Dette bildet ble tatt før jul i fjor, da det ble kjent at de Saab ansatte ikke hadde fått julelønnen i tide. Kort tid etter ble selskapet slått konkurs.  (Foto: Scanpix)
Dette bildet ble tatt før jul i fjor, da det ble kjent at de Saab ansatte ikke hadde fått julelønnen i tide. Kort tid etter ble selskapet slått konkurs. (Foto: Scanpix)

De har ikke fått julelønnen

Flere tusen ansatte lever i uvisshet, både om lønn og selskapets framtid.

Fredag i forrige uke skulle de ansatte hos Saab fått lønn, men det kom ingen penger inn på kontoene.

Det har det heller ikke gjort i starten av denne uken. Nå begynner frustrasjonen for alvor å spre seg i Trollhättan.

Saab er fortsatt under såkalt administrasjon. Det betyr at kreditorer ikke har mulighet til å slå selskapet konkurs – mens det jobbes intenst med å kartlegge om det er grunnlag for videre drift.

Del med Facebook-vennene dine

Jubel – og fortvilelse

Så langt ser det imidlertid dystert ut. Situasjonen rundt Saab har skiftet fra jubel til fortvilelse de siste ukene. Først jubel da det ble kjent at de kinesiske selskapene Youngman og Pang Da hadde lagt inn et bud på rundt 100 millioner euro for å overta Saab.

Så kom nedturen da den tidligere Saab-eieren GM gjorde det klart at de ikke støttet en slik overtakelse – og ville trekke tilbake all sin teknologi fra Saabs biler hvis selskapet ble solgt til Kina. I realiteten er det da fint lite igjen å kjøpe.

Sjeldent syn: Dette er bilen som skulle redde Saab

Stått siden april

De siste par ukene skal det ha pågått intense forhandlinger for å forsøke å løse opp i dette. Nå spekuleres det også at et tredje selskap kan være på vei inn som en mulig, framtidig eier – og at dette kanskje kan løse flokene i forhold til GM. Amerikanerne har imidlertid vært krystallklare på at de ikke ønsker at deres teknologi skal havne på konkurrerende hender.

Saab-fabrikken har stått siden april i år. Da stoppet produksjonen fordi underleverandører som ikke hadde fått betalt, nektet å levere deler. Kassen er også i praksis bunnskrapt, så Saab er helt avhengig av penger utenfra for å kunne betale lønningene.

LES OGSÅ: Saab-produksjonen stoppet brått – i april ...