Bruktbil VW Golf L 1974: En moderne klassiker

Å hoppe etter Wirkola er som kjent ikke lett. Men det var nettopp det VW Golf gjorde!

VW Golf L 1974 (Foto: Ola Thygesen)
VW Golf L 1974 (Foto: Ola Thygesen)

VW Golf. Liten, rar og litt puslete var den når den kom i 1974. Og det var ikke mange som hadde tro på at denne – som attpåtil hadde forhjulstrekk og motor foran - skulle kunne erstatte kjempesuksessen Bobla. Nå, 35 år senere, kan vi konstatere at skeptikerne ikke bare tok feil, men skrekkelig feil! VW Golf ble en langt større suksess enn hva VW selv i sin villeste fantasi hadde turt å håpe på. Allerede i 2007 hadde 25 millioner eksemplarer rullet ut av fabrikkportene.

Vi kjente et betydelig nostalgisk sug da vi så bilen som Ola Thygesen skal selge. Noe av det som forårsaket nostalgisuget, er at den er helt original – og at det er et eksemplar av den - i alle fall etter dagens målestokk – enkle grunnversjonen som rett og slett heter ” VW Golf L”. Her kan du bare se langt etter nymotens greier som servostyring, sentrallås, og fem gir. Til gjengjeld får du speedometer, 1,1-liters motor på 50 hk og trommelbremser på alle hjul... så mye mer er det neimen meg ikke.

Fargekombinasjonen er en liten studie i seg selv. Gul bil med grønt interiør. Det var helt riktig midt på -70 tallet. Og siden har det vært helt håpløst umoderne. Helt til nå. Nå har det blitt skikkelig retro-kult og er nesten mer moderne nå, enn det var da Golfen var ny.

VW Golf L 1974 (Foto: Ola Thygesen)
VW Golf L 1974 (Foto: Ola Thygesen)

Ola kan fortelle at bilen ble solgt ny av AS Auto på Lillehammer. Der har den hatt et salt-fritt liv hos en godt voksen kvinnelig eier, før han overtok den for et par år siden. Ola falt for det samme som oss, nemlig den herlige, litt patinerte, fine originalstanden. Men med seks andre biler i garasjen, strekker ikke tiden til. Både en eldre MGB og en Mercedes 280 S fra 1968 krever sitt – og Golfen selges – med en liten klump i halsen for 28 000 kroner.

Det har vært en del henvendelser på bilen. Særlig den yngre garde med både breifelger og turbo i garasjehyllene har forsøkt seg, til dels med skambud. Men vi er enige med Thygesen. Denne bilen fortjener en verdig og rolig pensjonist tilværelse hos eiere som kan være gald i den, akkurat slik som den er.

Se annonsen her:

VW Golf L 1974 (Foto: Ola Thygesen)
VW Golf L 1974 (Foto: Ola Thygesen)