Denne annonsen er svindel

Utenlandsk liga herjer. Les hvordan du unngår å bli lurt.

Denne annonsen lå ut på finn.no i noen timer før svindelforsøket ble oppdaget   og den ble fjernet. (Faksimile fra finn.no)
Denne annonsen lå ut på finn.no i noen timer før svindelforsøket ble oppdaget og den ble fjernet. (Faksimile fra finn.no)

Tilsynelatende ser dette ut som en av mange tusen bilannonser på finn.no. Men har du litt greie på bruktbilpriser, er det noe som skurrer. 132 000 kroner for en 2005-modell BMW 3-serie med diesel er mistenkelig billig.

I dette tilfellet er det ikke bare prisen som er mistenkelig. Hele annonsen er falsk – og laget for å svindle godtroende bilkjøpere.

Nigeria-svindlere

De som står bak klarte å lure den gjennom alle sikkerhetssystemene på finn.no. Men etter at par timer ble den fjernet – da hadde rubrikkselskapet oppdaget svindelforsøket.

– Vi har grunn til å tro at det er Nigeria-svindlere som står bak denne annonsen. De er både aktive og kreative. Heldigvis klarer vi å stoppe de aller fleste forsøkene. Men noen få ganger slipper de gjennom – derfor vil vi gjerne få advare alle våre kunder mot dette – og be dem være på vakt, sier Lars Vinden som er ansvarlig for forbrukertrygghet på finn.no.

LES OGSÅ: Han ble lurt trill rundt av bruktbilselger

Fiktive opplysninger

– Men bil med norske skilter, norsk mobilnummer og adresse på Skedsmokorset – dette ser da veldig tilforlatelig ut?

Ja, nettopp, og det sier jo litt om hvor avanserte disse svindlerne er. Denne ligaen opererer over hele Europa. De finner bilder av biler som er til salgs eller bare ligger ute på en eller annen nettside. Så lager de annonser med fiktivt navn, adresse og telefonnummer.

– Som regel betaler de for annonsen med kredittkortdata som de på en eller annen måte har lurt til seg. Det eneste som vanligvis stemmer her er e-post adressen. Og når en interessert kjøper så sender mail, er svindelforsøket i gang, forteller Vinden.

LES OGSÅ: Bruktbilkjøpere blir svindlet

Aldri betale på forskudd

– Ja, hva skjer vanligvis da?

– Det er nesten uten unntak snakk om at man må betale noe på forskudd. De koker i hop en historie om at bilen står i utlandet og at salget haster. Prisen er som regel svært lav. Det får nok en del kjøpere til å kaste eventuelle motforestillinger over bord, de tenker at her må de handle kjapt slik at ikke noen andre kommer og kjøper bilen.

– Men her er regelen selvfølgelig at man aldri, aldri må betale noe som helst på forskudd. Vi har også en ordning som heter finn betalingsgaranti. Den anbefaler vi alle våre kunder å benytte, sier Vinden.

Brukerne tipser

– Vårt råd er at man heller aldri skal betale noe for en bil – verken forskudd eller hele summen – uten å ha besiktiget bilen skikkelig. Vær ekstra påpasselig hvis bilen står i utlandet. En gjenganger for annonser som dette er at selger forteller at han eller hun har flyttet til England og derfor selger bilen rimelig fordi den der har rattet på "feil" side. Slike historier er det all grunn til å være skeptisk til, sier Lars Vinden.

– Kan du si noen om hvor mange svindelannonser som slipper ut på finn.no i løpet av et år?

– Heldigvis er det svært få. Og de som slipper gjennom, blir fjernet fort. Vi har våre sikkerhetssystemer og dessuten både rutiner og parametere vi sjekker annonsene mot. Mange av brukere våre er også våkne og flinke til å tipse oss. Det setter vi stor pris på. Heldigvis er det sjelden snakk om at svindelannonser ligger ute lenger enn maks noen timer, sier Vinden.

LES OGSÅ: I fengsel for bilsvindel