Den nye gutten i SUV-klassen

Mitsubishi drømmer om ny kjempesuksess som Outlander: Les hvorfor vi tviler på at ASX klarer det.

Mits SVX 1
Mits SVX 1

Mitsubishi Outlander er en av de største bilsuksessene i Norge de siste årene. En liten Lotto-gevinst både for importør og forhandlere. Pakken er nesten perfekt: Sju seter, dieselmotor og firehjulstrekk – og det til en pris nesten ingen konkurrenter kan matche.

Det har kundene så til de grader oppdaget. Og dermed gjør det plutselig ikke så mye at Galant er borte og at Lancer lever et liv i skyggenes dal.

Men det er selvfølgelig skummelt å ha bare ett bein å stå på og derfor har Mitsubishi store forhåpninger til det som i praksis er lillebroren til Outlander. Nye ASX har for sikkerhets skyld 70 prosent Outlander-deler under skallet. Plattformen er den samme – og håpet er selvfølgelig at storebrors suksess skal smitte over og gjøre dette til eneren i sin klasse.

Hvor skal vi så plassere ASX? 4,29 meter lang går den inn i nedre del av det segmentet vi tradisjonelt har kalt ”folke-SUV-er”. På størrelse med Nissan Qashqai og Toyota RAV4, større enn Skoda Yeti og Toyota Urban Cruiser.

Mitsubishi priser aggressivt. Du får ASX fra 231 900 kroner, da har den trekk bare på forhjulene. Men diesel og firehjulstrekk er i boks for under 300 000,-. For under 340 000 kroner har du fullt utstyrt bil.

Testbilen er 150-hesters dieselen. Den fås i en utstyrsversjon i Norge, nemlig som Instyle + til 390 900 kroner.

LES OGSÅ: 316 nordmenn har kjøpt ASX – usett

Kjøreglede 4/6

Ganske aggressiv hekk med store baklykter.
Ganske aggressiv hekk med store baklykter.

ASX slår de fleste konkurrentene i denne klassen på akselavstand og det merkes på veien. Til å være en såpass kort (men høy) bil, oppfører den seg rolig og harmonisk. Det er påfallende mindre hopp- og -sprett enn i en bil som Toyota RAV 4, og det sikrer god kjørekomfort.

Ut over dette er det meste på det jevne. Forutsigbart og ”skikkelig”, men verken morsomt eller særlig involverende. Det er da heller ikke poenget med så mange biler i denne klassen. Men med denne motoren hadde bilen fortjent å være litt mer hvassere.

Motoren oppfører seg støysvakt og pent, men støynivået for øvrig er ganske høyt. Det er litt vindsus i motorveihastigheter og ikke minst høres dekkene godt, en jevn buldring og jeg lurer litt på hvordan dette vil være på dårlig, piggslitt norsk asfalt.

Interiør/plass 4/6

Funksjonelt og praktisk, men Mitsubishi vinner ingen interiør-priser med dette. Hardplast-faktoren er også høy inne i ASX.
Funksjonelt og praktisk, men Mitsubishi vinner ingen interiør-priser med dette. Hardplast-faktoren er også høy inne i ASX.

Kompakte mål gjør at ASX skal slite med å fungere som familiebil, i alle fall hvis familielivet inneholder slike ting som barneseter og vogn(er). Dessverre har ikke Mitsubishi kostet på seg skyvbart baksete. Dermed blir fleksibiliteten dårligere enn hos de beste konkurrentene. Til gjengjeld har de utnyttet plassen godt. Baksetet imponerer, her sitter to voksne godt. Rikelig takhøyde og mye plass til beina under forsetene. Bare bredden setter begrensninger.

Bagasjerom på 420 liter er også helt ok. Mitsubishi har attpåtil fått inn reservehjul i full størrelse under gulvet. Skal vi tippe noen ASX-eiere vil ta sjansen på å hive ut det for å få inn all feriebagasjen? Også to smarte rom på hver side nede i gulvet.

Interiøret for øvrig er ganske som forventet i en Mitsubishi. Det er høy Outlander-faktor her også. Dvs. funksjonelt og praktisk, men veldig langt fra eksklusivt. Tvert imot ser det ganske billig ut – og vil påminne deg om at du kjører en billig bil hver gang du setter deg inn. Synd, for her har Mitsubishi fortsatt mye å gå på – uten at det hadde trengt å koste veldig mye mer.

Bagasjerom på 420 liter er bra i denne klassen. Men dessverre kan ikke baksetet skyves i lengderetningen.
Bagasjerom på 420 liter er bra i denne klassen. Men dessverre kan ikke baksetet skyves i lengderetningen.

LES OGSÅ: Her møter storebror Outlander konkurrentene

Motor 5/6

I storebror Outlander har Mitsubishi hatt stor suksess med å kjøpe inn Volkswagens 2-liters TDI på 140 hk. Nå fases den ut og Mitsubishi har selv utviklet 1,8-literen i ASX. Den kommer i to versjoner, med 115 og 150 hk.

Under lanseringen fikk vi bare kjørt den største. Den kommer neppe veldig mange kunder til å velge, for 115-hester duger ifølge alle rapporter bra. Men har du råd (eller er veldig opptatt av krefter) er 150-hesteren et veldig bra valg. Med den får ASX morsomt kraftoverskudd og har rikelig med krefter under alle forhold

Design 3/6

Mits SVX 4
Mits SVX 4

Et trist interiørdesign følges dessverre litt opp utvendig også. Den karakteristiske Mitsubishi-fronten gir særpreg foran og hekken er heller ikke så verst. Men fra siden kunne dette like gjerne vært Hyundai Tucson fra 2004 (og det er en av de mest anonyme SUV-ene jeg kan tenke meg).

Litt synd, for her kommer ASX veldig i skyggen av mye mer vellykkede Outlander. Det er neppe mange som kommer til å kjøpe ASX på grunn av designet, og da har Mitsubishi strengt tatt rotet bort noen muligheter.

Miljø/økonomi 5/6

Pris er viktig i et så tøft segment som dette og her har Mitsubishi gode kort på hånden. Startprisen på 231 900 kroner er veldig gunstig, men strengt tatt ikke så relevant. Så mange er det neppe som ønsker seg en ganske ribbet ASX med bensinmotor og forhjulstrekk.

Men 297 900 for utgaven med 115-hesters diesel og firehjulstrekk er mye mer interessant. Av konkurrentene er det bare Skoda Yeti som er i nærheten, resten priser seg minst 50 000 kroner over. Koster du på deg Instyle + pakken (og det er ikke noe dumt valg, da får du mye utstyr for en gunstig pris) ender du på 337 900 kroner. Dette er da også modellen som importøren har aller mest tro på.

Co2-utslippet med firehjulstrekk er blant de beste i klassen, 150 gram/km. Mitsubishi tilbyr fem års garanti og har generelt høy byggkvalitet. I så måte er dette et svært trygt kjøp. Verditapet bør også bli hyggelig – som på de fleste bilene i denne klassen.

Konklusjon 4/6

Mitsubishi håper på like stor suksess som med Outlander. Det tror vi ikke de vil få, rett og slett fordi ASX ikke er en like smart bil som storebror.

Men den har gode forutsetninger for å bite fra seg i denne klassen, i alle fall blant kjøperne som ikke er opptatt av status eller eksklusivt design.

Ikke minst har biler som Nissan Qashqai og Skoda Yeti fått en tøff konkurrent, i tillegg bør ASX klare å hente kunder som i dag kanskje kjører Golf, Focus eller Auris.

Dette er en kompetent, solid og anvendelig bil – til en gunstig pris. Litt mer fleksibilitet og litt mer forseggjort interiør hadde helt klart løftet den. Og ”må-ha”-faktoren er lavere enn den kunne ha vært. Er du ute slike ting, er det nok andre biler i denne klassen som vil friste mer.

Hvilken skal du velge?

I de rimeligste utstyrsnivåene gir ASX et i overkant billig inntrykk. Her er Mitsubishi fortsatt langt etter de beste europeiske konkurrentene. Det hjelper å koste på seg litt utstyr. Instyle + til 337 900 kroner er vårt klare førstevalg. Da får du skinnseter, navigasjon (løfter dashbordet betydelig), vidvinkel xenon, musikkserver, og panorama glasstak – for å nevne noe. Skal/må du spare, får du diesel med forhjulstrekk fra 260 400 kroner.

Denne klassen vokser fort og om noen år vil det være mye å velge mellom på bruktmarkedet. Derfor gjør du lurt i å kjøpe en bil som vil være attraktiv da også.

Bilen for deg hvis:

Du vil ha et høyreist alternativ til Golf (og Qashqai)

Ikke bilen for deg hvis:

Du er opptatt av design og trenger mye plass.

Mitsubishi-ASX-bakfra-stran
Mitsubishi-ASX-bakfra-stran

Prøv også:

Nissan Qashqai:

Qashqai har langt på vei samme posisjon i denne klassen som Outlander har i sin. En kjempesuksess, særlig etter at den kom i forlenget versjon med sju seter. Selges i all hovedsak med bare tohjulstrekk. Pristillegget opp til firehjulstrekk (bare med 2-liters motor) er betydelig høyere enn på ASX. Her har Mitsubishi derfor en klar fordel.

Her kan du lese duellen: Qashqai mot Skoda Yeti

VW Tiguan

En god del dyrere enn ASX, men til gjengjeld også en mer fleksibel og anvendelig bil. Tiguan scorer høyt på de aller fleste områder og har egentlig ingen svakheter. Det forklarer at den også er manges favoritt i denne klassen.

SUV-suksessen: Les testen av Tiguan her

Skoda Octavia

Yeti er den åpenbare konkurrenten, men hvis du ikke vil ha høy bil (og trenger mer plass) er Octavia et svært bra alternativ. Oppsiktsvekkende gunstig startpris, for i underkant av 290 000 kroner får du den med 1,6-liters diesel og firehjulstrekk. Utstyr er dyrere enn hos Mitsubishi, men likevel en konkurransedyktig bil i forhold til ASX.

LES MER: Sensasjonell prisbombe fra Skoda