Lillegul er tilbake! Børning 2 er både morsommere og bedre enn forgjengeren, mener Brooms anmelder. Foto: Børning 2
Lillegul er tilbake! Børning 2 er både morsommere og bedre enn forgjengeren, mener Brooms anmelder. Foto: Børning 2

Børning 2: Action og humor på høygir

Oppfølgeren til braksuksessen Børning er klar. Les anmeldelsen:

Børning ble en umiddelbar suksess, da den kom i 2014. En actionfilm der biler spiller hovedrollen – med norske veier og spektakulært landskap som kulisser. Nå er oppfølgeren her!

Nå er det klart for oppfølgeren. Den har premiere onsdag, men vi i Broom har sett denne allerede. Vi klarte nemlig å snike oss inn på en førvisning. Her kan du lese hva redaksjonssjef Vegard mener etter å ha kommet ut av kinosalen:

Jeg VIL like denne filmen. Ikke bare er jeg bilinteressert, men jeg liker norske filmer. Jeg er dessuten svak for flere av skuespillerne som bidrar i Børning 2.

Også er det ingen som har tatt for seg rånermiljøet i Norge på samme måten som Børning før. Det er kult at noen tør – og det er langt på overtid!

Men jeg ble ikke spesielt imponert over den først, og plottet i Børning 2 er omtrent like overraskende som de nye modellene fra Audi de siste årene – vi har sett det før. Variasjonen denne gangen: Det skal kjøres fra Vestlandet til Murmansk.

Her setter de ny verdensrekord – i børning!

Lite å rope hurra for ...

Hovedpersonen Roy (Anders Baasmo Christiansen) er skeptisk til å være med etter sitt fengselsopphold. Han liker dessuten slett ikke at datteren Nina (Ida Husøy) har fått seg kjæreste, som til alt overmål også har lyst å være med på villmannskjøringen.

Ida Husøy spiller fortsatt Nina og passer perfekt for rollen. Hun er søt og rampete på samme tid Kjæresten hennes spilles av Jonas Hoff Oftebro – også han akkurat passe obsternasig og frekk. Foto: Børning 2
Ida Husøy spiller fortsatt Nina og passer perfekt for rollen. Hun er søt og rampete på samme tid Kjæresten hennes spilles av Jonas Hoff Oftebro – også han akkurat passe obsternasig og frekk. Foto: Børning 2

Vi kan neppe korsfestes for å komme med en spoiler om vi avslører at det ender med at både far og datter ganske snart er på full fart avgårde – godt oppildnet av sleipingen Kayzer. Sistnevnte er forøvrig en karakter det gjøres lite ut av, til å være filmens "bad guy".

Så langt veldig lite å rope hurra for. Dette går akkurat som forventet.

Viktig forskjell

Likevel tar jeg meg raskt i å sitte og flire med jevne mellomrom. For der første film slet litt med å holde humoren levende, har de gjort en betydelig bedre jobb denne gangen.

Historien er krydret med en rekke morsomme bikarakterer. Han som dirigerer inn på ferja, for eksempel. ”Ikkje køyr ombord i ferja før eg har sagt køyr”-sketsjen funker fortsatt! Mer bygdenorsk enn han blir det ikke! Ta det fra en som er oppvokst på Vestlandet – og har kjørt mye med ferge.

Redningsmannen som kommer og hjelper når Roys Lillegul (jepp, Ford Mustangen gjør jobben også på vinterstid!) går i grøfta er fornøyelig – og på sin sære måte er kollegaen til Roy på bensinstasjonen det samme. De lyser opp med sine underfundige kommentarer. Det gjør at du ikke sitter og tvinner tommeltotter mellom actionsekvensene – eller lar deg merke alt for mye av den tynne historien.

Nå er "Norges heftigste roadtrip" i gang

For de som er interessert i biler, dukker det opp noen øyeblikk som kan få hårene til å reise seg... Foto: Børning 2
For de som er interessert i biler, dukker det opp noen øyeblikk som kan få hårene til å reise seg... Foto: Børning 2

Action det lukter svidd av

Actionsekvensene er steintøffe! Kjøringen på den islaget fjorden i Finland, der de må krysse foran isknuseren for å komme over, er kreativt og imponerende gjennomført! Også er det naturligvis litt ekstra autentisk at vi i Børning 2 er på vinterføre og på norske vestlandsveier i surt regnvær. Norge er sannelig et takknemlig utgangspunkt for å lage kule bilfilmer!

Det er ispedd en god dose bilporno, både i form av tøffe klipp og fete lydsekvenser. Her kunne nok noen av oss tålt enda litt mer – men kanskje det kommer en extended version, for hard core-fansen?

Herlige karakterer

He's back! Otto Jespersen så ut til å gå den sikre død i møte, i forrige film. Men han holder fortsatt koken. Heldigvis! Foto: Børning 2
He's back! Otto Jespersen så ut til å gå den sikre død i møte, i forrige film. Men han holder fortsatt koken. Heldigvis! Foto: Børning 2

Børning 2

Norgespremiere: 12.10.2016

Originaltittel: Børning 2

Genre: Action / Komedie

Skuespillere: Henrik Mestad, Robert Skjærstad, Fredrik Skogsrud, Ravdeep Singh Bajwa, Anders Baasmo Christiansen, Stig Frode Henriksen, Marie Blokhus, Lisa Uhlen Ryssevik, Tori-Lena Eikanger, Otto Jespersen, Mikkel Gaup, Kristo Salminen, Lise Karlsnes, Jonas Hoff Oftebro, Jenny Skavlan, Simon Norrthon, Emil Lystvedt Berntsen, Thomas Ryste, Vegar Hoel, Arthur Berning, Ida Husøy, Mats Mogeland, Frode Haarstad, Sven Nordin, Anders Rydning, Jade Francis Haj, Geir Schau

Regi: Hallvard Bræin

Manus: Anne Elvedal, Linn-Jeanethe Kyed

Produksjonsår: 2016

Lengde: 1 t. 38 min.

Aldersgrense: 6 år

Dessuten er politimannen Mørk (Henrik Mestad) på plass igjen. Denne gangen er han mer hensynsløs enn noen gang – men du må bare digge han! Det er litt ”Dum Dummere” (hvis du er for ung for denne referansen, så se 90-tallskomedien med Jim Carrey og Jeff Daniels, nå!) over sekvensen i Finland. Da forsøker Mørk, fullstendig stivfrossen, å stoppe Roy på en bensinstasjon. Du skal være bra nedfor for å ikke glise bredt av den sekvensen!

Otto Jespersen er ikke så mye involvert. Men de gangene han er det, sitter de sure og spydige kommentarene som andregiret på en Porsche 911 Turbo. Sven Nordin skuffer heller ikke. Han er akkurat passe "Harry" for rollen.

Kommer noen overraskelser

Joda, det er et par litt kleine øyeblikk. Nina sin karakter er for det meste helt herlig – akkurat passe søt og rampete. Ida Husøy er rett og slett perfekt for rollen. Men akkurat utblåsning mot pappaen, mot slutten av filmen, sitter ikke helt. Kanskje mest fordi den ikke virker logisk.

Jeg har imidlertid ingen planer om å la småtingene ødelegge det faktum at jeg satt med en herlig følelse da rulleteksten dukket opp. For til tross for alt det forutsigbare i starten, kommer det også noen herlige overraskelser underveis. Dessuten er det lettbent og morsomt. Her er det mye mer smak av 80-tallshiten Canonball Run (Verdens sprøeste bilrace), enn de litt mer selvhøytidelige Fast and Furious-filmene. Og takk for det!

Jeg har allerede begynt å glede meg til den tredje i rekken. For om den første var litt famlende og letende etter riktig format, synes jeg de har funnet formen i andre runde. I neste film håper jeg forøvrig at vi får se Nina selv sitte bak rattet!

Beste kommentar. Nu e det Wiener-time. Wiener!

Terningkast: 5

Flere Børning-inspirerte sjåfører mistet lappen