GJEMT OG FUNNET: Her gjemte 37 åringen bilen og meldte den stjålet. Men fire år seinere ble han innhentet av fortiden. Et anonymt tips første forsikringsselskapet til den hensatte bilen, og nå er mannen dømt for svindel. FOTO: Gjensidige Forsikring/rb.no/ANB
GJEMT OG FUNNET: Her gjemte 37 åringen bilen og meldte den stjålet. Men fire år seinere ble han innhentet av fortiden. Et anonymt tips første forsikringsselskapet til den hensatte bilen, og nå er mannen dømt for svindel. FOTO: Gjensidige Forsikring/rb.no/ANB

Denne bilen ble funnet igjen etter fem år

Meldte den stjålet. Nå er eieren dømt for forsikringssvindel.

Her – på en bondegård på Øvre Romerike – dumpet 37-åringen BMW-en sin i juli 2005. Like etter meldte han bilen stjålet, skriver rb.no.

– Vi fattet umiddelbart mistanke mot mannen. Opplysningene han kom med var diffuse og unøyaktige. Men vi fant aldri bilen og klarte derfor aldri å bevise at det var svindel, forteller utreder Nils Terje Brandal i Gjensidige Forsikring.

Dermed ble forsikringssummen på nesten 30.000 kroner utbetalt – og saken ble lagt til side.

Anonymt tips

Det skulle imidlertid vise seg at siste ord ikke var sagt. For etter over fire år – i september 2009 – fikk forsikringsselskapet et anonymt tips om en hensatt bil på en gård på Øvre Romerike.

Den hensatte bilen viste seg å være BMW-en som ble meldt stjålet i 2005.

– Undersøkelsene våre viste at bilen ble nøkkelkjørt da den ble stjålet. Det forsterket mistanken ytterligere, forteller Brandal.

Erkjente

Utrederen innkalte derfor 37-åringen til et møte. Og da mannen ble konfrontert med funnet av bilen og de nye opplysningene, la han kortene på bordet og erkjente alt.

– Han virket nesten lettet da han erkjente hva han hadde gjort, forteller han.

37-åringens tilståelse førte til at politiet ble koblet inn i saken. Og nå i august ble mannen dømt for svindelen.

– Dette er en veldig spesiell sak. Det er uhyre sjelden at saker oppklares så lenge etterpå, sier Brandal.

Enormt problem

Dommerne i Øvre Romerike tingrett la formildende vekt på at det har gått lang tid siden lovbruddet skjedde, men dømte 37-åringen likevel til 30 dagers betinget fengsel. Han ble også ilagt en bot på 5.000 kroner, i tillegg til at han må betale en erstatning til Gjensidige Forsikring på 30.030 kroner.

Årsaken til at mannen kvittet seg med BMW-en, skal ha vært at han var misfornøyd med kjøpet av bilen.

Svindel er et enormt problem for forsikringsbransjen. Ifølge Brandal går Gjensidige Forsikring rundt 1.500 saker i året nærmere etter i sømmene. Av disse er rundt 300 saker beviselig forsikringssvindel.

– I fjor holdt vi tilbake mellom 200 og 250 millioner forsikringskroner fordi sakene var mistenkelige, sier han.

Store mørketall

Brandal mener mørketallene også er enorme, og at så mye som ti prosent av forsikringsutbetalingene kan være svindel. Det er med andre ord snakk om store summer, når vi vet at forsikringsbransjen utbetalte 29,4 milliarder i fjor.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) er fiktive biltyverier blant de vanligste svindelavsløringene.

– Reiseforsikring er også et området vi merker at ikke alle forteller sannheten, sier Neverdal.

Du kan lese mer om bil og trafikk på rb.no - klikk her: