Saab gikk konkurs, men dette er fortsatt en bil som mange nordmenn eier. Illustrasjonsbilde.
Saab gikk konkurs, men dette er fortsatt en bil som mange nordmenn eier. Illustrasjonsbilde.

Denne bilen har mange nordmenn et nært forhold til

Her kan du gjøre virkelig gode kjøp.

I fjor høst lanserte Broom vår nye bilguide. Her har leserne anledning til å skrive om bilene sine, nye eller brukte, og fortelle hva de synes.

Vi har score i fem ulike kategorier: Kjøreglede, kvalitet/driftssikkerhet, plass/praktiske løsninger, økonomi/kostnader og drivstoff/forbruk.

Nå har vi passert godt over 7.000 anmeldelser, og tallet øker raskt!

Mange Saab-eiere fortsatt

Saab. Bare navnet gjør det varmere rundt hjerterota hos mange bilentusiaster. For selv om de, etter en lang og pinefull prosess, gikk konkurs rett før jul 2011, finnes det fortsatt mange av de svenske biler på veiene våre.

Saab er fortsatt et bilmerke som svært mange nordmenn her ett nært forhold til. Enten det er gode minner om blå to-taksrøyk og den putrende motorlyden fra en gammel 93, «vinterbilen» 99, eller nyere 900, 9000, 9-3 og 9-5.

Bilene fra Trollhättan hadde noe særegent ved seg. Saab gikk på mange måter egne veier og valgte noen sære løsninger. Der nabo og storebror Volvo var tryggheten og forutsigbarheten selv for «medel Svensson», var Saab litt mer for individualistene.

Saab ble aldri noe stor bilprodusent i global sammenheng. Dette preget da også byggkvaliteten en god del underveis. Den var til tider noe ujevn. Noen biler bare gikk og gikk uten problemer, både 400.000 og 500.000 kilometer, mens andre var befengt med både større og mindre feil.

I Brooms bilguide har godt over 100 Saab-eiere lagt inn sine erfaringer. Noe som kan være svært verdifullt om du går med tanke på å skaffe deg et stykke unik svensk bilhistorie i form av en brukt Saab.

Kjøremaskin​

Fenomenale kjøreegenskaper, sier denne 9-5 eieren.
Fenomenale kjøreegenskaper, sier denne 9-5 eieren.

Mange Saab-eiere lovpriser bilenes kjøreegenskaper. Mens det finnes en del andre ting man ikke er like fornøyd med. Slik som for eksempel deleprisene.

Les hele anmeldelsen her:

Cabriolet

Morsom cabriolet sier denne eieren, som ikke er bare fornøyd.
Morsom cabriolet sier denne eieren, som ikke er bare fornøyd.

En av flere ting som Saab er kjent for er å lage cabrioleter. Ikke noen selvfølge for en bilprodusent så langt nord, men de har faktisk solgt ganske bra av biltypen.

I motsetning til mange andre har de plass til hele familien, samt til bagasje. Dessuten er de ofte godt vinterisolert og kan brukes året rundt, om man har hjerte til det.

Les hele anmeldelsen her:

Aldri mer ...

Kort, klart og tydelig fra en ikke helt fornøyd Saab-eier.
Kort, klart og tydelig fra en ikke helt fornøyd Saab-eier.

Man klarer aldri å gjøre alle til lags – det sier et gammelt ordtak. Denne korte, men veldig klare konklusjonen underbygger dette. Vedkommende gir dog bilen full pott for kjøreglede med 10 av mulige poeng. Men dette er allikevel anmeldelsen så langt med lavest poengsum, med 4,6 med 10 mulige poeng

Les hele anmeldelsen her:

Kan kjøre 200 mil uten at ræva detter av ...

Her har vi en eier som er godt fornøyd med de praktiske løsningene i sin 9-5.
Her har vi en eier som er godt fornøyd med de praktiske løsningene i sin 9-5.

Kjøp så mye som mulig og sørg for komplett servicehistorikk er de gode og fornuftige rådene til denne eieren som lovpriser flere av bilens praktiske løsninger. Blant annet setene som er gode både for ryggen og bakstussen.

Les hele anmeldelsen her:

Den aller siste ...

Her snakker vi sjelden bil.
Her snakker vi sjelden bil.

Denne eieren er også fornøyd. Så fornøyd at han gjerne skulle byttet inn sin siste årsmodell Saab i en nyere stasjonsvogn – om de ikke hadde gått konkurs. Han er nær ved å gi hele bilen full pott og innrømmer at han fortsatt må titte seg over skulderen når han forlater bilen. Når man fortsatt glør det etter 7 år så er det et godt tegn på at man har valgt riktig bil.

​Les hele anmeldelsen her:

​​Bidra du også:

Målet med bilguiden, der det altså er eieren selv som vurderer bilen, er å lage en slags tripadvisor for bil.

Her kan du bidra med dine erfaringer og kunnskap om bilen, ny eller brukt. På den måten vil vi skape en brukergenerert bilguide! Det er den første og eneste av sitt slag i Norge.

Du klikker bare på denne linken og trykker på den røde knappen "Fortell oss om bilen din" – så er du i gang!

Saab: Her kan du få virkelig mye bil for pengene

Video: Her lever Saab-bilene videre.