Den beste og verste modellen - fra ditt bilmerke

Kvaliteten varierer enormt, også innenfor samme merke. Og SUV-ene gjør det dårlig. Les undersøkelsen her:

520d E60 forfra
520d E60 forfra

Amerikanske Consumer Reports har laget en liste basert på undersøkelse av forskjellige bilers kvalitet. Totalt 33 bilmerker er med i denne kvalitetsundersøkelsen i år. Og hele 1,4 millioner bileiere har fortalt om sine erfaringer.

Her avsløres de beste og dårligste modellene til hvert enkelt av disse 33 bilmerkene. Noe som i høyeste grad kan være nyttig forbrukerinformasjon, og som kanskje får deg til å tenke deg om en ekstra gang før du handler!

På bruktbiljakt? Du får full oversikt i Brooms bruktbilguide:

SUV = problemer?

Vi ser for eksempel at Mazda 3 scorer langt høyere enn SUV-en Mazda CX7. Og at Volvo XC90 med V8-bensinmotor kommer dårligere ut enn S40. Og at Touareg er VWs verste mens Golf - som heter Rabbit i USA - kommer best ut.

Cadillac STS.
Cadillac STS.

I disse tre eksemplene kommer SUV-ene dårligere ut enn personbilene. Det samme gjelder også for Audi der A6 er best, mens monster-SUV-en Q7 får slakt.

Her finnes det imidlertid også noen unntak. Som Cadillac, hvor SUV-en Escalade kommer bedre ut en personbilen STS. Også Kia går mot strømmen, her er SUV-en Sportage beste modell.

Bittesmå marginer

- Denne undersøkelsen er svært interessant. Først og fremst fordi den viser store forskjeller internt i de ulike merkene - men også fordi SUV-ene jevnt over gjør det så dårlig, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

- I noen tilfeller er det snakk om bittesmå marginer. Men hos enkelte er det nesten påfallende store forskjeller mellom de ulike modellene, sier Benny.

- Hva tror du er grunnen til at SUV-ene kommer så dårlig ut?

Teknisk kompliserte

- Jeg tror det må være en blanding av forventninger til bilen, til hvor teknisk kompliserte de er - og nok også bruksområdet.

- For å begynne med det første: Kjøper du en dyr SUV, er kanskje terskelen for å bli misfornøyd lavere hvis noe går galt. SUV-ene er gjerne også mer teknisk kompliserte, med blant annet veldig mye elektronikk som kan streike.

- Og så er det jo noen som bruker disse bilene tøffere enn hva som er vanlig for gjennomsnittsbilen. Det fører naturligvis også til problemer, avslutter Benny.

Her er hele lista over de 33 bilmerkene som er med i undersøkelsen:

test-tabell
test-tabell

Her er en annen interessant rapport: Bruktbilene du skal styre unna:

Klikk her for mer informasjon fra Consumer Reports: