Chrysler 300C: Gangster-stasjonsvognen forsvinner

Elsket og hatet – nå er det slutt.

Chrysler 300C_Touring_
Chrysler 300C_Touring_

Det finnes fryktelig mange kjedelige og intetsigende stasjonsvogner – Chrysler 300C er definitivt ikke en av dem.

Bilen var en liten design-revolusjon da den kom på markedet. Her gikk Chrysler bakover i historien – samtidig som de ga den moderne og aggressive linjer.

300 C fikk da også kjapt stempelet som "gangsterbil", både i sedanutgave, men særlig som stasjonsvogn. Elsket av mange - mens andre syntes den var altfor harry og vulgær.

Mercedes-teknikk

Her hjemme har Chrysler mildt sagt hatt det tungt de siste årene. Likevel ruller det en del 300C på norske veier, det særegne designet har nok en stor del av æren for det.

Under skallet skjuler det seg mye mekanikk fra forrige generasjon Mercedes E-klasse, utstyrsnivået er generelt høyt – og det er egentlig bare et litt i overkant plastpreget interiør som drar ned totalinntrykket.

LES OGSÅ: Dette er stasjonsvogn-vinneren akkurat nå

Nei fra amerikanerne

Nå trekker imidlertid denne bilen på årene og neste vår er det klart for oppfølgeren. Etter at Fiat tok over styring i Chrysler (det var med nød og neppe at merket overlevde finanskrisen), ble det bestemt av neste 300C skal hete Lancia Thema i vår del av verden. Nå har det også blitt klart at bilen kun kommer som sedan, de nye Chrysler-sjefene mener at det ikke lønner seg å utvikle en egen stasjonsvognutgave.

Det skyldes først og fremst at amerikanere ikke etterspør stasjonsvogner i denne klassen i like stor grad som vi europeere gjør. Da velger de heller SUV.

Chrysler skal ha lagt ned en milliard dollar i utviklingen av neste 300C og modellen blir sett på som svært viktig for Fiat-Chrysler-alliansen.

LES OGSÅ: Er denne søstermodellen Norges råeste stasjonsvogn?

Bruktkupp?

Sedanen beholder de aller fleste designelementene fra dagens modell. Her har Chrysler funnet noe som fungerer og roter ikke med det. Linjene har imidlertid blitt litt rundere og litt mindre aggressive – uten at det av den grunn er blitt pregløst.

Men vil du ha den i stasjonsvognutgave – da må du ut på bruktmarkedet. I skrivende stund ligger det 18 300C ute til salgs på finn.no, blant dem en liten håndfull stasjonsvogner. Den rimeligste får du for 323.000 kroner, da en 2005-modell som har gått nesten 150.000 kilometer.

Del med Facebook-vennene dine

300C er en stor stasjonsvogn, men den innvendige plassen står
  ikke helt i forhold til ytre mål. Mye billig plast i interiøret.
300C er en stor stasjonsvogn, men den innvendige plassen står ikke helt i forhold til ytre mål. Mye billig plast i interiøret.

Les mer om 300C i Brooms bruktbilguide – klikk her: