Denne bilen er det forbudt å kopiere

Kun Batman kan kjøre Batmobile!

Har du lyst til å bygge deg en bil som dette? Da kan du få trøbbel med rettsvesenet.
Har du lyst til å bygge deg en bil som dette? Da kan du få trøbbel med rettsvesenet.

Mange av oss bilentusiaster drømmer om å eie en film-bil. Det være seg en DeLorean fordi man i all hemmelighet har lyst på en tidsmaskin, eller en oransje Dodge Charger med sørstatsflagget på taket, og bagasjerommet fullt av smuglersprit. 

Jeg har tidligere seriøst vurdert å kjøpe en General Lee-replika, men aller mest lyst har jeg hatt på en Mad Max-replika, og har undersøkt mulighetene for å anskaffe en slik. Men donorbilen man trenger er rett og slett håpløst dyr i Australia. En annen personlig favoritt, er The Batmobile. 

Startet som konseptbil

Mange kjenner nok historien bak den mest berømte TV og filmbilen gjennom alle tider. Bilen startet liv som en konseptbil, Lincoln Futura fra 1955. Den ble håndbygd av Ghia i Italia til en anslått kostnad på 250.000 dollar, men når den noen år senere hadde gjort runden innom alle utstillinger, fikk Custom-kongen George Barris kjøpe den for 1 dollar. 

Siden bilen ikke hadde noen offisielle papirer, og dermed ikke kunne forsikres, ble den stående og smuldre opp bak verkstedet til Barris. Men så ble han kontaktet av et studio som ønsket å lage en TV-serie om Batman, og de trengte en Batmobile kjapt. Barris så potensialet i Futura-bilen, og bygde den så om til The Batmobile.

Se - BMW-verstingen har vært en tur i Litauen

En enorm suksess

TV-serien ble en enorm suksess da den kom i 1966, og gjorde Batmobile stratosfærisk berømt. Barris beholdt bilen etter at serien ble nedlagt, før den endte opp på auksjon i 2013, der den ble solgt for 4,62 millioner dollar. Det gjør bilen til den dyreste TV/filmbil noensinne. 

Bilens popularitet betyr også at endel har laget replikaer av den, men det har DC Comics (tegneserieforlaget som eier rettighetene til Batman) sett seg lei på. De gikk derfor til rettssak mot firmaet Gotham Garage som lager replikaer av den originale Batmobilen, samt 1989-versjonen fra filmen.

Dette skal bli en ny norsk storselger

De som kjenner litt til Batman-universet vet at det har vært flere ulike Batmobiler, og det finnes også de som har prøvd å bygge seg en replika av den typen Christian Bale som Batman, kjører i de tre nyeste Batman-filmene. Men det er versjonen fra 60-tallets TV-serie som er klart mest berømt, fulgt av 1989-utgaven da Michael Keaton var Batman.

Bilen er en karakter

Gotham Garage sine advokater argumenterte for at det bare var en bil, og ikke kunne beskyttes av copyright. Men i ankesaken som nettopp ble avsluttet, opprettholdt US Appeals Court den opprinnelige dommen, og ga DC Comics medhold i at bilen er en karakter i serien, og dermed ikke kan kopieres uten tillatelse. 

Dommer Sandra Ikuta skrev i domspapirene: "Som Batman sa til Robin: I vårt veljusterte samfunn, så er beskyttelse av privat eiendom helt essensiell".  

Dette betyr at hvis du har fantasier om å kjøre rundt i din egen Batmobile, så må du legge det på is. Det er nemlig kun Batman selv som kan kjøre Batmobile!

Denne nyheten fra Tesla venter mange på