne ha.

- Hvis bilen skal stilles ut, er det fint å ha med dokumenter og gamle fotografier som forteller historien om bilen, sier Ravlo.

Kubisten er vel plassert på lastebilen og sikret. Lastebilen med last ruller av gårde til Raufoss, og inn på området til Raufoss industripark. Kubisten fraktes inn i fjellanlegget, og settes av i en av hallene. Her rulles den inn på et inngjerdet område med låst port. Grønn presenning legges over. Her skal den stå inntil videre.

- I øyeblikket har vi ingen plass å stille ut bilen. Men bilen er et kunstverk, den fortjener å bli stilt ut og folk fortjener å få se den, sier ordfører Stein Knutsen i Vestre Toten.

Les mer fra OA, klikk her:

Kubisten-bakfra.
Kubisten-bakfra.