Bruktbil: Se hva de mest fornøyde bileierne kjører

Ny undersøkelse viser stor avstand mellom topp og bunn. Sjekk ditt merke:

mest fornøyd bileier (Foto: Scanpix)
mest fornøyd bileier (Foto: Scanpix)

Tyske ADAC har akkurat publisert sin årlige bilundersøkelse, en undersøkelse som er mildt sagt omfattende. Den er Europas største i sitt slag og inneholder store mengder informasjon rundt bilhold.

En av tingene ADAC har forsket på, er hvor fornøyd bileierne er med sitt merke.

Suveren vinner

Statistikkgrunnlaget er informasjon fra rundt 43 000 tyske bileiere som har vurdert merket sitt ut fra følgende kriterier:

1) Hvor fornøyd er du med ditt merke? 2) Hvor fornøyd er du med din bilmodell? 3) Hvor fornøyd er du med merkeverkstedet? og 4) Kan du tenke deg å kjøpe samme merke igjen?

Den suverene vinneren er japanske Subaru som faktisk går til topps i samtlige kategorier. Det er en skikkelig fjær i hatten for Subaru som i enkelte andre undersøkelser har levd litt i skyggen av større japanske merker.

Full Subaru-oversikt - klikk her:

Billigsuksess

Det er japansk på de tre neste plassene også, før vi på femteplass får en skikkelig overraskelse. Her kommer nemlig Renaults billigmerke Dacia inn og gjør det imponerende bra. Dacia scorer jevnt bra og spesielt godt på punktet "kan du tenke deg å kjøpe samme merke igjen".

Det forteller at Dacia virkelig har lyktes med sin lavprisfilosofi og biler med veldig liten jålefaktor.

Jaguar tar sjetteplassen foran Volvo. Toyota er nede på en overraskende svak åttendeplass. Deretter følger Daihatsu og så gledelig for mange – Lancia på tiendeplass.

Dacia Duster: Lavpris-SUV-en tøffer seg

Mageplask for Renault

Lurer du på om vi har glemt de tyske merkene nå? Nei da, men de gjør det sant og si ikke særlig imponerende på hjemmebane. BMW er riktignok inne på tiendeplass, med så må vi ned til Porsche på plass 14. og Audi på 16.-plass for å finne de neste. Mercedes er på plass 20. Opel og Ford er på delt 27. plass – mens VW er helt nede på 30.-plass. Det kan tyskerne umulig være bekjent av.

Hva så med bunnen? Helt nederst finner vi Renault som rett og slett gjør det fryktelig dårlig. Verst i alle kategorier og til dels mye dårligere enn nest verste merke. Mini-eierne er heller ikke en fornøyd gjeng, det samme gjelder de som eier Chevrolet, Peugeot og Fiat.

Brooms bilekspert Benny Christensen har sett litt nærmere på tallgrunnlaget og har følgende kommentar:

Små kulturforskjeller

– Vel, først og fremst må jeg si at dette er en type undersøkelse jeg har sans for. Det forteller hva eierne selv mener om bilen sin, hvor skoen eventuelt trykker .- og ikke minst: Jeg synes det er veldig interessant å se om de kan tenke seg å velge samme merke igjen. Det er jo en veldig god indikator på hvordan bilholdet egentlig fungerer, sier Benny.

– Dette er tysk, men i praksis tror jeg det er små kulturforskjeller hvis vi sammenligner med Norge. Det eneste måtte være Dacia som nok kjøpes av folk som gjerne både er – og vil framstå – som litt annerledes tenkende. De er kanskje også en type bileiere som gjerne vil forsvare valget sitt litt ekstra. Kanskje gjelder det samme også litt Lancia. Men for å dra parallellen litt videre, hadde jeg også forventet at eierne av tyske premiummerker skulle tenke litt sånn. Ut fra disse resultatene tyder lite på at de gjør det.

Nyhet: Dette er BMWs nye 6-serie

De faste i bånn

– Ja, tyskerne gjør det mildt sagt dårlig her?

– Det kan du trygt si! Her er det ikke mange som kan være veldig fornøyde med merket de har valgt. Men heldigvis for de tyske bilprodusentene scorer de jevnt over høyere på spørsmålet om kundene ville valgt samme merke igjen. De er altså ikke så fornøyde, men de er i alle fall ganske trofaste!

– Hva med merkene i bunnen?

– Det er jo de "faste", det da ... Kanskje bortsett fra Mini som jeg ikke hadde forventet å finne helt i bunnen. Men NB: Tallgrunnlaget er lite for Mini. Renault gjør det fryktelig dårlig, ja så dårlig at det nesten er påfallende. Peugeot og Fiat er dessverre også litt gjengangere blant merkene som gjør det svakt i undersøkelser som dette, avslutter Benny.

Her er oversikten fra ADAC:


oversikt-ADAC
oversikt-ADAC

Faksimile fra ADAC. Bileierne har gitt karakterer fra 1-5, der en er best og 5 er dårligst.

LES OGSÅ: Dette er de aller verste bruktbilene