Dansk millionær-baker selger bilsamlingen sin på auksjon

Har fråtset i kule biler siden 50-tallet. Nå blir det andre boller.

I 1958 ble en dansk baker forbikjørt av en Ford Thunderbird. Det ga sporen til en bilinteresse som ble utviklet i takt med at bollene trillet ut, og pengene inn. Nå skal hele den spennende samlingen selges på auksjon. (Foto: Campen Auktioner)
I 1958 ble en dansk baker forbikjørt av en Ford Thunderbird. Det ga sporen til en bilinteresse som ble utviklet i takt med at bollene trillet ut, og pengene inn. Nå skal hele den spennende samlingen selges på auksjon. (Foto: Campen Auktioner)

Danmark er ikke landet man først tenker på verken når det gjelder bilhobby eller salg av prangende nybiler. Til det har avgiftspresset alltid vært for stort hos broderfolket i syd – Danmark har jo blant annet ofte blitt nevnt som ett av få land i verden der nybiler koster omtrent like mye som i Norge.

Likevel var det nettopp i Danmark at en av fjorårets største veteranbil-begivenheter fant sted, da gamle Aalholms Automobilmuseum gikk over i historien. Rundt 200 til dels svært spennende veteranbiler ble solgt for til dels fantastiske summer, til tross for at tilstanden på mange av dem var svært dårlig.

Les også: Ville tilstander da Aalholm-samlingen ble auksjonert bort

Noe for enhver smak

Nå er det imidlertid klart for en ny auksjonsbegivenhet i Danmark. Det skjer allerede førstkommende søndag i Randers, når Campen Auktioner realiserer en samling sammen med diverse andre biler, motorsykler og annet morsomt.

En 1983 Maserati Quattroporte er ikke en bil som er lett å overse,
 ei heller om den har mer tradisjonelt fargevalg enn bilen som den danske
 baker-millionæren ifølge ryktene skal ha kjøpt fra selveste Berlusconi...
 (Foto: Campen Auktioner)
En 1983 Maserati Quattroporte er ikke en bil som er lett å overse, ei heller om den har mer tradisjonelt fargevalg enn bilen som den danske baker-millionæren ifølge ryktene skal ha kjøpt fra selveste Berlusconi... (Foto: Campen Auktioner)

Med 28 katalognummer er denne auksjonen adskillig mer beskjeden enn fjorårets verdenskjente begivenhet, men for mange vil kanskje denne oppleves som vel så spennende. Her er det nemlig snakk om litt nyere biler, tilstanden virker gjennomgående å være langt bedre på dem, og det er virkelig ”noe for enhver smak”.

Og alt selges uten minstepriser.

Se auksjonskatalogen her:

Det startet med en Thunderbird...

Så er det da også en baker som har besørget utvalget, en baker som åpenbart har peiling på å gi folk det de vil ha. Baker Thomas Busk Rasmussen gjorde nemlig kjempebutikk av businessen sin, så til de grader at han kunne kjøpe stort sett hva han ville når det gjaldt bil.

I samlingen inngår også en DeLorean DMC 12, en automatgiret
 utgave som til forskjell fra mange slike biler faktisk har en god del
 miles på telleren. (Foto: Campen Auktioner)
I samlingen inngår også en DeLorean DMC 12, en automatgiret utgave som til forskjell fra mange slike biler faktisk har en god del miles på telleren. (Foto: Campen Auktioner)

Det hele startet da han som svært ung ble forbikjørt av en Ford Thunderbird i 1958. Lyden av V8-motoren og synet av den flotte bilen gjorde et ekstremt inntrykk på ham, og han bestemte der og da at en slik bil skulle han eie en dag.

Les også: Dyre nye, men fete bruktbiler kan være billige i Danmark

Det gikk ifølge danske Viaretro.com ikke mange månedene før han hadde lagt seg opp penger nok, og innhandlet sin første, røde Thunderbird. Og deretter gikk det slag i slag med flotte biler – svært mange av dem amerikanere med kraftige V8-motorer, men også noen farkoster med både flere og færre sylindre.

Mistet førerkortet – selger alt

Kuriøst nok solgte han en gang den aller første Thunderbirden, uten at han i dag helt skjønner hvorfor. Men han bestemte seg i hvertfall for aldri mer å selge en bil, og dermed omfatter samlingen i dag altså 28 biler – inkludert en rød Thunderbird, maken til den som en gang startet det hele.

Citroën DS er ingen direkte sjelden bil, ei heller denne 1973-modellen.
 Men det uvanlige er nok tilstanden, som står i stil med at den ikke har
 gått mer enn knapt 50.000 kilometer siden den var ny. (Foto: Campen Auktioner)
Citroën DS er ingen direkte sjelden bil, ei heller denne 1973-modellen. Men det uvanlige er nok tilstanden, som står i stil med at den ikke har gått mer enn knapt 50.000 kilometer siden den var ny. (Foto: Campen Auktioner)

I dag har bakeren rundet 80 år, og etter en ulykke i fjor har han fått helseplager som medførte tap av førerkortet. Dermed har millionæren helt usentimentalt bestemt seg for å selge alt på én gang, og det skjer altså søndag.

”Takk for lånet, det har vært en fin tid”, skal han ha kommentert, før han nå lar andre ta over nøklene til de mange spennende bilene helt uten vonde følelser – og helt uten minstepriser.

Les også: Kjøpte Bugatti for 560 kroner - solgte for 3,9 millioner

Sportsbiler og rariteter

I tillegg til den tidligere nevnte røde 1955 Thunderbirden, omfatter samlingen så ulike objekter som en 1960 Borgward Isabella, en 1983 Maserati Quattroporte, en 1974 Saab Sonett og en 1974 Mercedes W115 som er kortet inn og ombygget til en meget spesiell toseters roadster.

En slik Mercedes har du ganske sikkert aldri sett før. Dersom
 det har vært et savn, kan du rette opp i det på auksjonen i Randers førstkommende
 søndag. (Foto: Campen Auktioner)
En slik Mercedes har du ganske sikkert aldri sett før. Dersom det har vært et savn, kan du rette opp i det på auksjonen i Randers førstkommende søndag. (Foto: Campen Auktioner)

Vi finner også andre rariteter som en ombygget VW Boble ”roadster” og en meget strøken replika av en Porsche 356 Speedster, samt en offroad-rigget Jeep CJ5 og en DeLorean DMC 12. I motsatt ende av skalaen finnes også et antall klassiske gamle Volvoer i originalstand, som baker Busk tydeligvis også har hatt et bankende hjerte for.

Thunderbird med duft av nybakt?

Enkelte av de mer ordinære bilene kan merkelig nok også kalles rariteter. For selv her er det biler som bakeren har tatt godt vare på, og som nå er i ferd med å bli sjeldne til tross for at de en gang var svært vanlige:

Når så du for eksempel sist en fin, firedørs Chrysler Valiant fra 1966, en pen men svært langkjørt Oldsmobile Cutlass Ciera coupe fra 1989 eller en 1977-modell Ford Thunderbird Town Landau?

En av baker Busks favorittbiler er denne 1977 Thunderbirden
 - passende nok, siden hele bileventyret startet med nettopp en Thunderbird
 fra 1955. (Foto: Campen Auktioner)
En av baker Busks favorittbiler er denne 1977 Thunderbirden - passende nok, siden hele bileventyret startet med nettopp en Thunderbird fra 1955. (Foto: Campen Auktioner)

Sistnevnte skal ha vært en av bakerens favorittbiler, og en av de han kjørte mest med. Ifølge ryktene skal han til og med ha falt for fristelsen til å bruke den på en og annen levering av ferskt bakverk rundt om i Randers, så her kan meget vel duften av nybakt henge i fremdeles...

Les også: Mercedes-pickup som "ikke finnes" er bygget i Danmark