Denne elgen har virkelig flaks

Påkjørselen er imidlertid unngåelig. SE VIDEO

Elgen kommer plutselig styrtende ut i veien   og påkjørselen er uunngåelig. Akkurat dette er noe tusenvis av nordmenn frykter å oppleve.
Elgen kommer plutselig styrtende ut i veien og påkjørselen er uunngåelig. Akkurat dette er noe tusenvis av nordmenn frykter å oppleve.

Høsten er uten tvil kommet. Allerede har snøfall kommet på enkelte fjelloverganger, og mørket på ettermiddagen varsler om at vi er i full gang med å legge sommerhalvåret bak oss.

Og med høsten, vinteren og jaktsesongen, er det også ekstra risiko for å møte vilt langs, og som vi skal se i klippet under, på veien. Antall viltpåkjørsler har vært økende i mange år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Elgen, som kan bli opp mot 800 kilo, er kanskje det dyret vi frykter mest i en slik situasjon. Skogens konge egner seg nemlig best akkurat der – i skogen. Når den forviller seg ned i veibanen utsetter den både seg selv og bilistene for stor fare.

LES OGSÅ: Slik unngår du elgpåkjørsel

Skjer plutselig

Klippet vi denne saken er hentet fra Sverige – men situasjonen er vi nok alle kjent med. Sjåføren kommer kjørende langs en mørk småvei – og så, ut av ingenting, kommer elgen plutselig hoppende ut i veibanen. Rett inn i bilen.

Utrolig nok, og takket være lav fart, ser det ut til å gå bra med dyret denne gangen. Den hopper videre – og forsvinner ut i mørket.

Bilen bærer imidlertid tydelig preg av det ublide møtet.

LES OGSÅ: Pass dere for elgen under elgjakten

2.257 elgpåkjørsler i 2012

En elgpåkjørsel i Norge koster rundt 150.000 kroner. Ifølge Hjorteviltregisteret kolliderte bil og elg i alt 2257 ganger i 2012. 1347 av disse elgene måtte bøte med livet.

Sammenstøt mellom bil og rådyr skjedde 4502 ganger i fjor og 3997 rådyr ble drept. 1134 hjort var med i kollisjoner med bil hvor 902 hjort ble drept.

Tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon viste at forsikringsselskapenes erstatningsutbetalinger i 2008 beløp seg til svimlende 143 millioner kroner. Det tallet er neppe blitt noe lavere siden den tid ...

– Elgjakta har startet flere steder i landet, og i høstmørket er det ekstra viktig å være oppmerksom, sette ned farten og ta fareskiltene på alvor, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Klikk på videovinduet under for å se klippet:

http://www.liveleak.com/view?i=f2a_1379538293

Spiller ikke klippet på mobil/lesebrett? Klikk her

Gode råd for å unngå viltpåkjørsel:

– Ta fareskiltene på alvor og kjør forsiktig på utsatte strekninger.

– Flytt blikket fra side til side slik at du får med deg bevegelser i veikanten.

– Sørg for å ha riktig justerte lys på bilen.

– Bruk ikke tåkelys med mindre været tilsier det.

– Dersom kollisjon synes uunngåelig, styr mot dyrets bakpart.

LES OGSÅ: Slik ser bilen ut etter møtet med elgen