BMW X5 eller Mercedes ML: - Kult - men risikofylt

Det handler om gammel status-SUV som nummer to-bil.

Hvorfor ikke heller kjøpe gammel status SUV enn nyere fornuftsbil som bil nummer to? Det er spørsmålet til Brooms bilekspert.
Hvorfor ikke heller kjøpe gammel status SUV enn nyere fornuftsbil som bil nummer to? Det er spørsmålet til Brooms bilekspert.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Det er tid for å bytte ut konebilen og vi ser nå på bil til rundt 150.000 kroner. Første planen var å finne en Golf /Auris, men det synes kona - og jeg også - er ganske kjedelig valg. Leker nå litt med tanken på å kjøpe noe helt annet, nemlig enten en BMW X5 eller en Mercedes ML.

Vet at det da blir både gammelt og med høy km, men denne bilen skal ikke gå mer enn 5000-6000 km i året, det er bare snakk om småkjøring og da er det vel ikke så mye som kan i stykker? Tenker kona (og ungene) har det mye bedre i en slik bil enn noe helt standard og kjedelig nok. Hva mener du som bilekspert om dette? Mvh Erlend.

Benny svarer:

He, he... Jeg liker tanken og forstår hvordan du tenker. Men jeg er redd at fornuftsbrillene kom ganske fort på da jeg leste spørsmålet ditt.

Gamle SUV-er - og i alle fall disse - innebærer en stor grad av risiko. Bilene var jo ikke en gang gode når de var nye. Mange år og ikke minst mange kilometer gjør sjelden en bil bedre, selv om mye "grums" sikkert har blitt luket bort underveis.

Jeg ville i alle fall forsikret meg nøye om at bilene her noenlunde god servicehistorikk og fersk EU-kontroll - i tillegg til en veldig nøye sjekk før kjøp. Både X5 og ML er dyre å reparere om noe går galt. Og det kan det dessverre gjøre - selv om dere kjører lite.

En VW Golf vil garantert gi et billigere og mer forutsigbart bilhold. Til den prisen får du i tillegg et mye nyere, frisk og pent eksemplar uten skremmende høy kilometerstand også. Men klart det ikke er like kult av skryte av at man har VW Golf som "konebil" i sosialt lag. Da høres det flottere ut med ML / X5.

ML billigst

Nå skal jeg absolutt ikke sable ned ideen om en gammel premium SUV- som nummer to bil, men sjansen for at dette går galt og blir dyrt er langt større enn om du velger annerledes og nyere.

Gjør du en god jobb før du handler, kan fikse litt selv, kjører lite og i tillegg er litt heldig, så kan sikkert en X5 / ML også funke bra. Disse bilene byr jo også på både god framkommelighet, mye utstyr, mye plass og god sikkerhet i tillegg til status.

På bruktmarkedet koster billigste ML en god del mindre enn billigste X5. I praksis har du mer å velge mellom og du kan få både nyere bil og ikke minst kortere kjørelengde hvis du velger ML til denne prisen. Det er nok derfor det mest "fornuftige" valget av disse.

Min konklusjon blir vel noe slik som: Kult, men risikofylt med gammel premium SUV.

Hvilken er det beste kjøpet? Les mer om X5 og ML her:

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

LES OGSÅ: Denne X5-en har tapt seg en million