Brukt leiebil kan være smarte kjøp

Det gjelder bare å vite hva du må sjekke først.

Det er ikke uvanlig med en 'leiebil rabatt' når du kjøper biler som dette brukt   og da kan det absolutt være smarte kjøp.  (Foto: Europcar)
Det er ikke uvanlig med en "leiebil rabatt" når du kjøper biler som dette brukt og da kan det absolutt være smarte kjøp. (Foto: Europcar)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei jeg har kommet over en bruktbil der det viser seg at den startet "livet" som leiebil. Dagens eier er nummer to i rekka og han sa ikke noe om det i utgangspunktet, jeg fant det ut selv da jeg sjekket bakover i eierhistorikken.

Bilen er nå fire år og har gått 114.000 kilometer. Dagens eier har hatt den nesten nøyaktig i tre år. Prisen er gunstig i forhold til sammenlignbare biler og den ser fin ut, men jeg ble likevel veldig skeptisk da jeg fant ut dette om leiebil. Har alltid tenkt at de blir hardt kjørt og dårlig behandlet, slik at blant annet slitedeler må skiftes tidligere enn på andre biler. Hva er din mening om den saken? Hilsen Tormod.


Benny svarer:

Hei Tormod. Jeg skjønner skepsisen din i utgangspunktet og det er nok lurt å være litt ekstra bevisst når man kjøper en bil som har gått som leiebil.

Mange forskjellige sjåfører kan jo være negativt for en bil, samtidig som man ikke aner hvordan de har behandlet den. Men samtidig tror jeg nok også det er litt en myte at leiebiler nødvendigvis blir så stygt behandlet. Min erfaring med dette, er at de fleste leietakere er voksne mennesker som leier bilen for å komme seg fra A til B – ikke for å grisekjøre.

Men man vet jo ikke – og den uvissheten gjør at man kanskje blir gående og gruble på hva som kan komme til å dukke opp.

Det er også veldig forskjellig hva slags bruk en leiebil har. Noen går i regulær utleie med ny sjåfør "hver dag" – mens andre kanskje har gått i langtidsleie hos et firma der en og samme person har kjørt den hele tiden. Det er kanskje ikke lett å finne ut hvilken bruk "din" bil har hatt, men du kan jo i alle fall gjøre et forsøk!

LES OGSÅ: Nei – du må ikke finne på å gi bruktbilgaranti

Leiebil-rabatt

Når dagens eier har hatt den i tre år, er det grunn til å tro at vedkommende vil ha oppdaget eventuelle skavanker relatert til bilens fortid. Jeg tror derfor det er lurt å spørre og grave skikkelig her.

Jeg anbefaler også – som vanlig – at du får tatt en skikkelig test av bilen, enten hos NAF eller på et verksted. Det er nok litt ekstra viktig i dette tilfellet. De vet hvor de skal se og lete – og vil med stor sannsynlighet kunne avsløre om det er noen skjulte feil eller mangler her.

Se også nøye over bilens interiør. Skader eller ødelagte ting her kan fort bli kostbart å ordne opp i. Da får du vurdere om du vil kreve prisavslag tilsvarende hva det koster å bytte ut dette.

Du skriver at prisen er gunstig i forhold til sammenlignbare biler, og det er også slik det skal være. En liten "leiebil-rabatt" er på sin plass her. Slik sett kan dette i mange tilfeller være ekstra gode kjøp på bruktmarkedet. Hvis bilen kommer godt ut av testen og du føler prisen er riktig – da ville jeg ikke nølt med å slå til her.

Lykke til med valget!

Beste bruktbilkjøp? Sjekk kalenderen!

Stort arkivDu kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!


Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: