Datsun forsvant i 1984, men nå kommer de tilbake.  Illustrasjonsbilde.
Datsun forsvant i 1984, men nå kommer de tilbake. Illustrasjonsbilde.

Datsun: Derfor forsvant dette bilmerket

Det var kanskje ikke så smart...

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei på deg, Benny!

Takker for mange gode artikler rundt det at Datsun kommer tilbake. Jeg husker godt flere av modellene deres fra 70-tallet, mange av dem var jo ganske kule og de våget å skille seg ut med både farger og design. Jeg fikk ikke helt med meg hva som skjedde da de skiftet navn til Nissan. Var det at det kom helt nye biler som ikke lenger var Datsun eller var det andre årsaker til det? Det er jo jammen ikke ofte et bilmerke skifter navn heller, så jeg regner med det måtte være gode grunner til det?


Benny svarer:

Heisann!

Ja – det er riktig som du sier Datsun hadde en del litt artige biler, men var vel mest av alt kjent for sine folkelige, driftssikre og godt utstyrte biler. Men unntak fantes, både den store og vakre 260 C, Laurel-modellene, den sporty 240 /260 og 280 Z /ZX så klart, for ikke å glemme de hårete Skyline-modellene

Datsun begynte å lage biler allerede i 1914, da under navnet DAT, som var første bokstav i navnet til de tre grunnleggerne.

Dette ble senere endret til DATSON "sønn av DAT", men ettersom "son" betyr tap / ødeleggelse på japansk ble dette fort endret til mer sympatiske "sun" i 1933.

Nissan-navnet dukker også opp for første gang omtrent på denne tiden. Nissan Motor Co var navnet på produksjonsselskapet til Datsun – så vidt jeg vet.

Ikke tukle med det...

Hvorfor Datsun skiftet navn til Nissan i 1984 har det ikke lyktes meg helt å finne ut av. De åpnet et år senere en stor fabrikk i Sunderland, England. Mulig det var et ledd i en strategi for å bli mer Europeiske og slå seg opp og fram her. Endre strategi, navn og bli "ny".

Nissan gikk uansett på en liten "smell" her og tapte svært mye penger i 1990-årene, og hadde det ikke vært for at franske Renault kjøpe seg inn med betydelige eierandeler på slutten av 90-tallet, så er jeg redd den japanske produsenten hatt seriøse problemer...

Datsun Laurel
Datsun Laurel
Datsun Bluebird
Datsun Bluebird

(klikk på bildene for høyere oppløsning)

Moralen må kanskje bli at har man et sterkt og velrenommert merkenavn så bør man ikke tukle med det.

Strek merkevare

Selv om det sikkert er mer komplekst enn som så i Datsun / Nissans tilfelle. Det er ofte flere enn én grunn til at ting begynner å gå utforbakke.

Det er i alle fall svært liten tvil om at Datsun fortsatt er en sterkt merkevare. Nå som navnet gjenoppstår – etter 30 år – er det bare positive og hyggelige assosiasjoner knyttet til navnet.

Det er ganske sterkt! Og vi er de første til å ønske Datsun velkommen tilbake som bilmerke!


Les også:

Nissan Skyline GT-R: En legende og en klassiker (Del 1)

Nissan Skyline GT-R: En legende og en klassiker (Del 2)Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Vi har testet den store familiedrømmen


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: