Denne Audien ble solgt med en kilometerstand på 177 000 kilometer   kort tid senere hadde den plutselig gått 21 000 kilometer kortere. Faksimile fra www.finn.no.
Denne Audien ble solgt med en kilometerstand på 177 000 kilometer kort tid senere hadde den plutselig gått 21 000 kilometer kortere. Faksimile fra www.finn.no.

Denne Audien hadde plutselig gått 21 000 km kortere

Solgt på nytt etter to uker. – Ikke noe å bry seg om, mener selgeren.

I november ble en sølvgrå Audi A3 annonsert på Finn.no for drøyt 36.000 kroner. Da hadde den gått 177.000 kilometer.

I helgen ble den samme bilen solgt noen tusenlapper dyrere – men med en annen vesentlig forskjell. Nå hadde den ifølge annonsen plutselig gått 156 000 kilometer. Altså 21 000 kilometer kortere. Ikke verst ...

Dette skjer bare noen dager etter at TV 2 Nyhetene avslørte en lignende sak: En VW Golf som også skiftet eier kjapt og som i løpet av en uke plutselig hadde fått redusert kilometerstanden med 18 000.

LES SAKEN HER: Bilen som ble ett år nyere på bare en uke

Tenkte ikke på det ...

”Forklaringen” er den samme; instrumentene var angivelig ødelagt og måtte byttes ut. Og i samme slengen ble altså kilometerstanden kraftig redusert.

– Er det sant? Man hører jo om at slikt kan skje, men jeg har aldri opplevd det selv. Og jeg tenkte ikke på det, for bilen så så fin ut.

Det sier bilens nye eier når vi ringer ham. Fredrikstad-mannen har vært i Trøgstad og kjøpt A3-en, og ikke fått opplysninger om at noe skal ha vært utbedret på bilen. Tvert imot sier at han selger poengterte den lave kilometerstanden på kun 156.000 i annonsen, og alt virket greit.

Helt til Broom ringer den nye eieren.

Hadde gått 177 000

– Hva tenker du om dette?

– Nei, jeg vet sannelig ikke hva jeg skal si, sier kjøperen, som når vi ringer ikke har rukket å hente bilen hos selgeren ennå. Han synes bilen virket bra, og har ikke uten videre lyst til å heve kjøpet. Men innrømmer at de nye opplysningene setter bilkjøpet i et annet lys.

Ikke minst når han får høre at han kunne kjøpt den samme bilen rimeligere på Vestfossen et par uker tidligere – da hadde den riktignok gått 21.000 kilometer lengre ...

På Vestfossen treffer vi forrige eier, som er en utenlandsk kvinne med begrensede språkkunnskaper. Hun liker ikke situasjonen, men bekrefter at kilometerstanden hun annonserte bilen med, 177.000 kilometer, stemte da bilen ble solgt. I annonsen sin hadde hun også et bilde av instrumentene, der telleverket ikke er til å ta feil av. Bilen var uten problemer, bekrefter hun.

Kjøpe bruktbil? Her er ti fallgruver

Feil på instrumentet

Siste selger i Trøgstad får først presentert spørsmålene våre før han får et ærend, og må avbryte telefonsamtalen.

Et kvarter senere ringer han tilbake, og er svært imøtekommende: Bilen hadde ikke gått 156.000, men 177.000, sier han.

– Det vet vi. Men han som har kjøpt den av deg fikk ikke vite det?

– Det var feil på instrumentet. Når det var kaldt lyste det ikke, men det gjorde det når det ble varmt. Så jeg skiftet det, slik at det skulle være i orden. Jeg hadde to instrumenter liggende, ett på 250.000 og ett på 156.000 kilometer. Da satte jeg inn det med 156.000, forteller han.

Uansett billig ...

– Men du annonserte den med 156.000, og understreket at den hadde lav kilometerstand?

– Ja, men 21.000 kilometer er ikke store forskjellen.

– Uansett har ikke kjøperen fått korrekte opplysninger av deg. Hva har du tenkt å gjøre med det?

– Han har kanskje ikke det, men jeg har ikke tenkt å gjøre noen ting. Det var uansett billig, sier selgeren.

Kan være skummel ... Les om denne A3-en i Brooms bruktbilguide

– Har ikke noe å si

Når vi ringer den nye eieren igjen litt sener, e er han noe mindre meddelsom enn han var til å begynne med, og han har ombestemt seg i forhold til å stå fram på Broom.no med saken.

– Det du forteller har ikke noe å si for meg. Jeg kjøpte bilen fordi jeg mente den virket å være bra, og selgeren har vært ærlig og redelig overfor meg, sier han tydelig stresset.

– Rent bortsett fra at han har forandret kilometerstanden uten å opplyse deg om det?

– Som sagt så har ikke dette noe å si for meg, avslutter den nybakte Audi-eieren.

Det hører med til saken at annonse to ble slettet fra finn.no kort tid etter at vi ringte. Men selv om man sletter en annonse, ligger tittelen fortsatt igjen øverst på skjermbildet. På bildet under kan du dermed se overskriften på annonsen – med kilometerstand:

Annonsen er slettet, men tittellinja ligger igjen. Faksimile fra www.finn.no
Annonsen er slettet, men tittellinja ligger igjen. Faksimile fra www.finn.no

Styr unna!

– Dette viser dessverre at dette fenomenet er utbredt, og kanskje mer utbredt enn mange tror. Da de digitale kilometertellerne kom, håpet mange at det skulle bety slutten på juks med kilometerstanden. Slik har det nok ikke gått, sier Brooms bilekspert Benny Christensen og legger til:

– På generelt grunnlag skjønner jeg godt at dette ikke er gode nyheter å få for en kjøper som sikkert er veldig glad for å ha funnet akkurat den bilen han eller hun hadde lyst på. Men i et slikt tilfelle ville jeg overhodet ikke vært i tvil: Jeg ville gjort hva jeg kunne for å heve kjøpet.

– Biler som er trikset med skal man holde seg unna. Og det oppstår naturligvis nye problemer den dagen man selv skal selge. For hva sier man da? Uansett hvordan man presenterer det, vil bilen framstå som litt "lurvete" – og dermed være veldig tungsolgt, sier Benny.

LES BENNYS RÅD: Slik unngår du å bli lurt

Kjenner du til lignende saker? Tips oss på redaksjonen@broom.no.