BMW X3: – Nei – du må ikke finne på å gi bruktbil-garanti

Han sliter med å selge – og kjøperen presser på ...

BMW X3 er en av bilene som er veldig avhengig av 'riktig' utstyr hvis man skal få en god pris på bruktmarkedet. I motsatt fall kan den være tungsolgt. (Foto: Sigmund Bade)
BMW X3 er en av bilene som er veldig avhengig av "riktig" utstyr hvis man skal få en god pris på bruktmarkedet. I motsatt fall kan den være tungsolgt. (Foto: Sigmund Bade)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei jeg er en av de som sliter med å få solgt bilen til en vettug pris og nå er jeg i et veldig dilemma på hva jeg skal gjøre. Jeg har en BMW X3 av første generasjon som jeg synes jeg gjorde godt kjøp på selv for tre år siden, men nå skjønner jeg at jeg har et tungsolgt eksemplar av dette arten. Min bil har manuelt gir og den har ikke skinnseter som jeg skjønner mange mener er et krav på denne bilen, ikke skjønner jeg hvor viktig det er.

Nå har jeg en mulig kjøper på hånden som har finansiering og alt i orden, men han forlanger at jeg skal gi en garanti på bilen for at han skal kjøpe den. Hvis ikke sier han at han heller vil gå til en forhandler som gir dette. Forslaget er at jeg skal gi seks måneders garanti og at han tar bilen på NAF-test når den tiden har gått og så må jeg dekke hvis de finner noe på den Så vidt jeg vet er det ingen ting i veien med bilen og det er kanskje derfor slik at jeg ikke risikerer noe med å gjøre dette, men det er jo en usikkerhet oppe i dette også. Hvilket råd vil du gi i denne sammenhengen?

.

Del med Facebook-vennene dine

Benny svarer:

Hei sann!

Du er slett ikke den eneste som sliter med å få solgt bil i disse dager, så jeg skjønner at det er fristende å strekke seg litt langt når endelig en seriøs kjøper melder seg.

Men jeg vil allikevel sterkt fraråde deg å gi bruktbilgaranti ved salg mellom private. Det er svært uvanlig at dette gjøres – for å si det mildt. Dette kan åpne for en rekke vanskelige problemstillinger – og koste deg veldig mye penger. Hvis kjøper er useriøs / ønsker å utnytte situasjonen, kan dette sette deg i en svært vanskelig situasjon.

Jeg har faktisk hørt om det bare en eneste gang før. Jeg har en god venninne som ikke er spesielt bilkyndig. Hun kjøpte seg en Mercedes B-klasse i høst og klarte kunststykket å få tre måneders bruktbilgaranti fra selger på den fra en privatperson. Ikke skjønner jeg at selger kunne gå med på det.

Jeg har selvfølgelig tatt henne for meg og forklart med myndig stemme at slikt gjør man bare ikke. Nå er heldigvis denne venninna bare snill, søt og god – i tillegg har bilen fungert utmerket – så det gikk bra i dette tilfellet.

Les mer om denne X3-en i Brooms bruktbilguide - klikk her:

En NAF-test er selvfølgelig ålreit – for dere begge – å få tatt. Da har man nøye dokumentert bilens tilstand ved overtakelse, noe som kan være gull verdt ved en eventuell senere tvist.

Hvis kjøper allikevel insisterer på garanti, finnes det alternativer. For eksempel har Norsk Bilgaranti en garanti man kan kjøpe. Det koster riktignok noen tusenlapper, men er slett ikke noen dum idé for hverken deg eller kjøper i dette tilfellet.

Kjøper får den tryggheten han er ute etter og du får "ryggen fri". Hvem som skal betale for gildet må dere finne ut av. Men kanskje du skal forberede deg litt på å ta store deler av denne "kaka". Husk det er kjøpers marked. Kjøperen din kan velge og vrake i hundrevis av biler. Du derimot har bare en kunde ...

Ønsker deg lykke til med salget!

LES OGSÅ: Slik kutter du bilkostnadene

Del med Facebook-vennene dine

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Disse familiene er mest fornøyde med bilen sin

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: