Chiptuning: Bilen er trimmet - men går dårlig

Hva gjør du da? Les hva Brooms bilekspert mener.

BMW 5 serie Touring, 2005. Illustrasjonsbilde
BMW 5 serie Touring, 2005. Illustrasjonsbilde

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte

Benny håper du kan svare meg! Har en BMW 520 D stasjonsvogn som er chiptunet og i starten syntes jeg den gikk veldig bra men så har den blitt daffere.

Trodde først det bare var jeg som hadde blitt vant til det og dermed ikke merket de ekstra kreftene men forleden kjørte jeg samme bil som en bekjent av familien har, altså en 520 D den også men ikke chippet og det var faktisk mer drag i den enn i min. Merkbart mer.

Har du noen teori rundt hvorfor er det slik og ikke minst hva jeg kan gjøre med det?

Benny svarer:

Heisann!

Dette er en litt kjedelig sak, men det er dessverre ikke helt uvanlig.

Det første jeg tenker på her er tett partikkelfilter. Sjekk dette aller først om bilen din er utstyrt med det, da. Det neste er om turboen leverer nok trykk. Turbohavari er dessverre ikke helt uvanlig – og ganske dyrt.

Hvordan er bilen din chippet? Er det brukt en såkalt ”Powerboks” så er det første du må gjøre å fjerne denne. Det klarer du lett selv. Den sitter vanligvis som et slags adapter / mellomstykke mellom kontakten til styreenheten og selve styreenheten. Veldig ofte ligger feilen i denne.

Om du har en oppdatert software – som jeg mener er på foretrekke ved tuning – så ville jeg også fått satt tilbake originalen for å sjekke om bilen da går som den skal. Ofte så gjør den det.

Hvis ikke så er det uansett en fordel at den er i original-shape når man skal feilsøke videre. Da har man riktige / originale dat på verdiene noe som letter feilsøkingsjobben en god del.

En ”syk” bil som er trimmet går ofte dårligere enn en "frisk" originalbil, så ikke legg for mye vekt på dette. Husk også at importbiler som regel har 177 hk mot våre Norske ”avgifts-motorer” som har 163 hk.

Håper dette var noen tips du kan ta med deg på veien videre, og at du finner ut av problemet raskt og uten at det blir for dyrt.

Lykke til med fin bil og full effekt etter hvert!


Del med facebook-vennene dine


Les vår nybiltest av BMW 520d Touring her:

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer - skriv inn i kommetarfeltet under: