Da de endelig satset – gikk mye galt

Men Toyota har laget en bra elbil. Egentlig.

Mens mange kastet seg på elbil-bølgen for ti år siden, satt Toyota helt stille i båten – med unntak av par heller halvhjertede forsøk på å hel-elektrifisere RAV4.

Men «selvladende hybrider» har de alltid vært gode på. Det startet med Prius for 18 år siden, det gjør faktisk Toyota til en av bilprodusentene som har lengst erfaring med elektrifisert motorisering på biler.

De har jo også laget hydrogenbiler i ti år.

De virket fornøyd med å holde seg til dette. Men så snudde de.

Elbil fra bunnen

I år kom deres første modell som er bygget som elbil fra bunnen av: bZ4X. Et kryptisk navn – som faktisk gir litt mening, hvis du bare vet hva tallet og bokstavene står for.

Beyond Zero forklarer de to første bokstavene, 4X viser til crossover i RAV4-størrelse.

De to første bokstavene ser ut til å bli prefikset på alle elbilene fra Toyota. Ja, for det blir flere. De har allerede vist fram et coupe-aktig og elektrisk SUV-konsept.

Les vår stortest av Toyota bZ4X her

Humpete start

Planen var at bZ4X skulle komme til Norge i sommer. Men det ble store forsinkelser på grunn av problemer med hjulboltene. Utrolig nok.

Først langt ut på høsten ble den klar for kunder.

Endelig. Da kunne de flere tusen som hadde bestilt bilen juble. Men det varte ikke så lenge.

For da bilen ble testet av biljournalister, ble det raskt avdekket at noe var galt. Rekkevidden skal være 450-470 kilometer med firehjulsdrift – avhengig av utstyr og størrelse på hjulene.

Men i tester ble resultatet noe helt annen. Gjerne rundt 310-320 kilometer – og et langt høyere forbruk enn oppgitt.

Nå vet vi mer om bilen svært mange venter på

TAR MYE REKKEVIDDE: Disse knappene skal du bruke med omhu. Klimaanlegget drar fort avgårde med rundt 100 kilometer av rekkevidden din ...
TAR MYE REKKEVIDDE: Disse knappene skal du bruke med omhu. Klimaanlegget drar fort avgårde med rundt 100 kilometer av rekkevidden din ...

Klimaanlegg

Vi i Broom har også fått noen dager bak rattet i bZ4X. Der oppdaget vi det samme som de andre – forbruket er høyt. Dessuten, når du slår på klimaanlegget faller rekkevidden med 100 kilometer. Det er mye!

Klimaanlegget er jo ikke luksus, men høyst nødvendig. Både for å oppnå en komfortabel temperatur i bilen – og holde unna dugg på rutene.

At det skal trekke så mye av rekkevidden er mildt sagt forunderlig.

Test VW ID.4: Perfekt for Norge – men det er én utfordring

Buffer til besvær

Bare for å fortsette med denne rekkevidde/forbruk og klimaanlegg-historien før vi går videre: Toyota sier at de tar utfordringene på høyeste alvor. Det jobbes med å finne ut hva som kan gjøres. En del kan sikkert løses ved hjelp av software-oppdateringer.

Blant annet sier Toyota at de har en "buffer" på batteriet på rundt 8 prosent, når det står at rekkevidden er 0 kilometer. Elbil24 har testet bilen på nytt, og beregnet da rekkevidden til rundt 340 kilometer, inkludert bufferen.

Noe av problemet er altså at Toyota har tatt for hardt i, da de bestemte hvor mye av den teoretiske batterikapasiteten som skulle være synlig gjennom rekkevidden.

Men fortsatt er det et stort gap mellom oppgitt rekkevidde, og hva som er realistisk å klare selv.

Nå tester vi Mustang Mach-E i snøen

POPULÆR: Tusenvis av nordmenn har bestilt Toyota bZ4X. De kommer til å synes godt på registreringsstatistikken framover.
POPULÆR: Tusenvis av nordmenn har bestilt Toyota bZ4X. De kommer til å synes godt på registreringsstatistikken framover.

Men utover det ...

La oss imidlertid et øyeblikk se bort ifra rekkevidde og forbruk. Selv om dette er en elbil, handler det jo ikke bare om hvor langt den kommer på én lading.

Før den kom til Norge, testet vi den både på motorvei, svingete fjellveier og i offroad-løype. Sistnevnte inkluderte vading i opptil 50 centimeter dypt vann, kjøring i gjørme og bratte, gruslagte veier.

Offroad-egenskapene imponerer for en bil i dette segmentet. En viktig faktor her er bakkeklaringen på hele 21 centimeter.

Utgaven med firehjulsdrift har en motor på hver aksel, som sender kreftene dit de trengs. Bilen har også egne kjøreprogram for snø og offroad, som optimaliserer firehjulsdriften mot framkommelighet.

Vi har ikke fått kjørt bilen i snø, enda. Men skal få gjort det også, i løpet av vinteren.

Tesla snublende nær jumboplass i ny undersøkelse

Komfortabel

På norsk landevei er dette en komfortabel bil. Den ligger fint på veien, med god vektfordeling, lavt tyngdepunkt og dempere og understell som ikke lar bilen krenge for mye.

Støynivået er lavt. Det er viktig i en elbil.

Men spesielt engasjerende å kjøre blir den aldri. I stedet er det like greit å slå seg til ro med at dette fungerer helt fint til vanlig kjøring.

Dessuten føles den pigg. 217 hestekrefter duger. Du trenger ikke mer enn det i en slik bil. 0-100 km/t er oppgitt til 6,9 sekunder.

GOD PLASS: Baksetene er romslige og komfortable.
GOD PLASS: Baksetene er romslige og komfortable.

Her er den: Bilen som kan gjøre de til Norges største bilmerke

Fint interiør - men ...

Interiøret generelt er fint. Særlig foran. Høy og bred midtkonsoll gir storbil-følelse. Endelig har dessuten Toyota fått dreisen på infotainmentsystemet, også. Her har de vært langt bak de beste.

Bra med oppbevaringsplasser og et eget rom for trådløs lading av mobilen er på plass.

Den nye girvelgeren er lett å bli vant med, og det er fortsatt fysiske knapper for å justere gradene på klimaanlegget. Bra!

Vi liker også løsningen med de digitale instrumentene, som er løftet opp og fram på dashbordet. Du må imidlertid justere sete og ratt, slik at sistnevnte ikke kommer i veien for instrumentene.

Rattet er litt klumpete og gammeldags. Men du har mulighet til å gjøre veldig mye av det du trenger, uten å flytte hendene over på berøringsskjermen på dashbordet.

Opplevd kvalitet er ikke like høy i baksetet. Der trekker særlig bakenden på midtkonsollen ned helthetsinntrykket. Her er det hardplast og løsninger som ser billige ut.

God App

Det er selvsagt en App, også. Den heter My T. Her kan du blant annet forvarme bilen, slå på varmen i setene og i rattet.

Du kan også se hvor mange prosent kapasitet du har igjen på batteriet i bilen. Det får du ikke se i instrumentene i bilen. Der oppgis nemlig kun en illustrasjon som indikerer kapasiteten – og antall estimerte kilometer før du går tom (som altså er misvisende, siden det er opptil 8 prosent gjenværende strøm når det vises 0 kilometer).

Med Appen kan du også lage en tidsplan for styring av lading – og kjøre bilen din inn på en parkeringsplass hvis du har T-Mate avansert parkering.

Her var det slutt for VWs retrobil

FØRERMILJØ: Her har det skjedd mye. Interiøret har god opplevd kvalitet, infotainmentsystemet fungerer eksemplarisk – og bra med lagringsplass (bortsett fra at det ikke er hanskerom).
FØRERMILJØ: Her har det skjedd mye. Interiøret har god opplevd kvalitet, infotainmentsystemet fungerer eksemplarisk – og bra med lagringsplass (bortsett fra at det ikke er hanskerom).

Misvisende

Men også Appen kan være litt misvisende. For eksempel viser den rekkevidde på 349 kilometer med 92 prosent batterikapasitet. Først nå du går videre inn i batteriinformasjonen står det at rekkevidden med klimaanlegget på er kun 279 kilometer.

I testløypa på 100 kilometer ender for øvrig forbruket på 25,1 kW/t per 100 kilometer. Det er rett under null grader og tørre veier – testbilen er toppmodellen Executive Bitone – med 20" felger.

Ifølge papirene er bZ4X etter WLTP-metoden målt til et snittforbruk på 16,3 kWt per 100 kilometer. Det er en betydelig forskjell.

Irriterende detalj

En ting som irriterer meg, er forresten en sikkerhetsvarsling. Det er et kamera montert på toppen av rattet – som vender mot sjåføren. Hvis utsikten til ansiktet dekkes til, tror bilen du har sovnet eller det som verre er. Da setter den i gang en alarm.

Siden jeg tidvis kjører med en hånd på toppen av rattet (en uvane jeg åpenbart deler med mange andre), blir kameraet ganske ofte hindret i å få kontakt med øynene mine. Og dermed går alarmen (ja da, løsningen er selvsagt å holde to hender på rattet).

Heldigvis kan du også deaktivere alarmen. Men da er jo også poenget med dette sikkerhetsutstyret borte ...

Les vår stortest av Toyota bZ4X her

FOR DÅRLIG: 360 kamera er på plass. Men oppløsningen er ikke imponerende.
FOR DÅRLIG: 360 kamera er på plass. Men oppløsningen er ikke imponerende.

Mange konkurrenter

Enn så lenge er det nok mange som venter i spenning på hva Toyota vil gjøre med rekkevidde-utfordringen vi tok opp i starten.

Her gjelder det å være på ballen. For det er mange som kjemper om kundene i dette segmentet. Skoda Enyaq, Ford Mustang Mach-E, VW ID.4, Tesla Model Y, Audi Q4 e-tron, Hyundai Ioniq 5 og Kia EV6, for å nevne noen.

Toyota er ikke billigst eller raskest, går ikke lengst, har ikke størst bagasjerom (452 liter) eller det mest banebrytende tech-utstyret. Ikke lader den spesielt fort, heller (150 kW).

Den skiller seg først og fremst ut på ett område: Siden det er en Toyota, forventer man et problemfritt bilhold. Men så langt har lanseringen av bZ4X vært alt annet enn problemfri ...

Toyota har forresten et annet ess gjemt opp i ermet, også. Nemlig leveringstid. Bestiller du nå, kan du få bil allerede til våren. Akkurat det er det mange som misunner dem ...

Toyota bZ4X Executive Bitone

Motor og ytelser:

  • Motor: Elektrisk, to motorer
  • Effekt: 217,5 hk / 336 Nm
  • 0-100 km/t: 6,9 sekunder
  • Toppfart: 160 km/t
  • Forbruk (WLTP): Estimert: 16,1 kWt/100 km.

Batteri/lading:

  • Batteripakke: 71,4 kWt
  • Rekkevidde: 459 km (WLTP)
  • Hurtiglading: 150 kW
  • Ombordlader: 11 kW

Mål, vekt og volum:

  • Lengde x bredde x høyde: 4,69, 1,86, 1,60 meter
  • Bagasjerom: 452 liter
  • Vekt: 2.010 kg
  • Tilhengervekt: 750 kg
  • Taklast: 75 kg

Pris:

  • Forhjulsdrift: Fra 399.900 kroner
  • Firehjulsdrift: Fra 427.000 kroner
  • Testbilen: 542.000 kroner (høyeste utstyrsnivå)

Estimert rekkevidde i Brooms test: Cirka 320 kilometer

Forbruk: 25,1 kWt

Video: Derfor skuffer den nye elbilen:

Viktig nyhet nærmer seg: Nå er prisene klare