De lo litt på bilverkstedet da denne kom inn ...

Kan du gjette hvor "rust-trenden" kommer fra?

Nei, Eli Charlotte Westgaard og Fredrik Fjeseth har ikke kjøpt katta i sekken. Rusten på overflata er lagt på av eget ønske, med hjelp av slipemaskin, eddik og salt.  Foto: Bjørn Tore Ness, Namdalsavisa.no/ANB
Nei, Eli Charlotte Westgaard og Fredrik Fjeseth har ikke kjøpt katta i sekken. Rusten på overflata er lagt på av eget ønske, med hjelp av slipemaskin, eddik og salt.  Foto: Bjørn Tore Ness, Namdalsavisa.no/ANB

Mange har nok sperret opp øynene når parets Volvo 740 kommer rullende. Karosseriet er nemlig fullt av rust. «Rust is my friend, not my enemy» er printet inn på siden over høyre bakhjul.

Bak rattet sitter Fredrik Fjeseth (19), med kjæresten Eli Charlotte Westgaard (17) i passasjersetet, skriver Namdalsavisa.

– Hva er nå dette?

– Det kalles «Rat-look», en biltrend som trolig startet i USA. Bilen skal se rusten og sjaber ut, men likevel fungere bra, forklarer Fjeseth.

– Vi gjorde det mest for gøy, og for å skille oss litt ut. «Rat-look» er faktisk blitt ganske populært i Sverige, spesielt blant ungdommer. Her til lands har det ikke helt tatt av ennå, sier Westgaard.

Glatt gjennom EU-kontrollen

Bilen, en 1987-modell, kjøpte paret i fjor sommer. Da var den hvit og fin i lakken. Det var før slipemaskina ble dratt fram.

– Vi pusset den helt ned, deretter «vasket» vi overflata med eddik og salt. Etter to-tre dager så den slik ut. Neste steg blir å lakkere med klarlakk, for å hindre at rusten går gjennom, sier Fjeseth.

Bortsett fra på overflata er bilen helt rustfri, og den har nylig passert EU-kontrollen.

– De lo litt da jeg leverte den til EU-kontroll. Men den kom gjennom, uten feil, sier Fredrik – som får en del kommentarer og blikk når han er ute og kjører.

Paret er ikke bare bilentusiaster og kjærester – de deler også interessen for musikk. Fjeseth har tidligere markert seg som sologitarist og medlem av rockabilly-bandet Troublemakers. Nå satser han på country, med Eli som vokalist i den nyoppstartete duoen.

– Vi har hatt noen opptredener i sommer, på countryfestival, martna og ulike arrangement rundt om i Trøndelag, sier Westgaard.

Hun er fra Røyrvik og går på musikklinja ved Olav Duun vgs. i Namsos.

– Vi har i alle fall en av de fineste turnébilene som finnes, smiler gitaristen.

«Ferie-stuk» på taket

Tross sin unge alder er dette Fredriks fjerde bil.

– Bilinteressen er nok ganske mye over middels. Det begynte med en oransje Volvo 240. I dag har jeg tre. Denne, en Volvo PV og en Audi A4, sier han.

Yndlingsbilen er uansett den med mest rust. I tillegg til å turnere, har de i sommer feriert med den og blant annet vært med på Classic Car Weekend i Sverige.

– Det var der jeg fikk tak i revehalen, sier Fredrik og peker på pelsen hengende fra takstativet.

Bundet fast i stativet ligger også et par gamle kofferter, et par treski samt et par gule lyskastere.

– Dere liker det litt retro?

– Det kalles «ferie-stuk». Det er litt av sjarmen, smiler paret.

Les flere bilsaker i Namdalsavisas motormagasin her

Les også: Denne gamle Volvoen koster nesten 200.000 kroner