Dato-stempling på dekk: Dette må du huske å sjekke

Vet du hvor gamle dekk bilen din har?

Du må kanskje lete litt, men denne koden står på alle dekk. 2810 betyr at disse dekkene er produsert i uke 28, 2010.
Du må kanskje lete litt, men denne koden står på alle dekk. 2810 betyr at disse dekkene er produsert i uke 28, 2010.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei har fått med med meg at dekkene er en slags ferskvare det også og at de ikke bør brukes altfor mange år selv om det fortsatt er bra med mønster igjen.

Vi kjøpte en godt brukt bil i fjor som har ganske OK piggdekk, men jeg aner ikke hvor gamle de er. Er det sånn at det skal være en slags kode på dekkene som sier noe om hvor gamle de er? Jeg har forsøkt å se etter, men det er ikke lett å bli klok, det er jo utrolig mange tall og greier på dekkene. Vet du svaret på dette Benny?

Benny svarer:

Heisann! Godt at du har fått med deg dette! Det er nemlig helt riktig at dekk er ferskvare. Særlig de som kjører få kilometer i året bør ha fokus på dette, de kan som du skriver fort havne i den situasjonen at det er mye mønster igjen i dekkene, men at de har blitt mange år gamle. Og da bør de absolutt byttes!

Jeg vil ikke anbefale å bruke dekk i mer enn fire-fem år før de byttes. Vinterdekk som brukes i områder med sterk kunde og store temperaturforskjeller har da fått mye hardere gummi enn da de var nye.

Alle dekk har "datostempel". Du finner det hvis du leter litt på dekksiden. Koden du skal lete etter består av fire tall. Som du ser på bildet over, har det dekket koden 2810, tallene står inne i en ring. Det betyr at dette dekket er produsert i uke 28 i 2010, altså et ganske så ferskt dekk.

Gummien blir hardere med årene, dermed får også dekkene dårligere egenskaper. Og det kan få alvorlige konsekvenser hvis uhellet er ute. Lykke til med jakten på dekkene dine!

Del med Facebook-vennene dine


Trenger du nye dekk? Her kan du få dem helt gratis!

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: