Kanskje burde hun sitte mer bak rattet?
Kanskje burde hun sitte mer bak rattet?

Damer bak rattet gir tryggere veier

Ny undersøkelse tar livet av gamle myter.

La oss bare slippe katta ut av sekken med den gang: Kvinner er bedre enn menn til å kjøre bil. De er mer oppmerksomme. De er mer forsiktige og de har et annet og mer riktig syn på det å kjøre bil.

Slik er det bare. I alle fall om vi skal tro svenske trafikkforskere...

Hadde flere kvinner sittet bak rattet, ville det vært færre ulykker og tryggere å ferdes langs veien. Fortsatt i følge de svenske trafikkforskerne. De henviser til ulykkesstatistikken.

Kvinner har et annet syn på bilkjøring

– Den viser at i i 75 prosent av alle dødsulykker er menn innblandet. Den viser videre at andre ulykker med menn innblandet er både alvorligere og skjer ved høyere hastighet. Det sier Hans-Yngve Berg, som er analytiker i den svenske Transportstyrelsen til metro.se

– Menn kjører litt fortere og ligger litt nærmere bilen foran. Om det oppstår en kritisk situasjon, så har man mindre sjanse for å unngå den.

– Kvinner har ett annet syn på det å kjøre bil. For dem er det ikke viktig å vise hvor dyktige de er. For dem er bilen mer en praktisk måte på forflytte seg på. Derfor hadde det blitt tryggere på veien med flere kvinner bak rattet, sier Hans-Yngve Berg videre.

Samtidig viser statistikken at det er flere menn bak rattet, enn kvinner. Men når de er de tryggeste sjåførene, hvorfor kjører ikke kvinnene mer?

Også det har svenske trafikkforskere et svar på.

De fleste kvinner er oppvokst med en far som tok rattet. Det gjør at de også ofte overlater rattet til mannen når de kjører sammen. 
De fleste kvinner er oppvokst med en far som tok rattet. Det gjør at de også ofte overlater rattet til mannen når de kjører sammen. 

Her bor bilistene som har mest tro på egne ferdigheter:

Tradisjonell manne-greie

Det har med arv å gjøre. Bilkjøring har fra tidenes bil-morgen vært en manne-greie. Veldig mange er oppvokst med en far bak rattet og kanskje en mor uten førerkort. Slik har det gjerne vært i noen generasjoner.

I en undersøkelse utført av svenske SIFO (Swedish Institute of Public Opinion) svarte 72 prosent at det alltid var far som kjørte, da de vokste opp.

Nå viser tall at i åtte av ti par er det mannen som tar rattet når man skal på biltur sammen. Så få som 17 prosent av svenske par deler på kjøringen.

I den samme undersøkelsen fra SIFO sier 41 prosent av svenskene at de mener at kvinner er de beste sjåførene. Mens bare 10 prosent sier at de tror menn kjører best. Hva de restrerende 49 prosentene mener sier ikke undersøkelsen noe om, men vi antar at det er "like gode".

Hva mener du – er dette riktig? Bruk kommentarfeltet under.

Les også: Her tilbyr de egne parkeringsplasser for kvinner