– De ber om å få bilen stjålet

Mange gjør det lett for biltyvene – og får svi for det.

Å gå fra bilen på tomgang fordi du 'bare' skal en kjapp tur inn på bensinstasjonen, kan koste deg veldig dyrt. På vinteren stjeles svært mange biler på denne måten. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)
Å gå fra bilen på tomgang fordi du "bare" skal en kjapp tur inn på bensinstasjonen, kan koste deg veldig dyrt. På vinteren stjeles svært mange biler på denne måten. Illustrasjonsfoto. (Foto: Scanpix)

Har du også falt for fristelsen på iskalde morgener? Jo da, det er mange som nå starter bilen og lar den stå og gå på tomgang noen minutter før de skal kjøre av gårde.

Eller kanskje utenfor bensinstasjonen, når du "bare" skal inn og fylle kaffekoppen og ta med deg noen aviser – og lar nøkkelen stå i tenningen.

Del med Facebook-vennene dine

Bilen var borte

Hver dag på vinteren stjeles biler med nøkkelen i. Og det kan fort få store konsekvenser for bileierne.

Et eksempel er Range Rover-eieren som Bergens Tidende nå skriver om. Han gikk fra bilen med nøkkelen i utenfor en Statoil-stasjon i byen. Da han kom ut igjen var bilen borte.

LES OGSÅ: Luksus-Mercedesen var sporløst forsvunnet – men så!

Kraftig reduksjon i erstatningen

Senere ble bilen funnet kollisjonsskadet, med store ødeleggelser.

– Slike saker kan koste bileieren flere hundre tusen kroner. I tilsvarende saker har vi sett at bileieren har fått redusert erstatningen kraftig, sier informasjonsansvarlig Arne Voll i Gjensidige Forsikring til Bergens Tidende

LES OGSÅ: Slik svindler vi på bilforsikringen

Skjer mange steder

Typiske steder dette skjer er utenfor boliger, bensinstasjoner, barnehager – og skoler. Steder vi bare skal kjapt innom.

Og når det er iskaldt ute, frister det mange å ikke slå av motoren, men derimot la bilen stå og gå mens man er inne.

Følger etter én bil

Forsikringsbransjen har også merket seg at mange kostbare biler forsvinner på denne måten. Fagfolk hos If Skadeforsikring mener det er grunn til å tro at flere av disse blir håndplukket – og tatt av organiserte bander.

– Det kan være at de følger etter én spesiell bil, eller at de går rundt i byene våre og generelt ser etter tomme biler på tomgang, for eksempel utenfor bensinstasjoner, sier fagsjef Kurt Undereidet hos If Skadeforsikring.

LES OGSÅ: "Tyverisikre" biler er sporløst forsvunnet

– Kjøp motorvarmer!

Brooms bilekspert Benny Christensen har følgende råd til de som synes det er så kaldt at de trenger å la bilen stå og varme seg på denne måten.

– Kjøp en motorvarmer! Det koster ikke veldig mange kroner, og i kombinasjon med et tidsur gjør den at bilen blir varm på et blunk. Må du la bilen stå og gå på tomgang, bør du i det minste ha en reservenøkkel tilgjengelig, slik at du kan låse bilen. Da blir den ikke så lett å stjele.

Del med Facebook-vennene dine

– Ber om å få den stjålet

– Bileiere som går fra bilen på tomgang eller med nøkkelen i, ber om å få den stjålet. Det trenger ikke engang å være planlagt.

– Det er nok at noen får se bilen og så faller for fristelsen. I beste fall gir det deg bekymringer og praktiske problemer mens bilen er borte. I verste fall risikerer du altså at den blir skadet eller til og med forsvinner – og da blir det dyrt, sier Benny.


LES OGSÅ: Så billig er det å bruke motorvarmer