X5 (til venstre) er kanskje bilen som frister mest. Men skal man følge fornuften, mener Brooms bilekspert at  X3 (til høyre) nok er et smartere bruktvalg.
X5 (til venstre) er kanskje bilen som frister mest. Men skal man følge fornuften, mener Brooms bilekspert at X3 (til høyre) nok er et smartere bruktvalg.

BMW X3 eller X5: Lillebror kan være mye tryggere kjøp

Her kan det være lett å gå på en kostbar smell.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallo! Er i kjøpsmodus og skal bytte fra stasjonsvogn til SUV. Vil holde oss til BMW og ser på X3, eventuelt X5. Kan bruke opp til 400.000 kroner. Altså første generasjon av begge.

Må si det frister mest med X5, men etter å ha lest mye om begge bilene sitter jeg igjen med et inntrykk av at X3 det mest fornuftige kjøpet og bilen som potensielt sett gir oss minst feil og utgifter, har ikke råd til for mye sånt i familieøkonomien. Stemmer det med dine erfaringer?

Vennlig hilsen fra Morten.

Benny svarer:

Hei sann Morten!

Det der er et ganske klassisk dilemma og jeg skjønner godt at du er fristet av storebror X5. Generelt må jeg si at jeg fraråder alle som ikke har mulighet til å ta høyde for ganske friske utgifter, å kjøpe X5 i denne prisklassen. Det er rett og slett litt for mye risikosport. Det er mye som kan gi i stykker på en slik bil og dessverre blir det fort dyrt, veldig dyrt.

Det er fornuftssiden av det, og ettersom du presiserer at du ikke har råd til mange "ekstra" utgifter, tror jeg nok det er riktig råd i denne sammenhengen.

X5 er en mer avansert bil enn X3, har gjerne også mer utstyr (ikke minst luftfjæring, noe som koster veldig mye hvis/når den ryker) og den er også dyrere å ha på verksted.

Kjøper du X3 for de samme pengene, får du nyere bil og du bør også kunne få bil som har gått atskillig kortere enn tilsvarende X5.

Bedre kvalitet

Der X5-kvaliteten særlig i starten var temmelig rufsete, har X3 vært både jevnere og bedre. Det er absolutt ikke en bil jeg ville vært redd for å kjøpe brukt.

Men sett deg godt inn i markedet før du handler. I denne klassen er det "gullrekka" diesel, automat og skinnseter som gjelder. Mangler bilen noe av dette, skal prisen gjenspeile det. X3 er også litt fargeavhengig, det tryggeste her er å velge mørk farge, gjerne sort. Dette er viktig i forhold til den dagen du skal selge bilen igjen.

Etter at det kom helt ny X3 har prisene på den første generasjonen også falt en god del. Derfor kan du gjøre gode kjøp på denne nå.

Lykke til med valget!

Les mer om både X3 og X5 i Brooms bruktbilguide – her:

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Sjekk Brooms bruktbilskole – her får du mange gode råd!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: