BMW 525d: Hysj – i denne er det stille!

Minst støy av alle biler testet i en stor undersøkelse.

BMW 5 serie sedan er den stilleste bilen klikk.no/motor har testet de siste årene. BMW har i mange år vært kjent for god støydemping og bekrefter igjen det.
BMW 5 serie sedan er den stilleste bilen klikk.no/motor har testet de siste årene. BMW har i mange år vært kjent for god støydemping og bekrefter igjen det.

Støynivået inne i bilen varierer veldig mye fra modell til modell.

Dette kan blant annet ha mye å si for komforten – lavt støynivå gjør at bilen både blir mer behagelig å kjøre og oppleves som mer eksklusiv. Mens høyt støynivå både er slitsomt og også kan gjøre deg trøttere bak rattet.

Stillere på vinterdekk

En av dem som måler støynivået i alle biler de tester er klikk.no/motor. Nå har de akkurat kunngjort resultatene for alle tester de har gjort mellom 2010 og 2013.

Støyen er målt i flere hastigheter på fast asfaltdekke. I og med at testene er gjort i alle årstider, varierer det mellom vinterdekk og sommerdekk på bilene. Og bilene som kommer ut med lavest støynivå har alle vinterdekk, det skyldes at den myke gummiblandingen i vinterdekk gir mindre støy enn hardere sommerdekk.

LES OGSÅ: Slik velger du riktige dekk til bilen din

Skoda overrasker

Lavest støynivå av samtlige biler klikk.no/motor har testet – det finner vi hos BMW 525d automat sedan. I landeveishastigheten 80 km/t blir den målt til 60,1 dBA.

Nest best er for øvrig digre og dyre Mercedes R350 CDI 4 Matic, mens langt rimeligere Skoda Yeti 2,0 TDI 4x4 tar tredjeplassen. Skoda har tradisjonelt hatt rykte på seg for å være litt bråkete innvendig, det stemmer tydeligvis ikke alltid.

LES OGSÅ: Ny Skoda presser virkelig prisene

Piggslitt asfalt

– Dette er en interessant undersøkelse, særlig fordi den er gjort under norske forhold, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

– Vi har veldig mye vei med piggslitt asfalt her i landet, det er et underlag som skaper mye støy. Jeg har selv merket kontrasten mange ganger. Biler jeg har testet i utlandet og blitt imponert over hvor stille er – de bråker ofte mye mer når de kommer ut på norske veier, sier Benny.

Prioritering og fokus

– For komfort og generell kvalitetsfølelse er støy viktig. Jeg synes det er rart at ikke flere bilprodusenter er flinkere på dette. Det handler jo mest om prioriteringer og fokus.

– En bråkete bil gir fort et dårlig førsteinntrykk – og da velger man kanskje noe annet i stedet. Jeg har også vært borti kunder som har kommet og klaget på støy etter å ha hatt bilen en stund. De går og irriterer seg – det går nok fort ut over hele forholdet til bilen.

LES OGSÅ: Lei av bråket - men hva kan du gjøre?

Støy er ikke bare støy

– Men støy er vel ikke bare støy?

– Nei, det er helt riktig, og det er noe som gjør undersøkelser som dette litt teoretiske. Øret reagerer veldig forskjellig på ulike typer støy, og det er naturligvis hvordan støyen oppleves som er viktig.

– Men likevel: Dette gir en pekepinn og er absolutt viktig informasjon for de som er på biljakt. Jeg anbefaler absolutt en titt på denne lista underveis i prosessen, sier Benny.
LES OGSÅ: Dette er viktigst når vi skal kjøpe bruktbil