Volvo V50 var lenge en svært populær bil. Nå finnes den ikke lenger som nybil – men som bruktbil kan noen av modellene ha en skummel feil.
Volvo V50 var lenge en svært populær bil. Nå finnes den ikke lenger som nybil – men som bruktbil kan noen av modellene ha en skummel feil.

Denne bilen kan ha et alvorlig motorproblem

Problemet er kjent – men Volvo vil ikke gjøre noe med det.

Teknikkens, elektronikkens og bilenes verden kan være snodig og gi både merkelige og ikke minst skumle utslag. Veldig skumle faktisk – og noen ganger dyre.

Den svenske nettsiden teknikensvarld.se forteller historien om Tobias Larsson som opplevde et skremmende problem med sin eldre Volvo V50 med dieselmotor.

Etter et gasspådrag, hang gassen seg opp. Tobias fikk etter mye om og men stoppet bilen, men det endte med fullt motorhavari.

Skrev brev i frusterasjon

Tobias far, Michel Larsson, har skrevet et brev til våre kolleger i Sverige i sinne, frustrasjon og redsel for hva som kunne skjedd om Tobias ikke hadde klart å håndtere situasjonen.

Det som også provoserer far Larsson er at dette angivelig er et kjent, om enn sjeldent problem, på denne motoren, men at sønnen likevel må betale for ny motor selv. Noe som koster 34.000 kroner i Sverige. 

– Da smalt det – så stoppet endelig bilen ...

– Jeg kjørte i 110 km/t da jeg skjønte at noe var galt. Jeg tro inn clutchen, og da ruset bare motoren. Jeg forsøkte å skru av tenningen også, men motoren bare ruset videre.

– Jeg la inn et lavere gir for å få redusert farten. Da smalt det bare til og motoren stoppet endelig. Det er mye krefter i sving og motoren er sterk, sier en lettere skrekkslagen Tobias til teknikensvarld.se

Det sier seg selv at en slik situasjon er livsfarlig når den oppstår i 110 km/t. 

Det er ikke første gangen dette skjer på de litt eldre utgavene av de firesylindrede dieselmotorene på 1,6 eller 2-liter, som Volvo kjøpte fra Peugeot.

Selvantenner

Det som skjer er at disse motorene leverer ekstra drivstoff for å brenne rent partikkelfilteret. Av og til kan dieselen komme ned i veivhuset og blande seg med motoroljen.

Til slutt presses denne blandingen opp i sylindrene og antennes ukontrollert. Det er derfor motoren heller ikke stopper selv om man skrur av tenningen.

En dieselmotor er jo selvantennende og når man ikke får stengt av tilførselen av diesel, ja, så forsetter den å gå.

Volvo P1800: Har gått lengst av alle i hele verden

Vær nøye med å peile olje

Bjørn Darvall, som er pressesjef hos Volvo, sier at det at man ikke skal behøve å være redd om man har en slik bil, og at det kun er svært få eiere som har opplevd dette.

– Motorene dette gjelder er først og fremst 1,6 og 2-liters diesel fra 2011 og eldre. På nyere motorer er en ny og annen renseteknikk tatt i bruk for å rense partikkelfilteret og problemet elimineres dermed, sier han til teknikensvarld.se

Oljenivået er en bra indikator på å sjekke om at alt er i orden. Det skal ikke overstige max-merket på peilepinnen.

– Aldri mer Volvo ...

Til tross for at problemet tydeligvis er kjent hos Volvo, vil ikke Tobias få noen økonomisk hjelp av Volvo i Sverige til nye motor.

Bilen er en eldre utgave, som har gått 250.000 kilometer og har mangelfull servicehistorikk. Det er noe av bakgrunnen for at Volvo sier nei til å ta noe av kostnadene. 

For Tobias Larsson kommer den beskjeden som et sjokk, og det blir ikke aktuelt å kjøpe Volvo igjen.

Ingen tilfeller i Norge

Her i Norge er det ikke rapportert om lignende problemer.

– Det er ikke meldt inn tilsvarende uhell til oss i Volvo Car Norway som følge av utfordringen med dieselmotorene som er nevnt i denne saken, sier Rune Gutteberg Hansen, som er PR og informasjonsdirektør i Volvo Norge, i en kommentar til Broom. 

Volvo 850 T-5R: Denne bilen ble et vendepunkt for Volvo