Citroën DS5: Dette interiøret skal forføre deg fra første halvår 2012
Dieselhybrid, internett og fristende former i denne nykommeren.

Allerede på tampen av inneværende år får den meget omtalte og svært etterlengtede DS5-modellen fra Citroën kjenne asfalt under dekkene – faktisk litt tidligere enn man tidligere hadde spådd. For Norges del forventes lansering i tråd med det som tidligere har vært sagt, i løpet av første halvår 2012.
Bildene som tidligere ble sluppet viser en bil som vil følge opp trenden fra de øvrige to medlemmene i DS-familien – DS3 og DS4: Her syder det av luksus og høyteknologisk utstyr, samtidig som designet både i interiør og eksteriør har fått særpreg så det holder.
DS5 skal både overraske og forføre, og er en uvanlig bil som skal nytes på vanlige hverdager, slår man fast i en fyldig pressemelding.
Les også: Her er de første bildene av Citroën DS5
Fullstappet av teknologi
Som ventet vil bilen være fullstappet av de siste teknologiske løsningene. Blant annet lover man "Intelligent Traction Control", en videreutvikling av EPS som inkluderer Citroëns filskifte-varsling, automatisk lysdimming, head up-display i farger og ryggekamera.

Den får også Citroën eTouch, et sikkerhetssystem for lokaliserte nød- og assistanseanrop som skal være tilgjengelig i de fleste land hvor DS5 vil bli solgt.
Her er Norge skuffende nok ikke med på lista ved introduksjonen, men vi antar at dette systemet etter hvert vil gå igjen på så mange av merkets modeller at volumet blir stort nok til at det implementeres også her.
Som vi tidligere har skrevet blir også bilen den første Citroën på markedet med dieselhybrid-teknologien "HYbrid4". Tilsammen gir elmotoren og den 2-liters dieselen 200 hestekrefter, og driver henholdsvis bak- og forhjulene hver for seg. Utslippet er lave 99 gram per kilometer.
Elhybrid senker forbruket 35 prosent i byen
Den kan tvinges til å gå helelektrisk i hastigheter opp til 60 kilometer i timen, og veksler selv til dieseldrift når batteriet er tomt.
Rekkevidden vil i slike tilfeller være ca 3 til 4 kilometer med elmotoren, og man har beregnet at eldriften vil kunne redusere dieselforbruket med opp til 35 prosent i tett bytrafikk.
DS5 vil dog også kunne leveres med mer tradisjonelle oppsett, som en HDi-diesel på 112 hestekrefter i kombinasjon med Citroëns elektronisk sjaltede manuellkasse EMG, som med stopp og start-system skal redusere forbruk og utslipp opp mot 15 prosent, og 163-hesteren (kjent fra hybridalternativet) i kombinasjon med sekstrinns manuell eller tradisjonell automat.
Les også: Politisk korrekt hybrid-BMW med 340 hester
Vil man for alt i verden unngå både diesel og elektrisitet kan man også velge 156 hesters bensin med sekstrinns automat, eller 200 hester og sekstrinns manuell. Disse motorene er utviklet i samarbeid med BMW, og begge inkluderer turbo.
Designet er som tidligere nevnt ganske fjernt fra tradisjonelle luksusbiler, noe som også har vært en målsetting. Her er det oppsiktsvekkende designelementer i fleng, og bilen vil ikke engang bli overveid av de som er lei å få oppmerksomhet i trafikken.
Kompakt men rommelig
Samtidig er den kun 452 cm lang, og dermed svært kompakt til luksusbil å være, men scorer likevel – vi hadde nær sagt selvfølgelig – fem stjerner i EuroNCAP. Bagasjeplassen skal likevel være så stor som 465 liter på det rommeligste, opplyser man nå.
Interiøret er ikke mindre utradisjonelt, og har et meget påtakelig cockpitpreg.

Den som setter pris på gode oppbevaringsmuligheter vil imponert heve øyenbrynene når vi forteller at midtkonsollen svelger hele 13 liter ting og tang skjult under armlenet. En halvannen liters brusflaske kan plasseres på langs i det avkjølte rommet, opplyser Citroën i pressemeldingen.
Og i tillegg er det selvsagt USB-kontakt i en egen del av rommet, slik at du kan koble til iPoden din uten at noen ser den.
På tilbehørslista finner vi også et par viktige saker: Man kan få sin DS5 med stikkontakt for både 230 volt og USB inne i bilen, slik at man for eksempel kan lade opp PCen sin under ferden. Dessuten kan man bestille bilen med wifi, altså trådløst nett, hvorigjennom fire enheter kan surfe på nettet samtidig.