Midt i grillen på nye Ford S-Max sitter dette lille kameraet, som skal gjøre det lettere for deg å kjøre ut av et kryss eller en trang parkeringsplass. Dette er blant flere innovative løsninger som blir gjort tilgjengelig i den nye familiebilen til Ford.
Midt i grillen på nye Ford S-Max sitter dette lille kameraet, som skal gjøre det lettere for deg å kjøre ut av et kryss eller en trang parkeringsplass. Dette er blant flere innovative løsninger som blir gjort tilgjengelig i den nye familiebilen til Ford.

Denne dingsen skal gjøre livet ditt lettere – og tryggere

Kommer med egen høytrykksspyler!

Ford vil sette en ny standard på utstyrsfronten i klassen for flerbruksbiler. Nye S-Max, som kommer til Norge til sommeren, er derfor breddfull av ny teknologi. Det er både kamera, sensorer og radarsystem som jobber sammen og hver for seg.

Resultatet er at Ford, med en viss tygde, kan si at de bringer til torgs en god del nye og smarte innovasjoner.

De er kanskje ikke først med alt utstyret vi skal nevne her – biler i premiumklassen har jo hatt mye av dette allerede. Men det er ingen tvil om at Ford bidrar til at det blir tilgjengelig for langt flere.

Les også: Test av Ford Mondeo: En ting må du ha på denne bilen

Ser 180 grader

Blant annet kan du få et vidvinkelkamera plassert midt i grillen. Dette skal gjøre det lettere å kjøre ut av kryss eller trange parkeringsplasser, der sikten ut til siden er begrenset.

Kamerat får med seg alt som skjer foran bilen, og de 180-graders bildene gjengis i skjermen på dashbordet.

Faktisk har dette kamerat en egen høytrykksspyler også – som skal sikre sikten selv når bilen er skitten ...

Les også: Her er det like før det smeller

Kameraet gir deg bedre oversikt enn du har fra posisjonen bak rattet.
Kameraet gir deg bedre oversikt enn du har fra posisjonen bak rattet.

Holder fartsgrensen – for deg

Det er også et system for å sikre at du ikke bryter fartsgrensen. Intelligent Hastighetsbegrenser kalles det. Her benyttes informasjonen fra trafikkskiltgjenkjenningssystemet for å kunne justere farten til lovlig nivå.

Hvis kjøretøyet er utstyrt med navigasjon bruker Intelligent Hastighetsbegrenser også kartdata for forbedret nøyaktighet hva gjelder fartsgrenser.

Blendingsfrie frontlykter er også på plass. Teknologien virker sammen med Ford Dynamiske LED-frontlykter med adaptiv frontlyssystem, som kan stille inn fjernlysstrålen i syv forskjellige vinkler og lysstyrker avhengig av hastighet, dagslys, rattvinkel og avstand til andre kjøretøy.

Adaptiv styring

Ford S-Max kan holde fartsgrensen for deg, basert på kamera- og navigasjonsinformasjon.
Ford S-Max kan holde fartsgrensen for deg, basert på kamera- og navigasjonsinformasjon.

En ny generasjon styreteknologi skal gjøre det lettere å manøvrere i lave hastigheter og i trange gater, samtidig som det skal gi en mer presis opplevelse i høye hastigheter. Systemet justerer kontinuerlig forholdet mellom ratt og drivhjul i følgende situasjoner:

Bykjøring: en elektrisk motor og et girsystem i rattet øker virkningen av sjåførens rattbruk slik at færre dreininger av rattet er nødvendig ved parkering og i skarpe svinger, som i T-kryss.

Medium hastigheter: Systemet reagerer mindre på rattutslag, samtidig som det gis en følelse som forsterker presisjon og kjøreglede.

Motorveihastigheter: Systemet bruker den elektriske motoren for en svak reduksjon av styrefølsomheten for å oppnå en mer avslappet kjørestil

Les også: S-Max: En av de smarteste bruktbilene du kan kjøpe

Varsler om kryssende trafikk

Det er mer også. Parkeringsassistent med funksjonalitet for vinkelrett parkering og automatisk lukeparkering fungerer uten at sjåføren behøver å røre rattet.

Utkjøringsassistanse hjelper sjåføren til å forlate en lukeparkering. Varsling om kryssende trafikk advarer sjåføren dersom det er fare for at en bil krysser bak egen bil ved utkjøring fra en parkeringsplass

Ytterligere førerassistanseteknologier som tilbys med nye S-Max inkluderer blindsoneinformasjonssystem, filskiftevarsling, filskifteholder, adaptiv cruisekontroll og føreroppmerksomhetsovervåkning.

Se video: Filmer at de kjører Lamborghini i 335 km/t – så går det galt