
Brukt elbil: Derfor kan elbil være en dårlig investering
– Men en ting er i alle fall sikkert. Elbilene er kommet for å bli.
Det er ingen tvil. Norge har feber. Elbilfeber. Biler uten eksosrør og tanklokk – men med stikkontakt – selges som aldri før.
Trolig er dette bare begynnelsen på en helt ny bilæra. Ikke bare i Norge, men globalt.
Her hjemme kommer nok en stor del av suksessen av alle elbil-fordelene: Gratis parkering, gratis ladning på kommunale plasser, gratis bomring og muligheten til å ta innersvingen på hele køen sammen med busser og drosjer i kollektivfeltet.
I alle fall enn så lenge ...
Les også: Arne byttet til elbil - sparer 40.000 i året
Man kan jo saktens lure på hvorfor den norske staten - som vanligvis ikke er mest kjent for å være rundhåndet med gratisgreier - plutselig begynte å strø om seg med disse tingene.
Gode tanker om 0-utslipp og det å skåne miljøet både er og var naturligvis en god grunn. Men kanskje var det også andre grunner til at det ble slik?
Kan takke Think
Kanskje finner vi - eller rettere sagt fant vi - litt av svaret på det på Aurskog. Det var nemlig der det som skulle blitt et norsk elbileventyr holdt til. Vi snakker om produksjon av Think. Man trengte en skikkelig "gulrot" for at du og jeg skulle tørre kjøpe annerledes-bilen.
Alle de gode insentivene har nok også en ikke ubetydelig sammenheng med det som ikke ble noe eventyr i det hele tatt. Kanskje snarere tvert imot. Det ble et mareritt for de involverte partene.
Budsjettforliket redder elbil-satsingen:
Den ene suksessen avløser den andre ...

Mitsubishi i-MiEV har vært en suksess, Tesla er årets desiderte største bilsnakkis – folk står i kø for å kjøpe, og Nissan Leaf er Norges mest solgte bil i oktober.
Nye og spennende BMW i3 lanseres i disse dager – til nærmest en «røverpris.»
Nå slår ikke ukjente Harald A Møller på stortromma og forkynner at de skal bli størst på elbil i Norge. Allerede neste år. Vi snakker som suksessmodeller som VW Golf og e-Up! - og det er bare begynnelsen.
Vi støvsugde Frankrike for brukte elbiler - nå er det stopp:
Hva med bruktverdien?
Men hva med annenhåndsverdien på batteribilene? Og hva skjer etter 2017 når «fredningen» av elbiler er over.
Det er som kjent ikke lett å spå. Spesielt ikke om framtiden.
En av de som har aller best oversikt over bruktbilmarkedet i Norge er Marius Paus, markedsdirektør hos biladministrasjonsselskapet Leaseplan Norge. Det er derfor spennende å høre om han ser noe i krystallkula.
– Vil nok ha større verdifall ...

– En ting er i alle fall sikkert. Elbilene er kommet for å bli. Men det er grunn til å tro at de - enn så lenge - vil ha noe større verdifall enn "vanlige" biler, sier Paus
– Det er mange grunner til at det blir slik. En av dem er at dette med elbiler fortsatt er litt nytt, og at etter nyhetens interesse, faller oppmerksomheten fort.
– Et annet viktig moment er at det skjer mye i dette segmentet og det skjer fort. Nyhetene formelig står i kø. Det er jo som kjent sjelden veldig godt nytt for den som sitter på noe som da kan oppfattes som litt gammelt – selv om det ikke er det.
– Mitsubishi i-MiEV er et eksempel på det. Noe av det hotteste og mest fornuftige som fantes av elbil da den kom. Så kom Nissan Leaf. Salget bremset og prisene raste nedover på nye – og dermed på brukte også, forklarer Paus videre.
- Det viktigste er å slippe bompenger
Flere utfordrere på vei
– Det kan jo være at vi vil se noe av det samme med Nissan Leaf nå som BMW i3 kommer.

Nissan Leaf: Nå er dette Norges mest solgte bil
– Et annet moment med Nissan Leaf, som det er solgt 3950 biler av så langt, er at den også har en bruktimport på 1270 biler i tillegg. Altså biler som har kommet til landet langt billigere enn de som er solgt nye i Norge. Det er heller ikke gunstig med tanke på annenhåndsverdi, sier Paus.
– På litt eldre eksemplarer av elbil har man også fortsatt noe usikkerhet knyttet til både rekkevidde og varigheten på batteriet på den ene siden, samt tilgangen på ny og bedre teknologi og svært gunstige priser på nye batteri på den andre siden, forklarer han.
Store aktører = stabile priser
– Men når det er sagt, tror jeg markedet stabiliserer seg når flere og større aktører kommer inn i bildet. Slik som for eksempel BMW og VW, som begge er på trappene med det som trolig blir volummodeller i dette segmentet.
– Hva med 2017 og fredningen av de omtalte insentivene?
– Det som er utrolig viktig her – særlig for oss som jobber med leasing og fastsettelse av restverdier daglig – er at myndighetene er tidlig ute med å skissere tydelige retningslinjer videre. Slik at vi vet hva som skjer.
– Innen leasing er det jo ofte tre- eller femårs kontakter som gjelder og det sier seg selv at det å fastsette en restverdi på en elbil med treårs leasing – når man vet lite og ikke noe om framtiden – er en vanskelig øvelse. Det er faktisk bare noen dager igjen til 2014 – og de kontraktene som inngås da har utløp nettopp i 2017, så dette haster, avslutter Paus.
Elbil i NorgeElbil i NorgeMed en elbil kan vi i dag kjøre gratisgjennom bomringen, kjøre i kollektivfeltet og parkere gratis på kommunale parkeringsplasser. Avgiftsfordelene for elbil er garantert av Stortinget til minst 2018, eller om det tidligere blir over 50.000 elbiler på norske veier. Hver måned selges det 4-600 nye elbiler Elbilgodene skal veie opp for noen av ulempene med elbil som begrenset rekkevidde og usikker bruktverdi Hver måned selges det nå 4-600 nye elbiler. I 2013 finnes det snart 5.000 registrerte ladepunkt i Norge.Kilde: Norsk Elbilforening Avgiftsfordelene for elbil er garantert av Stortinget til minst 2018, eller om det tidligere blir over 50.000 elbiler på norske veier. Hver måned selges det 4-600 nye elbiler Elbilgodene skal veie opp for noen av ulempene med elbil som begrenset rekkevidde og usikker bruktverdi Hver måned selges det nå 4-600 nye elbiler. I 2013 finnes det snart 5.000 registrerte ladepunkt i Norge. Kilde: Norsk Elbilforening |
Les også: Jo - elbiler er skattelette for de rike: