BMW X3: Bensin eller diesel – hva er smartest?

Diesel har vært det mest kurante – men også den byr på utfordringer.

Bensin eller diesel?  Etter flere år med overvekt av dieselmotorer i denne biltypen er det nå flere som stiller det spørsmålet.  (Foto: Broom.no)
Bensin eller diesel? Etter flere år med overvekt av dieselmotorer i denne biltypen er det nå flere som stiller det spørsmålet. (Foto: Broom.no)

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny!

Jeg har lyst til å kjøpe en BMW X3 – men er blitt advart mot at dieselmotorene kokser ved småkjøring og køkjøring, at turboen ikke holder og at dere anbefaler å styre unna store bensinmotorer.

Hva er galt med bensin? Jeg har selv hatt 2 stk. 2,5-liter bensin, riktignok i 5-serien, og har aldri hatt bedre motorer. Mercedes går jo i drosje og står i kø hele dagen – jeg har aldri hørt om koksing med dem.

BMW har aldri laget dårlige motorer, så jeg skjønner ærlig talt ingen ting.

Jeg elsker BMW – men har aldri hatt diesel. Så spørsmålet er: Hva skal jeg kjøpe??

(Kjenner en verksmester og en erfaren mekaniker på 50 år som advarer mot koksing)

Benny svarer:

Hei på deg!

Jeg er helt enig med deg. De store bensinmotorene til BMW er fantastiske. Det har de alltid vært – selv om topplokkene krøllet seg omtrent som en grisehale på ei fornøyd purke på en del av de eldre eksemplarene av arten ...

Uansett. Det er nok riktig som du har hørt – at BMW X3 med dieselmotor kan få både turbohavari, tett partikkelfilter og koksing.

Ettersom du spør så spesifikt om det, har jeg lyst til å dvele litt ved det siste – nemlig dette med koksing.

Det er dessverre ikke helt uvanlig på M47-motoren (som altså er 2-liter diesel), men skjer etter det jeg kjenner til bare på denne motoren i X3. Hvorfor vet jeg ikke, men jeg har en liten teori om at det kanskje kan ha noe med motorstyringen å gjøre.

Et mønster er dog at det skjer oftest på biler som går mye på småkjøring, køkjøring og med mye kaldstart.

Kan bli dyrt

Et dårlig tegn er når den gule motorlampa tennes og man leser av feilkode 3FF0. Da er det ofte bare å fortelle sin kjære at det blir ikke noen dyr julegave i år ...

Det som konkret gjøres for å løse problemet er demontering av topplokk og full rengjøring av ventiler, innsug og eksoskanaler samt vakuumventil. Det koster med andre ord noen ti tusen kroner ...

Nå må jeg skynde meg å legge til at dette slett ikke er noe som bare skjer med BMW. Det forekommer på de aller fleste dieselmotorer uansett bilmerke. Mercedes er intet unntak – med tanke på at du nevner dette merket spesifikt i spørsmålet ditt.

Det skal også i rettferdighetens navn sies at BMW X3 generelt sett er gode biler. Det finnes andre modeller fra BMW som nok farer mye hardere med eierne sine enn nettopp denne.

Diesel har dominert stort

Det har jo de siste årene vært slik at dieselmotorer har vært svært dominerende her i Norge. I perioder har over 75 prosent av nybilsalget vært dieselbiler. På SUV-er, slik som X3, har det nesten ikke blitt solgt biler med bensinmotor.

Når vi anbefaler motortyper til biler så er det mange flere hensyn å ta enn det rent tekniske – og hvor fort den gjør 0- 100 km/t.

For eksempel legger vi vekt på hva som er kurant ved gjensalg og hva markedet oppfatter som "riktig" motor for biltypen. For øvrig har du for eksempel dette med forbruk, hvor mye en skal bruke på bilkjøpet og forsikringspremie for å nevne noe.

Avgiften, ble som du sikker vet, også justert en god del ned på dieselbiler for noen år siden. Slike ting påvirker trendene mye.

Det gjenspeiler også hva som finnes på bruktmarkedet. På X3 er det soleklar overvekt av diesel. Det er den mest kurante og lettsolgte fortsatt.

Men finner du en pen og velholdt bensinvariant innimellom alle dieselbilene så skal jeg absolutt ikke fraråde deg å kjøpe en slik bil nå.

Håper dette var oppklarende for deg og jeg ønsker deg lykke til med bilkjøp!

Stort arkiv


Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Mest populære på nybil – og på bruktbil

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: