FordFocus detalj
FordFocus detalj

Denne bilen har null feil etter fem år

Knuser alle konkurrentene - inkludert japanerne. Se hvilken bil:

FordFocus-11
FordFocus-11

Når du skal på EU-kontroll med en fem år gammel bil, er det ofte grunn til å frykte at du kan få anmerkninger. Da er garantien i de aller fleste tilfeller over, bilen har rullet en god del kilometer og slitedelene begynner å bli nettopp det: Slitt.

Men det finnes unntak. Den siste statistikken fra Svensk Bilprovning viser at èn fem år gammel bilmodell gikk gjennom med null såkalte modellrelaterte feil. Den beste fem år gamle bruktbilen er Ford Focus med bensinmotor. 103 eksemplarer ble undersøkt, ingen ble underkjent!

Dermed banker Focus en rekke konkurrenter man vanligvis oppfatter som mer feilfrie. Og Forden er eneste ikke-japaner blant de øverste på lista.

LES OGSÅ: Dette er SUV-ene med minst feil

Gode kjøreegenskaper

- Dette overrasker meg, selv om vi vet at Ford har jobbet hardt med å forbedre kvaliteten i mange år. Men gjennomgående har de mindre Ford-modellene i mange år vært gode biler, sier Brooms bilekspert, Benny Christensen.

- De fleste som leter etter mest mulig feilfri bil i denne klassen går gjerne for biler som Toyota Corolla, Mazda 323 og Honda Civic. Men Focus er altså et veldig bra alternativ til disse. I tillegg får du et sprekt og individuelt design og ikke minst kjøreegenskaper som går utenpå de aller fleste konkurrentene.

- Vi vet at denne Focus-modellen har vært belemret med blant annet feil på tankarmaturen og vannlekkasjer inn i bilen. Rust på dører og bakluke er også et problem på noen biler. Men det skal jo veldig mye til at det slår inn på en undersøkelse som dette. Bilprovningen er statistikk, som alle annen statistikk. Men dette gir en veldig god pekepinn på kvaliteten på bilene etter at de har rullet noen år, sier Benny.

Ikke siste nytt

- Dette er siste årgang av den første Focus-generasjonen. Har det noe å si?

- Ja, så absolutt! Det er ingen myte at de fleste bilmodellene er "på topp" og har minst feil når de nærmer seg slutten av livsløpet. Da er alle barnesykdommer forlengst kurert og fabrikken har hatt god tid til å feilsøke og problemløse.

- Så for å få et mest mulig problemfritt bilhold er det sjelden dumt å velge en modell som kanskje ikke lenger har nyhetens interesse - men som har noen år på baken og som er velprøvet. Som denne Focusen, sier Benny.

Vil du vite mer? Sjekk Focus-siden i Brooms bruktbilguide

Ford-fornøyd

Hos Ford Motor Norge blir Focus-resultatet selvfølgelig mottatt med stor glede.

- Ford Focus er en fantastisk bil som har blitt godt mottatt i hele Europa siden den kom på markedet. Den er kjent for svært gode kjøreegenskaper og er en av de mest populære bilene i C-segmentet. Produktutvikling og høy kvalitet er satt i høysete på Ford Focus, og også våre andre modeller, sier informasjonssjef Anne Sønsteby.

Porsche på niende

Etter Focus på førsteplass blir lista over de fem år gamle bruktbilene med minst feil straks mer forutsigbar. To andre modeller kommer seg under èn prosent underkjente biler. Det er Toyota Corolla sedan med bensinmotor og Toyota Avensis sedan, også den med bensinmotor.

Deretter skviser Subaru seg inn i rekka av Toyotaer med Forester bensin - før det er klart for Toyota Prius og Toyota Yaris med bensinmotor,

Focus er forresten ikke eneste europeer på topp 10-lista. Porsche Cayenne kommer generelt veldig bra ut på kvalitetsundersøkelser og tar en sterk niendeplass her.

Cayenne får du nå for RAV4-penger. Les mer her

Her er topp 10 over de beste fem år gamle bruktbilene:

tabell-bilprovningen
tabell-bilprovningen

Tabell fra Svensk Bilprovning.

Volvo XC90 slaktes i samme undersøkelse - les mer her