Brukte flerbruksbiler: Ikke alle gode ting er tre

Har du en av disse i garasjen? Da har du et problem.

Trekløveret Seat Alhambra, VW Sharan og Ford Galaxy er kjent for å være svært praktiske familiebiler   og for å ha mange feil. Illustrasjon: Marius Christensen
Trekløveret Seat Alhambra, VW Sharan og Ford Galaxy er kjent for å være svært praktiske familiebiler og for å ha mange feil. Illustrasjon: Marius Christensen

Hva skjer når to store, velrenommerte bilprodusenter bestemmer seg for å lage bil sammen?

Da må vel resultatet bli bra, tenker du kanskje? Det er naturlig å tenke slik. Flere fagfolk, ulik kunnskap, masse kompetanse og kanskje en dose god prestisje fra hver abrikk – for å vise hva de er gode for.

Tvilsomt samarbeid

Men det var ikke akkurat slik det ble da VW og Ford gikk sammen for å bygge en fleksibel og praktisk flerbruksbil over samme lest. Bilen som til slutt ble Ford Galaxy, VW Sharan og etter hvert Seat Alhambra.

Bilene er praktiske nok de, bevare meg vel. Men – det er et ganske stort men her ...

Det virker nesten som at VW og Ford bidro med de mest ubrukelige delene de hadde. De som lå igjen nedstøvet helt innerst, på øvre hylle på lageret. De delene som aldri klarte å passere kvalitetskontrollen.

Nå skulle de komme til heder og verdighet – endelig!

Same shit – different label

Aldri har vel uttrykket same shit – different label passet bedre enn på dette trekløveret. For makan til dårlige biler skal man jammen lete både lenge og grundig etter – og det er slett ikke sikkert at du finner noen som kan matche disse.

Faksimilen under er fra den store TÜV-undersøkelsen som vi har omtalt flere ganger tidligere har på Broom.

TUVtabell
TUVtabell

Her kan du lese mer om hva som går i stykker på disse bilene:


Og bare for å rydde all tvil til side – den er sakset fra helt på bunnen av listen.

Vi i Broom har skrevet om dette trekløveret tidligere også, og ble møtt med ganske kraftige reaksjoner.

Men her er altså beviset etter at TÜV har samlet inn testdata på nesten 7,3 millioner biler, og systematisert det. Det er kun alvorlige feil – det som vi kjenner som 2-er feil – som ligger til grunn for statistikken.

Katastrofe resultat

Den loddrette kolonnen helt til høyre på bildet gjelder for 10 – 11 år gamle biler, den i midten for 8 – 9 år gamle og den lengst til venstre for 6 – 7 år gamle biler.

Katastrofalt dårlig er vel en passende beskrivelse.

De nye er gode biler

Både VW og Ford har tatt seg selv kraftig i nakken og virkelig ryddet opp etter mildt sagt sviktende kvalitet rundt årtusenskiftet. Både Sharan og Galaxy har kommet i helt nye utgaver. Det er ikke lenger "samme" bil og jeg ikke et øyeblikk er redd for å anbefale disse til venner og kjente. Seat er som kjent ute av Norge for flere år siden.

Test av nye VW Sharan finner du her:

Les mer om nye Ford Galaxy her:

Men noe fikk de til ...

Men jeg må med hånden på hjertet si at jeg er oppriktig lei meg for at samarbeidet endte slik. For bilene er som jeg allerede har vært inne på, veldig praktiske. Plassen er god bilstørrelsen tatt i betraktning, og kjøreegenskapene er også ganske gode. Så noe fikk de i alle fall til!

Er det en noe det norske bruktbilmarkedet skriker etter så er det en billig, romslig, praktisk flerbruksbil til en billig penge – som attpåtil er god. For det finnes knapt.

Les også: Dette er bruktbilene fra helvete

Har du erfaring med en av disse? Skriv i kommentarfeltet under:

Seat-Alhambra_
Seat-Alhambra_