De er mest fornøyd med merket sitt

Ny stor amerikansk undersøkelse gir overraskende resultater

MKT er en av de nyeste modellene fra Lincoln. Her viser amerikanerne at de satser på rene og mykere linjer også i denne klassen.
MKT er en av de nyeste modellene fra Lincoln. Her viser amerikanerne at de satser på rene og mykere linjer også i denne klassen.

Amerikanske bileiere blir stadig mer fornøyde med bilene sine. Det viser den rykende ferske kundetilfredshet-undersøkelsen fra American Customer Satisfaction.

De har gjort målinger siden 1994. Da scoret gjennomsnittsmerket 79 poeng av 100. I årets undersøkelse har gjennomsnittet gått opp til 84 av 100 poeng.

Utgangspunktet for undersøkelsen er riktig så enkelt: Bileierne er blitt bedt om å evaluere kvaliteten på bilen sin og hvor fornøyd de er med den.

Pluss fire poeng

Årets vinner er amerikansk, nemlig Fords undermerke Lincoln. De vipper fjorårets vinnere Cadillac, Toyota og Lexus av tronen og er eneste merke som oppnår 90 poeng. Det er for øvrig en økning på hele fire poeng i forhold til 2011-undersøkelsen.

Også Lexus øker, men ikke nok til å holde på førsteplassen. De to andre fjorårsvinnerne faller imidlertid, Cadillac med ett poeng og Toyota med to poeng.

På delt tredjeplass bak Lexus finner vi Buick og Subaru, sistnevnte er med i undersøkelsen for første gang.

LES OGSÅ: Tommy fant drømmebil for hele familien i USA

Ikke bare byggkvalitet

– Dette er naturligvis bare en undersøkelse blant veldig mange andre og som vanlig er det lurt å ta resultatene med en klype salt. Men samtidig gir det helt klart en god pekepinn. Hvor fornøyd man er med bilen sin sier både mye om kvaliteten – og hvordan den er å kjøre og eie, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

– Her handler det ikke bare om ren byggkvalitet. Vi har flere ganger sett at eiere av merker som kanskje har over gjennomsnittet med feil og problemer, er veldig fornøyd med bilene sine totalt sett. De vektlegger kanskje andre kvaliteter og er villig til å ta med noen unoter, "på kjøpet", sier Benny.

LES OGSÅ: Jeanette smiler – tross alt!

Chrysler i bunnen

– Noe som overrasker deg på lista?

– Det er flere ting! Skal jeg trekke ut noe, er det først og fremst så store forskjeller det er mellom de amerikanske merkene. De er sterkt representert både i toppen og bunnen. De tre verste resultatene tilhører faktisk amerikanske merker, nemlig Dodge, GMC og Chrysler. Chrysler hadde et skikkelig katastroferesultat i fjor og tross forbedring er de fortsatt helt sist.

– Det er også overraskende å finne merker som Kia og Mazda så langt nede. Honda og Nissan er også under gjennomsnittet. Interessant fordi den reelle kvaliteten på disse bilene er blant de aller beste. Men det er tydeligvis ikke nok til at kundene skal være kjempefornøyde og rose bilene sine opp i skyene.

LES OGSÅ: – Er den virkelig en katastrofe på fire hjul?

Audi ikke med

– Tysk premium gjør det heller ikke spesielt godt her?

– Nei, BMW er best med 86 poeng og en delt femteplass. Mercedes har fått et poeng mindre og deler faktisk poengsum med langt mer folkelige Volkswagen. Dette er spesielt interessant fordi Volkswagen nå er på full fart framover i USA.

– Audi er for øvrig ikke med i undersøkelsen. De har fortsatt en lav markedsandel i USA, men er i likhet med søstermerket VW skikkelig på offensiven.

Fjær i hatten

– Og at Lincoln går helt til topps – er det overraskende?

– Litt overraskende er det nok ... Lincoln har hatt en fallende tendens når det gjelder salg. I kommentarene til undersøkelsen mener man at det betyr at andelen dedikerte kjøpere har økt – og at det merkes på poengsummen. Men de kommer også veldig bra ut av kvalitetsundersøkelser og er et godt bevis på at amerikanerne har løftet seg kraftig på dette området de siste årene.

– Uansett er det naturligvis en skikkelig fjær i hatten for Lincoln og jeg regner med at de kommer til å bruke det for alt det er verdt i markedsføringen framover, avslutter Benny.

LES OGSÅ: Slik finner du ut hvor mye bilen din er verdt

Her er årets resultater med poengsum:

1. Lincoln 90

2. Lexus 89

3. Buick 87

3. Subaru 87

5. Cadillac 86

5. BMW 86

7. Hyundai 85

7. VW 85

7. Mercedes 85

7. Toyota 85

11. Chevrolet 84

12. Nissan 83

12. Jeep 83

12. Honda 83

12. Ford 83

16. Kia 82

16. Mazda 82

18. Dodge 81

19. GMC 80

20. Chrysler 78

LES OGSÅ: Kåret til aller beste bilmerke etter tre år